Brussel wil artiesten langer royalty's uitbetalen Brussel wil artiesten langer royalty's uitbetalen

"Die royalty's zijn vaak het enige pensioen dat muzikanten hebben."

Brussel wil artiesten langer royalty's uitbetalen

"Die royalty's zijn vaak het enige pensioen dat muzikanten hebben."

De Europese Commissie wil de periode waarin artiesten rechthebben op royalty's verlengen. Nu is dat een periode van vijftig jaar; als het aan Brussel ligt wordt dat 95 jaar. Gedachte achter de wijziging is dat mensen steeds langer leven en muzikanten steeds jonger worden. Als je op je twintigste al op het podium staat, zit je op je zeventigste dus zonder inkomen.

"Die royalty's zijn vaak het enige pensioen dat muzikanten hebben."

De Europese Commissie wil dat artiesten en muzikanten tot 95 jaar na hun dood royalty's uitbetaald krijgen. Nu is dat nog vijftig jaar. EU-commissaris Charlie McCreevy: "Die royalty's zijn vaak het enige pensioen dat muzikanten hebben."

Mensen leven steeds langer. En als je rond je 20e al op het podium stond, zit je dus op je zeventigste ineens zonder inkomsten. "Als er niets verandert verliezen duizenden artiesten uit de jaren vijftig en zestig de komende jaren hun recht op royalty's," aldus McCreevy.

Voor componisten verandert de maatregel niets: zij houden tot zeventig jaar na hun dood de auteursrechten. Als de maatregel groen licht krijgt, wordt de situatie gelijk met die in de Verenigde Staten. Ook daar behouden artiesten en muzikanten 95 jaar hun recht op royalty's.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12