Danko Jones is niet de punkrockpolitie Danko Jones is niet de punkrockpolitie

"Ik denk dat ik voorheen bang was om echt te zingen."

Danko Jones is niet de punkrockpolitie

"Ik denk dat ik voorheen bang was om echt te zingen."

Weg van het podium is Danko Jones, de zelfverklaarde oversekste testosteronrocker, de rust zelve. Hij wil echter niets weten van acteerspel op het podium. "Het is geen act. Dat zou idioot zijn." Op de nieuwe plaat klinkt Danko Jones melodieuzer en rustiger. En toch heet de plaat Never Too Loud. "Ik denk dat ik voorheen bang was om echt te zingen."

"Ik denk dat ik voorheen bang was om echt te zingen."

Al pratend met Danko Jones valt op dat het een hele rustige, vriendelijke man is. Een wereld van verschil met de losgeslagen testosteron-rocker die hij op het podium is. Wat gebeurt er met hem wanneer hij het podium opstapt? "Niets. Ik ga gewoon spelen," aldus Jones. "Ik ben dan dezelfde persoon. Het is niet zo dat ik een rol speel. Dat zou echt idioot zijn. Ik ben een rocker. Ik voel me energiek als ik op het podium sta. Als ik voor tien, duizend of dertigduizend man sta te spelen, zorgt dat voor een fysieke reactie. Daar raak ik opgewonden van. Het is geen act. Ik ben gewoon mezelf."

Voor bands die wél alsof doen, heeft Jones weinig respect. "Het hangt er natuurlijk vanaf wat je bedoelt. Als je het hebt over make-up en kostuums, is dat cool. Kijk maar naar Kiss." Maar het kan ook anders. "Ik ken iemand in een band, ik noem geen namen, die zich gedraagt als mister punkrock. Maar hij is de arrogantste neprocker die je ooit zult tegenkomen. Maar ja, hij heeft de goeie stickers, draagt goede schoenen en zegt de juiste woorden. Als je hem in zijn vrije tijd spreekt, is het een enorme lul. Totaal niet punkrock. Het is grappig dat sommige mensen denken dat je met een sticker op je gitaar en het juiste shirt meteen punkrock bent. Dat is niet zoals ik het geleerd heb. Ik wil hier niet de punkrockpolitie uithangen, maar als ik iemand zie die zich nog erger gedraagt dan Axl Rose, dan moet ik er wel iets van zeggen."

De nieuwe plaat van Danko Jones heet Never Too Loud. Het is een ietwat misleidende titel, want Danko Jones klinkt melodieuzer en rustiger dan ooit tevoren. Jones: "Op dit album hebben we geprobeerd meer melodie in ons geluid te leggen. Dat is een aspect van rockmuziek dat we nog niet eerder uitgeprobeerd hebben. Soms zong ik mee met een liedje dat voorbijkwam op de radio en dan zei men: "Waarom doe je dat niet op je platen?" Dan bedoelden ze de melodie. Als ik echt kritisch naar mijn zang kijk, denk ik dat ik bang was om 'meer' te zingen. Het is makkelijk om als melodieuze zanger ineens te gaan grommen, maar het is moeilijker om als grommende rocker ineens met melodie te gaan zingen. Maar het is niet een ontzettend groot verschil. Het is nog steeds Danko Jones."

De muziek van Danko Jones wordt vaak omschreven als simpele maar effectieve rock 'n' roll. Jones heeft geen moeite met deze omschrijving. "Simpel vind ik absoluut geen belediging. Simpelheid is waar je naar streeft, vooral in rockmuziek. Het is heel moeilijk diezelfde drie akkoorden die je al zo vaak gehoord hebt, fris en nieuw te laten klinken. Dat is een uitdaging. En die ga ik graag aan."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12