3VOOR12 draait (week 3): Voicst, Vampire Weekend en Eurosonic/Noorderslag 3VOOR12 draait (week 3): Voicst, Vampire Weekend en Eurosonic/Noorderslag

3VOOR12 draait (week 3): Voicst, Vampire Weekend en Eurosonic/Noorderslag

De 3VOOR12 Presenteert... met de band is geweest, het album is uit. Dan zou je toch denken dat de redactie van 3VOOR12 inmiddels weer verder vooruit is gaan kijken. Niet dus. Wederom domineert Voicst de draaitlijstjes. De band was deze week onontkoombaar. Met Vampire Weekend op een goede tweede plaats!

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.


3VOOR12 Album van de Week
Cat Power - Jukebox (Matador/V2)

3VOOR12 Single van de Week

GRAM - The Joke Is On Me (Torntable/PIAS)

3FM megahit
Voicst - Everyday I Work On The Road (GoodBusy/PIAS)

3VOOR12 draait ook op Last.fm


De top 10:

1. Voicst - A Tale of Two Devils en onontkoombaar op Eurosonic/Noorderslag
”Of je gaat deze cd kopen, of je gaat mee naar hun concert in 013.” (Robin Geurts)
“Heb ik al gezegd dat Tjeerd zoveel beter is gaan zingen?” (Leonieke Daalder)
“Als alles goed gaat is overmoedigheid een onbekend begrip.” (Ron van der Sterren)
“Ik ben inmiddels meer dan verslaafd aan deze plaat.” (Jacinthe Versteeg)

2. Vampire Weekend - Vampire Weekend (XL Recordings)
“JA! Hier gebeurt iets!” (Erik Zwennes)
“Niet radicaal of experimenteel, wel anders.” (Atze de Vrieze)
“Door het bijzondere, warme geluid waan je je bij het beluisteren in een zwoele Afrikaanse nacht.” (Jacinthe Versteeg)
“Bij de eerste 2 draaibeurten begreep ik de enthousiaste verhalen niet helemaal, maar na de derde maar al te goed!” (Niels Aalbers)

3. Eurosonic/Noorderslag, 10/11/12-1-2008, Groningen
“De vijf harige rock ’n rollfolkers van Boys In A Band zette een ijzersterke podiumprestatie neer”. (Fiona Fortuin)
“ Wat een uitputtingsslag.” (Niels Aalbers)
“Het mooiste moment van Noorderslag was waarop Michiel en Gerrit van Bonne Aparte elkaar aankeken en even lachten.” (Ron van der Sterren)
“Met een grote grijns pakt opa Peter te Bos al bij het eerste nummer de bril van een fotograaf af. Claw Boys Claw is terug!” (Atze de Vrieze)

4. Nick Cave & The Bad Seeds - Dig Lazurus Dig!!! (single, Mute, EMI)
“Nick Cave op zijn grappigst” (Atze de Vrieze)
“Door de clip groeit het nummer van heel aardig in een klap door naar heel goed.” (Leoniek Daalder)

5. GRAM - The Joke Is On Me (cd/PIAS)
“Uitschieter op het solo-album van Marg: zo uitdagend gezongen, zo'n sterk radioliedje.” (Menno Visser)

6. Sons and Daughters - This Gift (cd. Domino/Munich)
“Hopen dat This Gift niet door de mazen van de UK-liefhebbers heen glipt” (Erik Zwennes)

7. Dub Trio - Another Sound Is Dying (cd, Ipecac)
“De backingsband van Pattons Peeping Tom is ook zonder goeroe boeiend” (Ron van der Sterren)

8. Los Campesinos! - Hold On Now, Youngster (Wichita/V2)
“Ultra-vrolijk en toch venijnig” (Robin Geurts)

9. Shane Shu- The Way She Talks To Me (cds, V2)
“Dat slimme fluitje fluit maar door in mijn hoofd - en de lente lijkt al begonnen met 12 graden buiten...” (Menno Visser)

10. Lawrence - Rabbit Tube (Mule Electronic)
“Soms heb je gewoonweg iemand nodig je die nogmaals op de schoonheid van iets wijst.” (Fiona Fortuin)

De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:
Vampire Weekend - Vampire Weekend (Beggars/PIAS)
JA! Hier gebeurt iets! Vampire Weekend is niet de uitvinder van de cross-over en ook niet die van de kruisbestuiving tussen het Afrikaanse en de indiescene. Maar wat is dit plaatje hyper tof. APunk, Cape Cod Kwassa Kwassa en One zijn hits. 'Blaaaaaaaake's Got A New Face!!!!'

