Ook Napster dumpt DRM Ook Napster dumpt DRM

Kopieerbeveiliging lijkt definitief op retour

Ook Napster dumpt DRM

Kopieerbeveiliging lijkt definitief op retour

In navolging van Amazon en vier grote platenmaatschappijen maakt Napster haar gehele MP3-catalogus DRM-vrij. Volgens experts is het einde van de kopieerbeveiliging nu in zicht.

Kopieerbeveiliging lijkt definitief op retour

DRM lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, nu ook Napster gisteren bekend maakte zonder de kopieerbeveiliging verder te gaan. DRM is een verzamelnaam voor technologieën die ongeoorloofde verspreiding van de liedjes moet tegengaan. Eerder lieten EMI, Vivendi en WMG het systeem al vallen; vorige week voegde Sony zich daarbij. Napster wil met de stap haar gebruikers de mogelijkheid geven om gekochte muziek overal te kunnen gebruiken.

Napster zal haar gehele catalogus omzetten naar vrij afspeelbare MP3’s. Ook Amazon.com gaat het zonder DRM proberen: vanaf 3 februari biedt de site 1 miljard nummers aan als DRM-vrije download. Nu zijn dat er nog maar 2,9 miljoen. Door zonder DRM verder te gaan, geven Napster en Amazon een duidelijk signaal af aan Apple’s iTunes. Op iTunes wordt DRM-vrije muziek op kleine schaal – én tegen meerprijs – verkocht.

Volgens Napsterdirecteur Chris Gorog is het lozen van DRM een logische stap: “Het is gebruiksvriendelijker, omdat gebruikers hun muziek nu op meerdere platforms af kunnen spelen. Ook zal het ongetwijfeld leiden tot een breder draagvlak voor digitale muziek.” Collega David Pakman, directeur van DRM-vrije muziekdienst eMusic, is het hiermee eens: “Tegen het einde van 2008 zul je bijna geen DRM meer tegenkomen.”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12