Case Closed 10: 2008 wordt het laatste jaar van de vinyl-dj Case Closed 10: 2008 wordt het laatste jaar van de vinyl-dj

“Grote jongens als Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en Marco Carola geven het verkeerde voorbeeld”

Case Closed 10: 2008 wordt het laatste jaar van de vinyl-dj

“Grote jongens als Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en Marco Carola geven het verkeerde voorbeeld”

Draaien met vinyl is een principekwestie voor veel dj’s. De zwarte plak staat voor de ware muziek. Maar steeds meer dj’s ruilen hun principes in voor een veel lichtere dj-koffer met zelf samengestelde cd’tjes. Sommige artiesten zijn helemaal van God los: mp3-draaiers zijn bezig aan een stevige opmars. "Het is een aflopende business."

“Grote jongens als Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en Marco Carola geven het verkeerde voorbeeld”

Draaien met vinyl is een principekwestie voor veel dj’s. De zwarte plak staat voor de ware muziek. Maar steeds meer dj’s ruilen hun principes in voor een veel lichtere dj-koffer met zelf samengestelde cd’tjes. Sommige artiesten zijn helemaal van God los: mp3-draaiers zijn bezig aan een stevige opmars.

Logisch, vinden veel mensen. Jammer vinden anderen. Jeroen Krom, eigenaar van Outland Records in Amsterdam, voelt zichzelf een van de laatste der Mohikanen. In april dit jaar was hij pessimistisch over de toekomst van het dancevinyl. “Er is veel veranderd sinds we elkaar voor het laatst spraken”, zegt hij nu. “Ik verkoop platen, maar ik lul de hele dag alleen maar over cd’s. Eerst met een deel van mijn klanten, nu met iedereen.” 2007 was geen goed jaar voor de vinylmarkt. Keten Midtown sloot een aantal filialen, de grote Britse distributeur Amato ging failliet en de verkopen liepen terug. “In de afgelopen vier jaar zo’n zestig procent”, zegt Krom, “Dit jaar zo’n vijftien à twintig procent.”

Net zoals het vinyl in de mainstream popwereld nooit verdween na de introductie van de cd, zullen sommige dj’s graag vasthouden aan het vinyl. Feit is wel dat het steeds lastiger wordt een bedrijf te runnen op basis van alleen dat product. “De aanloop van vinylklanten is heel onregelmatig”, vertelt Krom. “De afgelopen jaren kochten we heel gericht in voor bepaalde klanten, maar dat wordt steeds lastiger.” Belangrijk verschil met april is dat nu ook de technowereld langzaam het vinyl in de steek laat. Vooral onder de trendy minimal dj’s waren tot nu toe veel puristen, maar ook zij zeggen de naald meer en meer vaarwel. “Grote jongens als Richie Hawtin, Ricardo Villalobos en Marco Carola geven het verkeerde voorbeeld”, zegt Krom. “Een paar jaar geleden werd je nog scheef aangekeken als je met cd’tjes draaide in de technoscene, maar doordat die jongens het ook doen is het snel geaccepteerd.”

Er is maar één conclusie mogelijk: “Het is een aflopende business. Het is lastig te zeggen hoe volgend jaar eruit gaat zien. In december brengt bijna niemand platen uit. Ik ben heel benieuwd hoeveel labels volgend jaar nog het lef hebben hun releases op vinyl uit te brengen. Eigenlijk zou ik mijn geloof moeten overbrengen, maar als ik eerlijk ben zeg ik: 2008 wordt het laatste jaar van de vinyl-dj.” In april vertelde Krom nog zijn eigen dj-carrière aan de wilgen te hangen op het moment dat hij gedwongen werd met cd’s te draaien. Dat wil hij nu niet meer beloven. “Misschien stap ik over op Serato Scratch. Dan draai je toch nog een beetje met draaitafels.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12