Annie Hoogendoorn wint eerste Lex van Rossen Award Annie Hoogendoorn wint eerste Lex van Rossen Award

"Ik vraag me ook wel eens af wat popfotografie is"

Annie Hoogendoorn wint eerste Lex van Rossen Award

"Ik vraag me ook wel eens af wat popfotografie is"

De Nederlandse fotografe Annie Hoogendoorn heeft de eerste Lex van Rossen Award gewonnen. De prijs van EURO 2.500,- ging naar Hoogendoorn voor haar eigen stijl, lef, geduld en consistentie.

"Ik vraag me ook wel eens af wat popfotografie is"

Bijna een jaar na het overlijden van de grote popfotograaf Lex van Rossen is voor de eerste maal de prijs met zijn naam uitgereikt. 110 jonge popfotografen uit heel Europa zonden hun werk in om in aanmerking te komen voor de prijs. De Nederlandse fotografe Annie Hoogendoorn ging er dit jaar met de prijs vandoor. Hoogendoorn ontvangt naast een geldbedrag van € 2.500,- ook aandacht in het NRC Handelsblad.

In het juryrapport wordt Hoogendoorn beschreven als een geduldig en consistent fotografe: “Ze doet haar best om vertrouwd te raken met de artiesten die ze portretteert. Ze kijkt achter het masker dat popmuzikanten opzetten. Ze gaat voorbij de stoere pose. Haar foto's zijn in tegenstelling tot de foto's van de andere fotografen niet beeldbevestigend. Het zijn geen beelden die worden gedicteerd vanuit de muziekindustrie en krantenredacties.”

In een eerste reactie stelt de fotografe verhuld maar ook erg verrast te zijn. “Het is fijn dat de jury benoemde dat ik een eigen stijl heb ontwikkeld en dat ik me weinig aantrek van heersende stijlen en regels. Toch is het ook verrassend. Ik ben geen live-fotografe. Ja, ik vraag me ook wel eens af wat popfotografie is.”

Hoogendoorn was samen met collegae Dennis Duijnhouwer (NL), Matthias Popp (DE), Bertrand Bosredon (FR), Tom Verbruggen (BE), Emma Svensson (SE) en het duo Ben van Alboom & Wouter van Varenbergh (BE) voor de Award genomineerd. Van alle afzonderlijke fotografen zijn zes foto's te zien in de Popview expositie, in de Groningse Oosterpoort. Hierna zal Popview doorreizen naar de Melkweg fotogalerie waar de expositie van 6 februari tot 2 maart 2008 wordt getoond.

De jury bestond uit voorzitter en Noorderslagproducer Frans Vreeke, Van Rossen curator Anja Hiddinga, schrijver en fotograaf Hans Aarsman, Melkweg Gallery curator Suzanne Dechert en Claw Boys Claw zanger Peter Te Bos.

Bekijk ook de fotocollages die Annie Hoogendoorn voor 3VOOR12 maakte naar aanleiding van de afgelopen Popkomm in Berlijn.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12