3VOOR12 draait (week 7): Foals, Benga, Yacht 3VOOR12 draait (week 7): Foals, Benga, Yacht

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 7): Foals, Benga, Yacht

De favorieten van de redactie

Wie? Nou Foals, Benga en Yacht! Nog geen heel grote namen in de top drie deze week, maar daarom niet minder goed. Yacht is een persoonlijke favoriet van James ‘LCD’ Murphy, maar verwacht geen LCD-kloon. Benga dubstept langzaam de hearts and minds van de redactieleden binnen. Foals doen dat wat minder snel, maar blijven wellicht dan weer langer hangen. De toekomst moet het uitwijzen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Kubus & BangBang - Pie & Mash (TopNotch/PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
The Kooks - Always Where I Need To Be (Virgin/EMI)

3FM Megahit:
Gavin DeGraw - In Love With A Girl (Sony BMG)

3VOOR12 draait ook op Last.fm.


De top tien:

1. Foals – Antidotes (Sub Pop)
” Brutale apen die hoekige rock maken, maar dan met meer pretenties en minder poppy dan hun meeste generatiegenoten.” (Niels Aalberts)
“Ik zou hier graag mijn oneliner willen gebruiken: Brits, maar dan leuker!” (Fiona Fortuin)

2. Benga – Diary of an Afro Warrior (album, Tempa/Lowlands, release 4 maart)
”Weer een kopstuk uit de dubstepscene dat met een volwaardig album komt.” (Atze de Vrieze)
“Geen simpele jongen, die Benga. Hier ben ik voorlopig nog niet klaar mee.” (Jacinthe Versteeg)

3. Yacht - I Believe in you. Your magic is real (Marriage records)
”Ik voel een mysterieuze aantrekkingskracht. Kan het niet verklaren.” (Niels Post)
“Spannend en divers album van het muzikale broertje van LCD Soundsystem.” (Derek van Winsen)

4. The Mumlers - Thickets & Stitches (Galaxia/Konkurrent)
”Van simpel getokkel naar prachtige verandafolk via jolige pop tot een koebel-duet.” (Tim Fierant)
“Het rijtje 'zaterdagochtend, zon, krant, koffie, The Mumlers' heeft ineens een vanzelfsprekende logica in zich.” (Jacinthe Versteeg)

5. Kubus & Bang Bang - Pie & Mash (album, TopNotch/PIAS)

”Een dubbelalbum lang de spanning erin blijven houden is erg knap.” (Menno Visser)

6. The Kooks – Always Where I Need To Be (single) (EMI)

”Als het album net zo goed wordt, dan mag de HMH Bierhal alvast gereserveerd worden!” (Bart Snoeren)

7. The Gutter Twins – Saturnalia (Sub Pop/Konkurrent)
”Het langverwachte resultaat van de samenwerking tussen Greg Dulli en Mark Lanegan.” (Jacinthe Versteeg)

8. The Mountain Goats - Heretic Pride (album, 4AD/V2)
”Wederom een sterk Mountain Goats album - en ze hebben er al zo veel gemaakt.” (Menno Visser)

9. Evangelicals - The Evening Descends (Dead Ocean/Konkurrent)

“Laat je niet afleiden door de albumhoes, de Evangelicals hebben een album vol mooie dromerige popliedjes in hetzelfde straatje als de Guillemots.” (Derek van Winsen)

10. Blood On The Wall - Liferz (Social Registry / import)

“De beste indie schmindie die ik recentelijk ben tegen gekomen.” (Niels Post)


De lijstjes:


CHRIS KIJNE DRAAIT:

I'm not there - The Soundtrack
Film is geluid, zeggen de kenners. Als dat zo is moet ' I'm not There' , Todd Haynes op Dylans' levensloop gebaseerde film, een meesterwerk zijn. De soundtrack, met Dylan-covers van onder meer Eddie Vedder, Jim James, Sufjan Stevens en Calexico, verlaat mijn CD-speler al een week niet meer.

