Hollandse Nieuwe De Staat stelt cd-presentatie uit vanwege interesse van label Hollandse Nieuwe De Staat stelt cd-presentatie uit vanwege interesse van label

“Een ding kan ik zeggen: EMI is het niet”

Hollandse Nieuwe De Staat stelt cd-presentatie uit vanwege interesse van label

“Een ding kan ik zeggen: EMI is het niet”

Nijmeegse stonerband De Staat heeft een opvallend vol en, je kunt er echt niet omheen, internationaal geluid. Daar is een o zo Nederlandse, voor buitenlanders moeilijk uit te spreken naam opgeplakt. Zanger Torre Florim: “Klopt, maar dan zeggen zij toch gewoon…motherfuckers.” Deze week is De Staat Hollandse Nieuwe.

“Een ding kan ik zeggen: EMI is het niet”

Het debuutalbum Wait For Evolution van Nijmeegse band De Staat is klaar, de cd-presentatie had zelfs al plaats moeten vinden. Maar die is nu uitgesteld, omdat een label interesse heeft getoond.  Welk label het is, wil zanger/gitarist Torre Florim niet zeggen. “Er is nog niets rond. Het zou daarom een beetje raar zijn als ik iets los laat. Dat doe ik dan ook niet. Een ding kan ik wel zeggen: EMI is het niet.” Na dit gesprek zal Florim weer meteen contact met ze opnemen, om te vragen hoe het zit. Want deze week is zijn band Hollandse Nieuwe. “Het zou zomaar kunnen helpen…” 

WIE OF WAT IS DE STAAT?
“De Staat begon als soloproject. Het album is dan ook grotendeels door mij ingespeeld met af en toe hulp van muzikanten als Fuck The Writer en Wout van The Bloody Honkies. Ik kan het wel in mijn eentje live brengen, dan zet ik een cd’tje op. Maar dat is natuurlijk niet zo leuk. In het begin dacht ik daar niet aan, dan dacht ik ‘fuck it’, ik speel vier gitaren door elkaar heen. Maar later bedacht ik me ‘shit, dit wil ik ook live spelen’. Vandaar dat de band inmiddels uit vijf man bestaat.”  

VANWAAR DE NAAM?
“Op school kregen we in de les een compositie te horen van Louis Andriessen genaamd De Staat. Dat vond ik wel een mooie naam. Heel toevallig heb ik het gister nog geluisterd, want ik wist dat deze vraag zou komen. Het is een mooi stuk.” 

3VOOR12 OORDEEL: JOSH HOMME RIJDT MET EEN STIJVE TEGEN ZIJN COMPUTERSPEAKERS AAN
“Ja dat klopt. Dat doet ie.” 

KEUZES:

DICTATUUR OF ANARCHIE?
“Anarchie”

LUCKY LUKE OF DALTONS?
“Lucky Luke”

VOORPROGRAMMA QUEEN OF THE STONE AGE IN DE GROTE ZAAL PARADISO OF UITVERKOCHTE EIGEN SHOW IN BOVENZAAL?
“Dan kies ik het voorprogramma van QOTSA. Ik vind het allebei gaaf. Er is ook nog zoveel wat we graag een keer willen doen.” 

WAAR EN WAAROM MOETEN WE JULLIE GAAN ZIEN?
“Het is nog niet duidelijk wanneer de cd-presentatie is. We spelen 13 maart in De Overkant in Nijmegen. Waarom je ons moet zien? Gewoon. Dat vind ik een goede reden.” 

Luister naar het gehele interview met De Staat in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12