Hollandse Nieuwe très.b wil albums opnemen in huisjes

"Hierna wordt het intrigerender"

Très.b is deze week Hollandse nieuwe. Met een EP en een debuutalbum op zak trok de band zich bijna linea recta terug in het schrijfhok voor album nummer twee. Vergeten ze niet dat ze ook nog moeten spelen? "We komen eraan!" aldus zanger gitarist Olivier Heim.

"Hierna wordt het intrigerender"

Normaal gesproken speel je als band de eerste maanden van je bestaan alleen in oefenhokken en rokerige cafés. Om je daarna aan je eerste grote klus te wagen: je debuutalbum. Zoniet très.b. Dit viertal, bestaande uit twee halve Nederlanders, een Poolse en een Deen, heeft al een EP en debuutalbum op zak. En Nederland is nog altijd niet grootschalig platgespeeld. Très.b is deze week Hollandse nieuwe.

WIE OF WAT IS TRES B?
"Très.b is een groep internationale vrienden, die samen muziek maken. Ik, de drummer en de zangeres wonen samen in een huis. De andere gitarist woont vlakbij. In ons huis draait het de hele dag om de muziek. Hiervoor woonden we in Kopenhagen. We wilden daar eigenlijk blijven om te studeren, maar dat is niet gelukt. Onze zangeres Misia vond toen een opleiding in Maastricht, en we zijn haar gevolgd. We wilden graag samenblijven als band."

HOE ZIT HET MET DAT DEBUUTALBUM?
“Hij heet Scylla & Charybdis. We hebben hiervoor al een EP uitgebracht, Neon Chameleon. Deze plaat is meer een soort afsluiting van een periode. We komen allemaal uit een andere achtergrond, en deze plaat laat dat zien. We hadden veel ideeën die we graag op cd wilden zetten, voordat we het gevoel hadden verder te kunnen.”

WAAR KOMT DIE NAAM VANDAAN?
"Het is begonnen met die b, die staat voor b-muziek, en b-films. Toen we begonnen in Denemarken, was het allemaal heel ruw, hard en messy. Daar kwam het idee van b-muziek vandaan. En toen Alex, de gitarist erbij kwam, veranderden we de naam naar très.b."

OORDEEL: EEN BOOTTOCHT OP MELANCHOLISCH VAARWATER MET EEN ENGEL AAN HET ROER.
“Dat klopt wel. Dat vaarwater is soms wel wat onstuimiger hoor, wat stormend. Dit album is opgenomen in een bepaalde stijl, en we zijn nog wel zoekende. Dit album is maar één kant dus. Hierna wordt het wel intrigerender.”

KEUZES:

HEEL ERG B, OF EEN BEETJE A?
"We willen het wel toegankelijk houden, niet te abstract. Moeilijke keuze, maar doe maar b."

TURBULENT ROCKERSLEVEN OF EEN SEREEN HUISMUSLEVEN?
"Een sereen huismusleven alsjeblieft. Als je het over een stereotyp rockersleven hebt hoeft dat voor mij niet."

MAASTRICHT OF KOPENHAGEN?
"Op het moment maar Maastricht, anders zouden we nog wel in Kopenhagen zitten. Hier hebben we Alex ontmoet, en het gaat ons goed af hier. We zijn hier happy."

WAAROM MAKEN JULLIE MUZIEK?
”Dat zit een beetje in onze natuur denk ik. We hebben altijd muziek gemaakt. Ik ben op mijn zesde begonnen met piano spelen. Alex speelt al heel lang gitaar en Tom speelt al ook al heel lang piano. Op mijn dertiende ontmoette ik Tom en sindsdien spelen we samen in bandjes."

WAT WIL JE BEREIKEN?
"Alles wat we in onze handen kunnen krijgen. Gewoon zo veel mogelijk spelen, en als je een album opneemt ergens in een huisje duiken en in alle rust werken aan je ideeën."

WAAR EN WAAROM KUNNEN WE JULLIE BEKIJKEN?
”We zijn nu vooral druk met nieuw materiaal schrijven, maar we gaan weer optredens boeken. We komen eraan!”