Dirt Farmer - Levon Helm
Zeer terecht kreeg de oude Band-drummer Levon Helm een grammy in de categorie Best Traditional Folk Album. En dan te bedenken dat hij twee jaar geleden door een lelijke kanker nog zijn stem kwijt was.

Ray Bonneville - Goin' By Feel
Hij noemt zichzelf Noord-Amerikaan en dat valt te billijken. Immers het mooiste nummer op deze vette swampy plaat is een ode waarin New Orleans zelf een stem krijgt in ' I Am The Big Easy'. Terwijl Bonneville toch echt in Canada geboren is. We kunnen dus met recht zeggen: he came a long way.


NIELS AALBERTS DRAAIT:

Foals - "Antidotes" (album)
Brutale apen die hoekige rock maken, maar dan met meer pretenties en minder poppy dan hun meeste generatiegenoten. Meer Bloc Party dan Franz Ferdinand zeg maar. Of meer Wire dan Gang of Four. Ik ben er nog niet over uit of alle songs even goed zijn, maar het boeit voorlopig zeer.

The Long Blondes - "Century" (track via hier)
The Long Blondes verstoppen zich op MySpace, maar wie goed zoekt kan ze vinden. Deze nieuwe track met über-DJ Erol Alkan achter de knoppen maakt nieuwsgierig naar de rest van de plaat.

Georgie James - "Places"
Het album dat The Lemonheads na "Come On Feel" en de goede helft van "Car Button Cloth" hadden moeten maken. Aanstekelijke powerpop van de beste soort!


TIM FIERANT DRAAIT:

Supergrass - Bad Blood (track van het in maart te verschijnen album Diamond Hoo Ha, bij Parlophone/EMI)
Potverdomme, ze zijn terug! Die vorige plaat was mooi, maar toch wel erg verantwoord. Véél te rode wijn. We kennen de Kwik, Kwek en Kwak van de Britpop tenslotte van snelle en opgewekte gitaarliedjes met grommende riffs en een sporadische knipoog. En dat is precies wat ze nu weer doen. De vette riffpastische van eerste single Diamond Hoo Ha Man blijkt op de nieuwe plaat geen uitzondering: Bad Blood is nóg beter!

Elbow - Grounds For Divorce (Polydor)
Over comebacks gesproken: ook Elbow is terug! Single Grounds For Divorce gromt, fluistert en stampt onverstoord door.

The Mumlers - Thickets @ Stitches
Mompelend koper en trekzakgeweld: Beirut liet al zien dat dit een prima combinatie is. Dat The Mumlers uit Amerika dit ook vinden, blijkt wel op hun debuut Thickets & Stitches. Wat een plaat! Van simpel getokkel naar prachtige verandafolk via jolige pop tot een koebel-duet.


NIELS POST DRAAIT:

Nigeria Special: Modern Highlife, Afro-Sounds and Nigerian Blues - diverse artiesten (Soundway)
Ik denk dat Vampire Weekend deze ook in de kast hebben staan.

Blood On The Wall - Liferz (Social Registry / import)

De beste indie schmindie die ik recentelijk ben tegen gekomen. Hopelijk binnenkort ook officieel uit in Europa.

Yacht - I Believe in You. Your Magic is Real (ERR)
Ik voel een mysterieuze aantrekkingskracht. Kan het niet verklaren.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Evangelicals - The Evening Descends (Dead Ocean/Konkurrent)
Laat je niet afleiden door de albumhoes, de Evangelicals hebben een album vol mooie dromerige popliedjes in hetzelfde straatje als de Guillemots. Inclusief zangkoortjes.

Yacht - I Believe in you. Your magic is real (Marriage records)

Spannend en divers album van het muzikale broertje van LCD Soundsystem. Plus leuke samples!.(Knightrider klinkt erg retro) Alleen het echt losgaan ontbreekt nog op dit album.

