Goud Graven met Bazar Curieux: Grampall Jookabox, Sigur Ros en Bonne Aparte Goud Graven met Bazar Curieux: Grampall Jookabox, Sigur Ros en Bonne Aparte

“Bonne Aparte stond in een onooglijke zaal, maar het pakte me verschrikkelijk”

, Fiona Fortuin

Goud Graven met Bazar Curieux: Grampall Jookabox, Sigur Ros en Bonne Aparte

“Bonne Aparte stond in een onooglijke zaal, maar het pakte me verschrikkelijk”

Fiona Fortuin ,

Aanstaande zaterdag 6 december vindt Bazar Curieux plaats in de Rotterdamse maassilo met optredens van onder meer Tv on the Radio, zZz, Benga en Roots Manuva. Organisator Harry Hamelink graaft naar zijn favorieten in het 3VOOR12 archief.

“Bonne Aparte stond in een onooglijke zaal, maar het pakte me verschrikkelijk”

Vanwege de sluiting van Nighttown moest Bazar Curieux in 2006 noodgedwongen verhuizen. De maassilo op Rotterdam zuid werd de nieuwe locatie. “Dat is absoluut eenmalig”, zei organisator Harry Hamelink (ook van Motel Mozaique) toen. Maar drie jaar later en nog altijd op dezelfde plek ziet het er niet naar uit dat het festival ooit nog de Erasmusbrug terug over gaat. Zelfs met de komst van het urban podium in het pand, ziet Hamelink de toekomst positief (zelf noemt hij het ‘realistisch’) tegemoet. Zoals hij met Motel Mozaique steeds dieper het centrum induikt, doet hij dat met Bazar Curieux op zuid. Aanstaande zaterdag 6 december is er een nieuwe editie, met onder meer Tv on the Radio, Benga, zZz en overdag gidstochten door het stadsdeel. Harry Hamelink graaft naar goud in het 3VOOR12 archief.


Sigur Ros live op Lowlands 2008
“Soms zie je weleens een concert van een band dat zo mooi is, dat je ze nooit meer wilt zien. Bang dat ze zich niet kunnen overtreffen. Bij Sigur Ros ben ik daar niet bang voor. Het is een uitgesproken band, ik kan me daarom ook voorstellen dat je het niets vindt. Maar ik ben al jaren zwaar fan. Elke keer dat ik ze zie, vind ik ze weer beter. Op Lowlands heb ik ze gezien, onlangs in de HMH en vorige week op Reykjavik. Zowel in de HMH als op Reykjavik eindigde het concert met een sneeuwstorm aan confetti, wat hypnotiserend werkte. In HMH was het super, op Reykjavik ook maar weer heel anders. Daar had het het effect alsof je buiten stond.”

Over de kracht van Motel Mozaïque: persoonlijke programmering –artikel festivalsite Motel Mozaique 2004
“Ik heb een artikel van Erwin Blom over Motel Mozaique gekozen, omdat dit stuk heel goed weergeeft waar het festival voor staat. Hoe je Motel Mozaique kunt ervaren, maar ook hoe persoonlijk je het programma kunt maken. 3VOOR12 doet al lang verslag van het festival, het was dat jaar de eerste keer dat Erwin Blom mee ging. Hij belandde diezelfde dag nog in een sterfhuis, dankzij een gidstocht die daar naartoe ging. Het is een mooie recensie van zijn ervaringen geworden. Ik gebruik het artikel vaak voor mensen die ik wil overtuigen van dit project.”

Bazar Curieux 2008 sampler op de Luisterpaal
“Vorig jaar was Bazar Curieux vooral hiphop gerelateerd. Dit jaar ligt nergens echt de nadruk op. Persoonlijk kijk ik het meest uit naar Yacht. Het verbaasd me dat deze band met ongelooflijk frisse, goede songs zo weinig aandacht krijgt. Maar natuurlijk staan er op de sampler nog veel meer mooie nummers. Het verplaatsen van het festival van september naar december heeft het organisatorisch voor ons zeker makkelijker gemaakt. Ik vind dat we een sterk programma hebben.”

Bonne Aparte live op Noorderslag 2008
“Er zijn soms concerten waarvan je achteraf denkt: yes, wat ben ik blij dat ik er bij was. En soms bedenk je al tijdens het concert: wat is dit bijzonder. Dat had ik bij Bonne Aparte op Noorderslag. Ze stonden op het 3VOOR12 podium, in een klein zaaltje. Volgens mij de kleinste van heel de Oosterpoort. Maar het pakte me verschrikkelijk. Zoals me dat ook gebeurde bij de eerste keer dEUS en Rage Against the Machine. Het is die energie en power die er bij ze afspat. Hoe die linkse gitarist erbij staat en ook de trommel op het podium. Visueel ziet het er fantastisch uit. Sindsdien volg ik deze Leeuwardense band.”

Album van de Week (week 47): Grampall Jookabox (recensie)
“Met goud graven wordt er vaak teruggekeken, maar Grampall Jookabox zullen we vooral veel in de toekomst gaan horen. Deze band kreeg ik getipt. Het album stond een tijdje in de Luisterpaal, maar is er jammer genoeg vanaf. Maar in de recensie die er over is geschreven kan ik me goed vinden. Het album Ropechain is onverklaarbaar, maar heel goed. Mysterieus, maar daarom juist spannend. Je hebt geen idee hoe het er live uit moet gaan zien. Nou ja, inmiddels weet ik dat wel. Ik heb filmpjes op Youtube gezien. Hun optredens maakt de muziek alleen nog maar vreemder.”
Kijk hier: een filmpje van Grampall Jookabox!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12