Song van het jaar 2008: de keuze van gitaarbouwer Yuri Landman Song van het jaar 2008: de keuze van gitaarbouwer Yuri Landman

“Dit modieuze duo klinkt gelukkig niet zo slapjes als die NME gehypte onzin”

, Fiona Fortuin

Song van het jaar 2008: de keuze van gitaarbouwer Yuri Landman

“Dit modieuze duo klinkt gelukkig niet zo slapjes als die NME gehypte onzin”

Fiona Fortuin ,

De verkiezing van Song van het Jaar is weer in volle gang. Tot 15 december kun je stemmen op jouw favoriet van 2008. Gitaarbouwer Yuri Landman over zijn keuze: “No Age is de nieuwe toevoeging aan de lijst boeiende noise bands.”

“Dit modieuze duo klinkt gelukkig niet zo slapjes als die NME gehypte onzin”

Dus Yuri Landman werkt momenteel aan een gitaar voor The Dodos? Zal hij er dit keer ook geld voor krijgen? Al eerder maakte Landman speciale gitaren voor bands als Sonic Youth en Liars, maar die gaf hij dan als gift. Dit jaar verkocht hij ook echt zijn allereerste gitaar. Aan de Blood Red Shoes. Rara wie er op dus nummer 1 staat in zijn top vijf favoriete songs van het jaar. 

5. Soko – I’ll Kill Her
“Een mooie combinatie van adolescentenproblematiek, een Frans accent en een voorliefde voor lo-fi outsider muziek a la Daniel Johnston.”

4. The Dodos - Fools
“The Dodos zijn vooral live een sensatie. Drummer Logan speelt op een afwijkend opgebouwd drumstel zonder bassdrum. Hij legde me uit dat hij dit deed omdat hij door deze wijziging van de basisopstelling gedwongen is om anders te spelen, wat tot nieuwe muziekpatronen leidt. Het is exact dezelfde reden waarom ik nieuwe instrumenten ontwerp. Gitaar+bas+drum is zo cliché. Het leidt ertoe dat muziek met die standaardopstelling nauwelijks meer vernieuwend kan zijn.”

3 The Moi Non Plus – Ha Ha Ha
“Ik ben nauw betrokken bij deze band, omdat ik ze mijn instrumentarium aanbood voor hun opnames. Veel Nederlandse bands blinken uit in veilige poppy zuinigheid. The Moi Non Plus wijkt daar gelukkig vanaf.”

2. No Age - Eraser
“De stroom boeiende noisebands is sinds een paar jaar gelukkig aanhoudend, waarbij No Age dit jaar de nieuwe toevoeging aan de lijst is. Ik blijf zelf Lightning Bolt het interessantst vinden, maar ook tevens de moeite waard zijn Health, Pterodactyl en PRE. Enon en Les Savy Fav waren met hun laatste albums een grote herontdekking voor me.”

1.Blood Red Shoes – I Wish I was Someone Better
“De invloeden van vroege jaren negentig noise bands als Blonde Redhead, Sonic Youth, Nirvana en Sleater Kinney zijn duidelijk te horen, waardoor dit modieuze duo gelukkig niet zo slapjes klinkt als bands als The Kooks, Kaiser Chiefs, Franz Ferdinand en alle andere gehypte NME-onzin.”

WAT? NOG NIET GESTEMD?
Geen nood, dat kan hier of hier, of hier. HIERRR! ! Tot 15 december!
Uit de puntentelling komt de Song van het Jaar Top 100 voort, die centraal staat in onze vijf uur durende Song van het Jaar 2008 show van 19.00-24.00, 18 december live op 3FM en 3VOOR12TV. Gepresenteerd door Eric Corton, Michiel Veenstra en Annemieke Schollaardt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12