Lightspeed Champion - Falling off the Lavender Bridge (Domino/Munich)
Nog maar één keer op de redactie gehoord, maar dit is wel heul erg leuk. Ik had het genoegen om Dev twintig minuten in zijn hoteltoilet te horen zingen en spelen (muziek welteverstaan!) en ben overtuigd: Deze jongen heeft HET!

Sons and Daughters - This Gift (cd, release 29 januari Domino/Munich, 20 feb in Paradiso)
Als de gevestigde bands steeds poppy'er platen maken en nieuwe bandjes al poppy debuteren, blijft er in de rammelrockhoek nog wel gruis, vet, vuil en ranzige open wonden over? Iets om over na te denken… In de tussentijd heeft Sons and Daughters een commercieel interessanter plaat gemaakt en zijn ze er geen druppel minder spannend van geworden. Nu maar hopen dat This Gift niet weer door de mazen van de UK-liefhebbers heen glipt. Het zou zonde zijn als deze geweldige kapsels niet meer op podia, tv en internet te zien zijn. Oja en het zijn Schotten, haalt dat je nog over de streep?

MENNO VISSER DRAAIT:
SoKo (radiosessie 3FM 11-1-2008 @ EuroSonic)
Charmante Parijse met een Bjork-accent en o zo vileine kinderlijke liedjes...met die zingende zaag in haar band wordt ze echt gevaarlijk...

Shane Shu - The Way She Talks To Me (cds, V2)
Dat slimme fluitje fluit maar door in mijn hoofd - en de lente lijkt al begonnen met 12 graden buiten...

GRAM - The Joke Is On Me (cds, PIAS)
Uitschieter op het solo-album van Marg: zo uitdagend gezongen, zo'n sterk radioliedje.

TIM FIERANT DRAAIT:

Vampire Weekend - Vampire Weekend (XL Recordings)
Op het eerste gehoor ontzettend catchy indiepop met ijzersterke songs. En als je dan op het tweede gehoor ook nog eens hoort dat de jochies van Vampire Weekend hun nummers hebben volgestouwd met invloeden uit Afrikaanse muziek, slimme strijkarrangementen en vingerbrekende gitaarriffs, is het moeilijk de glimlach van je gezicht te krijgen.

Mugison - Sessie opgenomen door 3voor12 op Eurosonic 2008
Wat wás het goed, het optreden van deze IJslandse baardmans in Huis de Beurs. Deze sessie is minstens zo mooi. Met de bezetenheid waarmee hij ooit computers en samples te lijf ging, krijgen nu gitaren en de blues eenzelfde behandeling. Mugison rijt al gruntend je ziel open, om hem daarna met dampende soulfolk weer aan elkaar te lijmen. En dat voelt lekker.

The Youngbloods - Elephant Mountain (RCA)
Wie? The Youngbloods, one-hit wonders uit de late jaren zestig. Allang ter ziele natuurlijk, maar ze lieten ons wel nummers als Beautiful en Sunlight na. Fantastische folkrock met een tikje jazz.

LEONIEKE DAALDER DRAAIT:
3VOOR12 Zaal Noorderslag: Sugarettes, GRAM, Stropstrikkers, Bonne Aparte en het Amsterdam Songwriters Guild (zaterdag 12 januari Groningen)
Van goed tot geweldig. Het optreden dat het meest bleef hangen was dat van Bonne Aparte. Keihard, over the top, overweldigend. Als een precisie bombardement. Misschien niet aangenaam, maar daarom des te beter.

Voicst (oa sessie 3VOOR12 sessie op Eurosonic donderdag)

Onontkoombaar waren ze afgelopen week. Ze speelden overal en nergens tijdens Eurosonic/Noorderslag, zaten bij De Wereld Draait Door en Giel en scoren de 3FM Megahit met hun nummer Everyday I Work On The Road. En ik kan er nog geen genoeg van krijgen. Heb ik al gezegd dat Tjeerd zoveel beter is gaan zingen?

