Gem in Riga onder streng regime

“Eén keer mochten we uit. Daar moesten we drie weken op teren.”

Met de blote piemel in de sneeuw en meer dingen die God verboden heeft. Gem zag het helemaal zitten om in Riga hun derde album op te nemen. Maar van die wilde plannen kwam niets terecht. Onder het strenge regime van producer Welshman Haver mochten ze één keer uit. Dat heeft wel zijn effect gehad: de plaat is af. “Een dag voor vertrek waren we klaar, stipt om vijf uur kantoortijd. Toen konden we weer gaan drinken.”

“Eén keer mochten we uit. Daar moesten we drie weken op teren.”

In november vorig jaar reisde het Utrechtse Gem af naar Riga om samen met producer Welshman Haver aan hun derde album te werken. Een maand lang verbleven ze in de hoofdstad van Letland. Daar zou de band alles doen wat God verboden heeft, zo vertelde zanger Maurits Westerik vlak voor vertrek tegen 3VOOR12. Maar van hun wilde plannen kwam weinig terecht. Uiteindelijk mochten ze van hun baas Haver één avond uit. Westerik: “Hij was heel streng. Maar één avond mochten we los gaan, de eerste zaterdag van ons verblijf. Dat was gelukkig wel zo leuk, dat we er drie weken op hebben kunnen teren.” Maar de restricties, hoe streng ook, hebben hun werk gedaan: de plaat is af. Dag in, dag uit is er aan gewerkt. De band sliep letterlijk boven de studio. “Een dag voor vertrek was de plaat af, om vijf uur kantoortijd. Toen kon er weer gedronken worden. De producer verdient een pluim. Er is zo snel en hard gewerkt,want de plaat moest voor vertrek af zijn. Dat is gelukt.”

Het is de eerste keer dat GEM met Haver samenwerkte, de vervanger van vaste Excelsior producer Frans Hagenaar. Haver heeft gewerkt met onder meer Super Furry Animals, Catatonia en Manic Street Preachers. Dat zijn grote namen, toch kregen Westerik en consorten het er niet benauwd van. “Van te voren is hij naar Amsterdam gekomen om kennis te maken. Ook was er al veel gebeld en geskyped. Haver heeft veel ervaring en zijn liefde voor muziek is groot. Je merkte dat hij het niet voor het geld doet en dat wij vooral zo’n goed mogelijk album wilde maken. We delen samen de passie voor muziek. Als je dat van elkaar weet, dan ben je er.”

Vorig jaar verlieten twee leden de band. Die ledenwisseling heeft het opnameproces niet tegengewerkt. Integendeel, zegt Westerik. De bandwisseling heeft volgens hem voor een nieuw geluid gezorgd: fris en gevarieerder. “Het voelt als een nieuwe band, maar de sound is nog wel herkenbaar. Ik ben nog steeds de zanger, dat is wel handig. Voor de opnames hebben we veel met elkaar geoefend, we waren al naar elkaar toegegroeid. Een producer heeft dan vooral een toegevoegde waarde.”


Wat de titel van het nieuwe album wordt, is nog onduidelijk. Er zijn al wel een paar opties, maar de knoop is nog niet doorgehakt. De release staat gepland voor begin april.