DJ Dolores - Deixa Falar (Crammed)

Lekkere mix van traditionele Braziliaanse muziek met Bossa Nova. Met dit op de achtergrond is de zomer in zicht!
24 Februari staat Dj Dolores in de Melkweg mooie manier om de zomer in huis te halen.


FIONA FORTUIN:


Foals – Antidotes (Sub Pop)

Een beetje Holy Fuck vermengt met Friendly Fires, waarvan ik op het eerste gehoor dacht: mwah. Maar na een zesde, misschien al wel zevende draaibeurt vroeg ik mij af: waarom luister ik dit nog steeds als ik het eigenlijk maar mwah vindt? Uitschieters staan er niet op, dat klopt, maar er is genoeg te ontdekken, waardoor het van een mwah uiteindelijk stijgt naar de categorie 'heel fijn'. Ik zou hier graag mijn oneliner willen gebruiken: Brits, maar dan leuker!

Alec Empire – Golden Foretaste of Heaven (Eat Your Heart Out/ Rough Trade)
Die man die in zijn verleden onderdeel uitmaakte van Atari Teenage Riot maakt zowat popliedjes. Hij is niet langer een schreeuwlelijk, maar iemand die het midden houdt tussen Billy Idol en Gary Numan. Alleen al die synthlijntjes, regelrecht uit de Numan kast. Prachtig!

Mika – Life in Cartoon Motion (Island Records)
"Maar Mika, dat is toch niets voor jou?", vraagt een vriendin. Klopt. Totdat ik zijn lied Big Girls hoorde. Met dat nummer heeft hij me zover gekregen dat ik op het bericht dat Mika naar het Westerpark komt als volgt reageer: daar moet ik naartoe! Vriendin blij verrast, want zoveel delen we niet op muzikaal gebied. Zaterdag haalt ze de kaartjes, dan kan ik niet meer terug. En om onze gedeelde liefde te bezegelen, gaf ze mij gister een prachtkado: Life in Cartoon Motion. Dank je wel, lieve schat.


ATZE DE VRIEZE

Portishead – Third (album, Island/Universal, 25 april)
Het derde Portishead-album heeft in de hoofden van liefhebbers waarschijnlijk mythische proporties aangenomen. Tien jaar hebben ze er per slot van rekening op moeten wachten. Gelukkig maakt Third de buitenproportionele verwachtingen helemaal waar. Met opvallend weinig beats, maar nog altijd veel duistere spanning. Third is geen herhalingsoefening, maar wel onmiskenbaar Portishead. Nog twee maandjes!

Benga – Diary of an Afro Warrior (album, Tempa/Lowlands, release 4 maart)

Weer een kopstuk uit de dubstepscene dat met een volwaardig album komt. Zijn plaat klinkt donker en slepend, zoals hoort bij het genre, maar verrast ook met goed getimede tempoversnellingen. Erg mooi wijds geproduceerd bovendien.

Sascha Funke – Mango (album, Bpitch Control/N.E.W.S.)
Sascha Funke opereert al een paar jaar van onder de vleugels van Ellen Allien, nu debuteert hij met een fraaie technoplaat. Hij is niet de meest eigenzinnige producer, maar zijn geluid heeft hij geweldig goed voor elkaar. Vooral opener Mango verdient een pluim.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

www.MIRKA.nl
Onze Mirka gaat… De stoute schoenen zijn afgestoft, opnieuw verzoold en lekker strak aangetrokken. Waarschijnlijk gaan de 3VOOR12 lezers haar nu juist nog meer tegenkomen. Spannend werk, knapperige crackers, een ontwapenende lach en die hele stoute schoenen… Wie vanavond een groep enigszins bedroeft door de hoofdstedelijke 11 ziet stuiteren: geef het meisje met de mooiste lipsticklach even een thumbs-up en een knipoog!

