Chris Kijne interviewt Steve Earle live in Paradiso

“Als hij alleen maar liefdesliedjes zou schrijven, zou ik niet veel te vragen hebben”

Voor schrijvers is het een bekend verschijnsel, voor muzikanten is het relatief nieuw: een live interview voor publiek. Rufus Wainwright liet zich vorig jaar openbaar ondervragen tijdens Crossing Border, VPRO-presentator Chris Kijne gaat aanstaande donderdag live in gesprek met zijn held Steve Earle.

“Als hij alleen maar liefdesliedjes zou schrijven, zou ik niet veel te vragen hebben”

Voor schrijvers is het een bekend verschijnsel, voor muzikanten is het relatief nieuw: een live interview voor publiek. Rufus Wainwright liet zich vorig jaar openbaar ondervragen tijdens Crossing Border, VPRO-presentator Chris Kijne gaat aanstaande donderdag live in gesprek met zijn held Steve Earle. Dat doet hij onder auspiciën van het John Adams Instituut. “Dat instituut zet zich in voor de promotie van de Amerikaanse cultuur in Nederland”, legt Kijne uit. “Normaal zijn dat vaak schrijvers, dit is voor ons een experiment.”

De Amerikaanse countryzanger Steve Earle speelt donderdag in Paradiso ter promotie van zijn twaalfde studioalbum, getiteld Washington Square Serenade. “Zijn laatste album is een ode aan alles wat in de jaren zestig gebeurde in Greenwich Village, New York. Het hele gebeuren rond Bob Dylan. Earle is onlangs van Nashville naar New York verhuisd. Wij zijn van dezelfde generatie en allebei opgegroeid met de muziek uit die tijd.”

Toch zal de belangrijkste vraag van de middag daar niet over gaan. Kijne hoeft er niet lang over na te denken. “Wie wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten?” Steve Earle is een bekende muzikale tegenstander van de zittende president Bush. Samen met Billy Bragg en Bruce Springsteen organiseerde hij een paar jaar terug de Tell the Truth Tour, waarin hij zich uitsprak tegen de gang van zaken in de Amerikaanse politiek. “Hij heeft zich toen ook heel nadrukkelijk uitgesproken voor presidentskandidaat John Kerry.” Earle schreef ook een nummer over John Walker Lynd, de Amerikaan die overliep naar de Taliban en sprak zich nadrukkelijk uit tegen de doodstraf. “Het is een spraakzame man met heldere politieke standpunten. Als hij alleen maar liefdesliedjes zou schrijven, zou ik hem niet veel te vragen hebben.”

Chris Kijne interviewt Steve Earle donderdag 31 januari voorafgaand aan zijn concert om 15:00 in Paradiso.