Free Record Shop verkoopt meer muziek Free Record Shop verkoopt meer muziek

Hoofdzakelijk dankzij de feestdagen, maar het gaat om het idee

Free Record Shop verkoopt meer muziek

Hoofdzakelijk dankzij de feestdagen, maar het gaat om het idee

Free Record Shop verkocht in het laatste kwartaal van 2007 meer cd's, singles en muziekdvd's. En dat soort positieve cijfers mogen gezien worden, menen Wouter Rutten (NVPI) en Johan van Hees (FRS).

Hoofdzakelijk dankzij de feestdagen, maar het gaat om het idee

Free Record Shop heeft in het laatste kwartaal van 2007 6 procent meer muziek verkocht. Mooi bericht, zeker gezien dat de platenindustrie op het moment aan elkaar lijkt te hangen van dalende cijfers en doembeelden. “Die 6 procent bestaat uit de verkoop van cd’s, singles en muziekdvd’s,” licht Johan van Hees, directeur van Free Record Shop toe. “De groei is gemeten ten opzichte van dezelfde periode van het vorige jaar. Alledrie de categorieën groeiden ongeveer even sterk, alleen de singles bleven iets achter.”

Van Hees zegt nog heilig in de cd als geluidsdrager te geloven, en denkt dat er nog genoeg mensen zijn graag cd’s kopen: “Ik denk dat de cijfers vooral aan die groep te danken zijn. Dat zijn voornamelijk 25-plussers. Wij spelen daar graag op in. En natuurlijk speelt het ook mee dat er afgelopen kwartaal succesvolle grote releases waren: nieuwe albums van Anouk, Hazes en een muziekdvd van Paul de Leeuw bijvoorbeeld.”

Wouter Rutten van branchevereniging NVPI beaamt dit: “Je moet deze cijfers absoluut in het licht zien van een aantal belangrijke releases in het afgelopen kwartaal. En het zijn natuurlijk cijfers van maar één retailer. Hazes en Paul de Leeuw zijn bij uitstek artiesten die het goed doen bij het Free Record Shop-publiek, zonder daar een waardeoordeel aan te verbinden. Een opleving dus, ik heb na het zien van deze cijfers niet ineens de illusie dat alles nu weer omhoogtrekt.”

Toch vinden beide heren het belangrijk dat dit soort positieve berichten naar buiten gebracht worden. Van Hees: “Wij zijn er in de eerste plaats natuurlijk gewoon blij mee. Maar als je alle slechte verkoopcijfers ziet, zijn ook wij snel met het melden van positieve cijfers.” Rutten: “Ik vind het goed dat ze deze cijfers naar buiten brengen. Soms lijkt het wel allemaal alleen maar kommer en kwel, die platenindustrie. Dit soort berichten laten een positieve kant van de verkoop van geluidsdragers zien.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12