Gram in Desmet tijdens 3VOOR12RADIO Live 14-2-2008

Nog nadampend van de P60, hup het podium van Desmet op en ook daar de zaal inpakken. Zo energiek dat het rode jurkje als een fluorescerende rode zandloper een vormpje brandt in het hoornvlies.

The Von Bondies/HIT ME TV live in Melkweg 13-2-2008

Wie had enkele maanden geleden nog een stuiver gegeven voor deze 2004 garage-jongens en meisjes? Zelfs de heel behoorlijke tour EP deed nog niet geloven in een werkelijke opleving. In de Melkweg kwam alles goed. Wat een TOPtreden!
Het Amsterdamse HIT ME TV verzorgde het voorprogramma. Wat een leuk geluid, sterke nummers en overtuiging! Die gaan we nog veel vaker tegenkomen. Believe you me!


BART SNOEREN DRAAIT:

Pete And The Pirates – Mr. Understanding (single) (Stolen Recordings/I-Tunes)
Wauw! Het zat er al aan te komen gezien hun vorige singles, maar Pete And The Pirates weten nu echt hoe ze een super catchy single moeten schrijven. Aan Mr. Understanding klopt werkelijk alles! http://www.youtube.com/watch?v=14_U78314T8

The Kooks – Always Where I Need To Be (single) (EMI)
The Kooks zijn terug met een waanzinnig goede single. Als het album net zo goed wordt, dan mag de HMH Bierhal alvast gereserveerd worden!

Pendulum – Granite (single) (Warner)
Killer drum n’ bass track, en nieuwe single van Pendulum. Zeer toegankelijk, en onvermijdelijk op de dansvloer de komende maanden.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

The Mumlers - Thickets & Stitches (Galaxia/Konkurrent)
Het rijtje 'zaterdagochtend, zon, krant, koffie, The Mumlers' heeft ineens een vanzelfsprekende logica in zich. De ultieme weekendplaat, nu op de luisterpaal!

Benga – Diary of an Afro Warrior (Tempa/Lowlands, release 4 maart)

Donkere dubstep met uptempo synthesizer lijntjes. Geen simpele jongen, die Benga. Hier ben ik voorlopig nog niet klaar mee.

The Gutter Twins – Saturnalia (Sub Pop/Konkurrent)
Het langverwachte resultaat van de samenwerking tussen Greg Dulli en Mark Lanegan. Binnenkort in Nederland te zien op Motel Mozaique, nu vast te beluisteren op de luisterpaal.


MENNO VISSER DRAAIT:

Kubus & Bang Bang - Pie & Mash (album, TopNotch/PIAS)
Een dubbelalbum lang de spanning erin blijven houden is erg knap. En dan ook nog eens met originele beats en fijne tekstvondsten. Het stickervel hangt al op onze ijskast...

Thao - We Brave Bee Stings And All (album, Kill Rock Stars/Konkurrent)

Aangename verrassing in het singer-songwriters gilde - aanbevolen voor de liefhebbers van Feist. Knap klein gearrangeerd, passend bij haar fragiele stem.

The Mountain Goats - Heretic Pride (album, 4AD/V2)
Het is een wonder om met songtitels te komen als Marduk T-Shirt Men's Room Accident of Michael Myers Resplendent...dan wil je het liedje meteen horen ook. En dan valt dat zeker niet tegen. Wederom een sterk Mountain Goats album - en ze hebben er al zo veel gemaakt.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

About - Think Niles Drink
De clip was er eerder dan het meisje in mijn ogen. Nu gaat het meisje dat de clip maakt weer weg. En dat vinden we jammer. Mooie dingen maakt ze, vast ook nu ze niet meer bij 3VOOR12 zit. Dag Mirka, bedankt!

Dillinger Escape Plan - Ire Works (Relapse Records)
Na dat bizarre clipje van de band bij een Amerikaanse talkshow en het aankomende concert draait ie weer even overuren op mijn mpod3speler.

Jean Parlette - Much Younger (eigen beheer)

Geloof me nou! Dit wil je horen!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12