zZz wint van Paul McCartney, Björk en Foo Fighters

Winnende videoclipmaker bezig met tweede clip voor Amsterdams garage-rock duo

De Nederlandse regisseur Roel Wouters heeft tijdens het vierde Internationale Videoclip Festival in het Franse Aix-en-Provence de prijs gewonnen voor de beste internationale clip. De video bij het nummer Grip van de band zZz werd in één take opgenomen. Wouters is bezig met een tweede clip voor zZz die zal worden opgenomen in Thailand.

Winnende videoclipmaker bezig met tweede clip voor Amsterdams garage-rock duo

“Heb ik gewonnen? Wauw, o je bedoelt in Frankrijk? Ja super tof!”. Het blijkt geen gespeelde onnozelheid bij grafisch ontwerper en videokunstenaar Roel Wouters. De bedenker en regisseur van de clip bij het nummer Grip van zZz was al bij vele festivals en voor veel awards genomineerd. Tijdens de vierde editie van het Internationale Videoclip Festival in het Franse Aix-en-Provence won de video de Award voor Music Video Of The Year. “We wilden er heen, hadden al tickets gekocht, maar naar Parijs. Het festival bleek bij Toulouse.”

Zelf kon de clipmaker niet aanwezig zijn. Goeroe, het bedrijf waar Wouters voor regisseert zou de honneurs waarnemen, maar strandde ‘in de voorbereiding’. Hoe prestigieus de gewonnen prijs is, kan Wouters moeilijk inschatten. “Ik heb wel gewonnen van Michel Gondry en andere grote clipmakers, maar ik weet bijvoorbeeld niet wie er in de jury zaten.” Voor het festival waren zevenhonderd clips ingezonden, uiteindelijk werden honderdtwintig clips geselecteerd.

Wouters, die ook doceert aan de Amsterdamse kunstacademie, kwam op het idee voor de clip tijdens een project van zijn studenten in club 11. “We hadden een camera hoog in de ruimte opgesteld die live was doorgeschakeld naar al de projectieschermen in 11. Aan het einde van de dag gooide ik een kussen omhoog. Dit werd met vertraging op al de schermen getoond. Het zag er zo goed uit, toen was het idee geboren.” Grip werd in één shot opgenomen als onderdeel van de opening van een tentoonstelling over Nederlandse videoclips in het Stedelijk Museum van Den Bosch.

Het contact met zZz is niet bij deze eenmalige opname gebleven. “Ik ga de clip voor hun nieuwe single schieten. We krijgen subsidie van het TAX videoclipfonds.” Wouters wil nog niet te veel verklappen, maar erkent dat het album bijna af is en de clip in Thailand zal worden opgenomen. “Het enige dat ik kwijt wil is dat Björn en Daan in de video op bijzondere wijze abstracte schilderijen gaan maken. Ja, het is mogelijk dat het weer een single-shot-clip wordt.”

Het succes van Grip heeft Wouters naast een goed contact met zZz ook al een buitenlandse klus opgeleverd. De Amerikaanse danceact My Robot Friend vroeg de regisseur voor de clip bij het nummer Robot High School. “Ik heb nu een agent in Londen, Parijs en L.A. Het klinkt natuurlijk heel echt. Nu maar zien wat het oplevert.