Pete Doherty eet een chocolade-ijsje Pete Doherty eet een chocolade-ijsje

“Het lijkt erop dat hij op tijd naar bed gegaan is”

Pete Doherty eet een chocolade-ijsje

“Het lijkt erop dat hij op tijd naar bed gegaan is”

Twee keer boekte het Eindhovense poppodium Effenaar Babyshambles. Twee keer maakte frontman Pete Doherty een zooitje van zijn leven en werden de shows afgeblazen. Effenaar-programmeur Tom Ketelaar hield Pete’s Road to Eindhoven de afgelopen maanden nauwkeurig in de gaten op een speciaal weblog. Vandaag de apotheose: Pete Doherty is op weg naar de lichtstad.

“Het lijkt erop dat hij op tijd naar bed gegaan is”

Twee keer boekte het Eindhovense poppodium Effenaar Babyshambles. Twee keer maakte frontman Pete Doherty een zooitje van zijn leven en werden de shows afgeblazen. Als service aan zijn bezoekers hield Effenaar-programmeur Tom Ketelaar dit keer Pete’s Road to Eindhoven de afgelopen maanden nauwkeurig in de gaten op een speciaal weblog. Vandaag de apotheose: Pete Doherty is op weg naar de lichtstad.

Hoe dichter bij het komt, hoe meer vertrouwen Ketelaar heeft in een goede afloop. De afgelopen maanden is de berichtgeving over de zanger overwegend positief: Doherty lijkt het rechte pad gevonden te hebben, of althans het begin daarvan. Volgens Ketelaar is hij zelfs helemaal van de drugs af. Paradiso heeft hij maandag in elk geval bereikt. “Ik heb even met de boeker gesproken”, zegt Ketelaar. “Alles is goed gegaan gisteren. De band heeft anderhalf uur gespeeld. Ik begreep dat het een goede show was en dat het publiek enthousiast was.” Die boeker, Willem Venema, heeft Doherty hoogstpersoonlijk op de taxi naar het hotel gezet. “Ik heb natuurlijk niet gecontroleerd of hij daadwerkelijk onder de dekens gekropen is”, zegt hij, “maar het lijkt erop dat hij op tijd naar bed is gegaan.”

Babyshambles speelde gisteravond inderdaad een goede – je zou haast zeggen degelijke - show in Paradiso. De meningen lopen nog uiteen over de vraag of Doherty nuchter was of niet, hij wist in elk geval wel wat hij moest doen. Sterker nog, hij was fris genoeg om het publiek te bespelen. Tijdens toegift Fuck Forever springt Doherty het publiek in en ziet Paradiso even Babyshambles op zijn best. Strak was het overigens zeker niet, maar voor zijn doen zag het er ongekend gestructureerd uit. Zeker in vergelijking met zijn vorige bezoek aan Amsterdam, in mei 2006. Toen zwalkte Doherty, gebruikte hij drugs op het podium en zette hij meer dan eens het verkeerde nummer in. Velen zullen indertijd hun vermogen hebben durven vergokken op de stelling dat we deze junk nooit meer terug zouden zien.

Volgens Venema heeft Doherty zijn zaakjes een stuk beter voor elkaar. “Hij heeft nu een tourmanager en een tourbus. Twee jaar geleden was er alleen een busje met backline. Hij liep rond met smerige vingers van de drugs. De show werd contant afgerekend, wat ik nogal curieus vond. De band heeft het hotel ook contant betaald. Dat wil zeggen: ze vonden het te lang duren voor iemand bij de receptie kwam en hebben toen het geld maar gewoon over de balie gegooid.” De nieuwe organisatie werpt zijn vruchten af. “Voor zover ik begrepen heb, zijn alle shows deze tour doorgegaan en is er nergens heibel geweest. De band staat deze zomer in Engeland op alle grote festivals.”

Het blog van Ketelaar moet het doen zonder wilde rock ’n roll verhalen. En dus noteerde hij dat Doherty gisteren na zijn diner in Paradiso een chocolade-ijsje heeft gegeten. Jazeker, met slagroom. Vanavond staan er kippendijen op het menu, met tomatensaus, geroerbakte groenten en aardappeltjes. Toetje: crème brulee. Zolang dit het nieuws is, hoeven we ons om Pete Doherty geen zorgen te maken. Of het echt goed met hem gaat is de vraag, maar het verbergen van de excessen is in elk geval een goed begin. “Het lijkt erop dat hij zichzelf hervonden heeft”, zegt Venema. “Het zij hem gegund.”

Update uit Eindhoven 15:45: Hij is er. Nog in de bus, maar op het terrein.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12