Mei 2008: 3VOOR12 is 10, Kempi zit vast, Lowlands verdwijnt Mei 2008: 3VOOR12 is 10, Kempi zit vast, Lowlands verdwijnt

3VOOR12 blikt terug

, Atze de Vrieze

Mei 2008: 3VOOR12 is 10, Kempi zit vast, Lowlands verdwijnt

3VOOR12 blikt terug

Atze de Vrieze ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. Mei 2008 stond in het teken van het tienjarig bestaan van 3VOOR12. In samenwerking met alle lokaalsites veranderde Nederland in één groot festival.

3VOOR12 blikt terug

Mei 2008 stond eigenlijk maar in het teken van één ding: tien jaar 3VOOR12. Precies een decennium geleden scheidde de VPRO zich af van 3FM en werd de eigen eigenwijze koers uitgestippeld op internet. Onder het motto: alles kan, als je maar wil. In die tien jaar werd geëxperimenteerd met beeld en geluid, met live verslaggeving, en werden lokaalsites opgericht. Die elementen moesten logischerwijs ook de basis vormen van het jubileum. 15 mei veranderde Nederland, met de hulp van alle lokaalsites, in één groot festival:10Y3VOOR12.

Dat had uiteraard heel wat voeten in de aarde. Met 11 locaties, 55 optredens, zestien zenders en nog heel veel mooi sessiemateriaal was het nauwelijks te overzien. De verschillende lokaalsites stelden programma’s samen in zalen als Tivoli, Waterfront en Vera, met acts als Loney, Dear, Agua De Annique, Fuck The Writer en zZz. Al die opnames kwamen samen op een speciale 3VOOR12-site, en werden aan elkaar gepraat door Ron van der Sterren en Leonieke Daalder. De lokale omroep in Leeuwarden haakte aan, in Eindhoven crashte een harde schijf met zorgvuldig gemonteerd materiaal, Elle Bandita biecht op dronken te zijn geweest op haar eerste date met 3VOOR12, in Utrecht voetbalden de lokale schrijvers tegen de lokale muzikanten en in Amsterdam belandde GRAM achter het raam op de Wallen.

Over tot de orde van de dag dan maar? Hoofdredacteur Job de Wit vertrekt deze maand bij State Magazine. Hij was hoofdredacteur van het begin van de hiphopsite, drie jaar eerder, maar vindt het nu tijd voor iets anders. Wellicht heeft zijn besluit ook te maken met een gebeurtenis later die maand, wanneer eigenaar Kees de Koning het magazine onderbrengt bij BNN. Op hetzelfde moment wordt stylist Lee Stuart aangesteld als nieuwe opperhoofd. Die kondigt meteen aan dat een mooi stuk over de nieuwe Nikes helemaal niet ondenkbaar is. Hiphop is immers meer dan alleen muziek. Te lezen op State, maar natuurlijk – eerlijk is eerlijk – eerder op 3VOOR12, is het nieuws dat rapper Kempi vast zit wegens vermeende bedreiging met een wapen. De rapper werd 22 maart al opgepakt, maar wist dat tot dat moment netjes buiten de publiciteit te houden. De rapper kan veroordeeld worden tot een jaar gevangenisstraf.

Ook bij de Belgische distributeur Lowlands heerst geen hosannastemming. De distributeur sluit in mei zijn deuren. Lowlands werd zo'n vijftien jaar geleden opgericht met als doel bijzondere en slecht beschikbare elektronische muziek op de markt te brengen in de Benelux. Het bedrijf scoorde rond de eeuwwisseling goed met releases van onder meer Kruder & Dorfmeister, Jazzanova en Vive la Fête. "We hebben de algemene neergang van de muziekindustrie vrij lang kunnen negeren", zegt mede-eigenaar Peter Kums, "maar de laatste twee jaar zijn we in een vrije val terecht gekomen."

Ook nog leuk nieuws? Wel, gitaarbouwer Yuri Landman maakt een gitaar voor Blood Red Shoes. En My Morning Jacket geeft een fabelachtig optreden voor 3VOOR12 in de Desmet studio. Nine Inch Nails brengt een gratis album uit. Jerry Goossens maakt een soundtrack bij zijn nieuwe boek. En het Metalvisie Songfestival kleurt metalheads roze.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12