The Mars Volta laat zich leiden door een mysterieus toverbord The Mars Volta laat zich leiden door een mysterieus toverbord

Duo praat een uur lang over nieuw album The Bedlam In Goliath

The Mars Volta laat zich leiden door een mysterieus toverbord

Duo praat een uur lang over nieuw album The Bedlam In Goliath

Cedric Bixler-Zavala en Omar Rodriguez-Lopez van The Mars Volta zijn in de studio van 3VOOR12 om een uur te praten over The Bedlam In Goliath, mysterieuze toverborden en John Frusciante.

Duo praat een uur lang over nieuw album The Bedlam In Goliath

Ze zijn allebei helemaal in het zwart gekleed wanneer ze de studio binnen wandelen, zanger/tekstschrijver Cedric Bixler-Zavala en gitarist/componist Omar Rodriguez-Lopez van The Mars Volta. Ze zijn veel kleiner dan ik dacht, zoals meestal het geval is met muzikanten die je bewondert. En ze zijn beleefd. Verlegen zelfs. Rodiguez produceerde ook zelf hun nieuwe, vierde album The Bedlam In Goliath. Niet onbelangrijk, want er zijn maar weinig producers die voldoende licht en lucht kunnen scheppen in de complexe muziek van The Mars Volta om het beluisterbaar te houden. En dan nog zijn de ziedende opeenvolging van enen en nullen, de razende stapeling van maatwisselingen, de gierende gitaarsolo's en de surrealistische teksten voor velen een te zware bevalling. Progrock voor mensen die niet verder dan vier kunnen tellen.

De twee zijn in de studio van 3VOOR12 om een uur te praten over The Bedlam In Goliath, en om een aantal uitspraken te illustreren met muziek van anderen. Zo laat Bixler bijvoorbeeld de Turkse protestzangeres Selda uit de late jaren zestig horen en de Italiaanse groep Jennifer Gentle, die sterk door Syd Barrett is beinvloed. De titel verwijst naar het feit dat de totstandkoming van het album een bijna onmogelijke opgave voor hen was. David is The Mars Volta zelf. En dan begint het verhaal over The Bedlam In Goliath bij hoofdstuk 1: het Ouija bord van Omar: een bord met letters, cijfers en symbolen die tijdens een seance door elkaar worden bewogen om daarmee de toekomst te voorspellen en geesten, geluk en ongeluk op te roepen. Omar kocht het in Jeruzalem voor Cedric. Het bord gaf woorden en regels voor het nieuwe album. Het bezorgde Cedric een manke voet en doet Omars studio overstromen. Uiteindelijk wordt het in een doek gewikkeld en begraven, om niet meer hun hele leven te beheersen. In de wetenschap dat het NOOIT meer opgegraven mag worden (zelfs Cedric weet niet waar Omar het heeft begraven), maar ook dat het album er zonder dat bord nooit was gekomen.

En als je denkt dat het allemaal niet waar is: het is net zo waar als dat de twee op The Bedlam In Goliath worden bijgestaan door Red Hot Chili Pepper John Frusciante en de fenomenale nieuwe drummer Thomas Pridgen. Volgens hunzelf dan.

Luister nu naar een uur lang Gerard Walhof in gesprek met The Mars Volta. The Bedlam In Goliath is uitgebracht door Universal. The Mars Volta treedt op 6 maart op in 013, Tilburg.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12