Nick Cave - Dig, Lazarus, Dig!! ( single, EMI)
Wauw, die moves. Cave lijkt 20 jaar jonger dan hij is. En door de clip groeit het nummer van heel aardig in een klap door naar heel goed.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:
Vampire Weekend - Vampire Weekend (XL/V2)
Niet radicaal of experimenteel, wel anders. Deze intelligente New Yorkers hebben tijdens hun studie geleerd verder te kijken dan hun neus lang is. Ze halen hun inspiratie uit onder meer Afrika, India en The Bronx, en vatten het in aanstekelijke indiepop. En ja, de laatste komma in de vorige zin is nou een Oxford Comma.

Nick Cave and the Bad Seeds - DIG LAZARUS DIG!!! (single, Mute/EMI)
Lazarus, de man die door Jezus zelf uit de dood opgewekt is, wordt door sadist Nick Cave neergekwakt in het zondige New York van de jaren zeventig. De arme man schrikt zich het apelazarus en vlucht zo snel mogelijk terug zijn graf in. Nick Cave op zijn grappigst.

Lucky Fonz III en Claw Boys Claw op Noorderslag 2008
Daar zit hij dan. Midden op het podium, een half uur voor zijn show, onder de kappersdeken. “Mijn haar moet wel goed zitten”, bezweert Lucky Fonz III. Meer onweerstaanbare ongein tussen de set door, maar Fonz heeft gelukkig ook heel erg mooie liedjes. Ook bij het andere hoogtepunt van Noorderslag is de entertainmentfactor hoog: met een grote grijns pakt opa Peter te Bos al bij het eerste nummer de bril van een fotograaf af. Claw Boys Claw is terug!

ROBIN GEURTS DRAAIT:
Voicst - A Tale of Two Devils (Goodbusy/PIAS)
Ik heb wel eens dagen achter elkaar hetzelfde nummer in mijn hoofd, maar een heel album? Dat komt niet zo vaak voor. Voicst krijgt het wel voor elkaar. Dus de komende tijd laat ik aan iedereen die ik tegenkom dit album horen, met de keus: of je gaat deze CD zelf kopen, of je gaat mee naar hun concert in 013.

Los Campesinos! - Hold On Now, Youngster... (Wichita/ V2)
De release duurt nog even, maar hier op de redactie is dit plaatje al verschenen. Beetje volgens de formule die we al van ze kennen, maar het is een hele goede formule. Dan mag het. Ultra-vrolijk en toch venijnig. Jammer dat The International Tweexcore Underground er niet op staat!

Jay-Z - American Gangster (talloze remixalbums)
Jay-Z herhaalt het kunstje dat hij met The Black Album al deed en bracht een acapella-versie uit van zijn nieuwste album American Gangster. Het gevolg is dat hiphop-producers wereldwijd met Jay's vocalen aan de haal gaan en geheel nieuwe albums in elkaar zetten, al dan niet met een overkoepelend thema. De zoektocht naar de nieuwe Dangermouse is dus ingezet en de bloggers van Wildstyle brengen een paar van de beste remix-albums onder de aandacht tijdens hun American Gangster Week. Mijn favoriet is vooralsnog het album dat Hova koppelt aan Marvin Gaye, gemaakt door twee Duitse producers. De versie van het album waarop Led Zeppelin wordt verknipt heeft ook zo zijn momenten.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Voicst - Het vijfde optreden op Eurosonic vrijdag
Als alles goed gaat, is overmoedigheid een onbekend begrip. Tjeerd, Joppe en Sven zijn niet meer te stoppen nu ook anderen verliefd zijn geworden. Vrijdag had Tjeerd na het vierde optreden - een sessie bij 3FM - nog wel zin om de tijd die er nog over was voor hij weer officieel het podium op moest (om half vier!) 'ook nog effe buiten te spelen voor de mensen die er niet meer inkomen'. Overmoedig? Vraag dat maar aan de mensen die er bij waren :)

Dub Trio - Another Sound Is Dying (album, Ipecac)
Nee, ik vind niet alles van Ipecac goed! Maar de backingsband van Pattons Peeping Tom is ook zonder de goeroe boeiend genoeg. Het klinkt misschien een beetje als een lange sollicitatie naar een zanger, maar aan de andere kant, ruimte genoeg om lekker over heen te schreeuwen met je eigen nooit aan de buitenwereld te tonen teksten ;)

Bonne Aparte - live in de 3VOOR12 zaal op Noorderslag
Het mooiste moment van Noorderslag was waarop Michiel en Gerrit elkaar aankeken en even lachten. Drie tellen misschien. Daarna klapten ze weer dubbel en gingen ze door met het meest overrompelende en indrukwekkende optreden van deze editie.

JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:
Vampire Weekend - Vampire Weekend (XL Recordings/V2)
Het woord 'eclectisch' staat bij 3VOOR12 op de verboden-woorden-lijst, maar toch is dat wat Vampire Weekend is: uiteenlopende invloeden in de mix (o.a. Afro-beat, Caribische Swing, indierock, klassieke muziek) met een wonderlijk fris resultaat. Nog een plus: door het bijzondere, warme geluid waan je je bij het beluisteren in een zwoele Afrikaanse nacht.

Voicst, live @ Oosterpoort, Groningen (Noorderslag, 12 jan)
Toegegeven: ik moest best wennen aan 'A Tale of Two Devils'. Maar het lijkt wel of er sinds de eerste keer dat ik ze live zag een klein duiveltje op mijn linkerschouder is gaan zitten dat steeds het catchy 'toedoedoedoedoe' uit 'Everyday I Work on the Road' in mijn oor fluistert. Op mijn rechterschouder hebben zich drie engeltjes met blaasinstrumenten genesteld. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat ik inmiddels meer dan verslaafd ben aan deze plaat.

Robyn, live@Simplon, Groningen (Eurosonic, vrijdag 11 jan)
Het kleine, stoere, blonde 'meisje' Robyn wist in no-time een bomvol Simplon naar haar hand te zetten. Hoogtepunt: haar performance van With Every Heartbeat.

NIELS AALBERS DRAAIT:
Eurosonic/Noorderslag 2008, Groningen
Wat een uitputtingsslag. Weinig verrassingen, wel een aantal goede shows. GEM rockte vrijdag de pannen van het dak in De Spieghel (wat een Hit is "Now"!) en Voicst vierde een dag later een terechte overwinning met ballonnen en een opblaas-orca.

Circus C-mon & Kypski, Tivol, Utrecht
Precies wat de naam belooft, inclusief spreekstalmeester, een heuse doorzaagact (!) met Pete Philly en een suikerspin toe. Tivoli boft dat de ene steen nog op de andere ligt. De hut werd letterlijk afgebroken!

Vampire Weekend - Vampire Weekend (V2)

Bij de eerste 2 draaibeurten begreep ik de enthousiaste verhalen niet helemaal, maar na de derde maar al te goed!

FIONA FORTUIN DRAAIT:
Boys In A Band live op Eurosonic, vrijdag 11 januari in Shadrak
Boys In A Band komt van de Faroer eilanden. Alleen al dat geografische kenmerk zorgt op de redactie voor scepticisme. Een land met zo weinig inwoners (circa 48.000), hoe groot is de kans dat daar echt een goede band vandaan komt? Maar beste collega Erik Zwennes: jij was niet in Shadrak. Was dat wel zo geweest, dan was jij net als ik nu razend enthousiast over deze vijf harige Rock 'n Rollfolkers met een ijzersterke podiumpresentatie. Direct na het optreden vertrok de band naar London om daar een album op te nemen. Ik wacht met smart op het moment dat ze met die cd de wereld veroveren. Ik geloof er heilig in dat dat niet lang meer zal duren. Tot die tijd bezoek ik met regelmaat hun myspace site om mijn warme herinneringen vers te houden.

Tom Trago live op Noorderslag, zaterdag 12 januari in Oosterpoort
Het was alles bij elkaar: de podiumaankleding (bloemen, kunst), Tom Trago zelf (die stond me daar toch eens even lekker zelfverzekerd zijn ding te doen) en zijn set. Na zijn optreden kom ik terug op de tijdelijke redactieplek, gevestigd ergens in een hoek van de Oosterpoort. Ik heb een rood hoofd, praat (te) snel, ben overstaanbaar. Het is duidelijk: wat ik zojuist had gezien, vond ik fantastisch.

Lawrence - Rabbit Tube (Mule Electronic)
In Goud Graven haalde deze week Nuno dos Santos onder meer Lawrence naar boven. Uitgaande van zijn omschrijving (subtiel, deephouse) moest ik dit wel goed vinden. Ik dacht dat deze Duitser voor mij nog onbekend was, maar bij nader inzien was hij toch al op mijn computer vertegenwoordigd middels zijn laatste release Rabbit Tube. Soms heb je gewoonweg iemand nodig die je nogmaals op de schoonheid van iets wijst.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12