Eurosonic/Noorderslag: wat nou crisis! Eurosonic/Noorderslag: wat nou crisis!

“Ieder jaar worden er meer en meer boekingen gedaan”

, Fiona Fortuin

Eurosonic/Noorderslag: wat nou crisis!

“Ieder jaar worden er meer en meer boekingen gedaan”

Fiona Fortuin ,

Halverwege januari houdt de popmuziek zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De toonaangevende bands van eigen bodem en de rest van Europa toosten op Eurosonic/Noorderslag op het komende jaar. Gastheer Joey Ruchtie in Dubbel Check over de aankomende editie van het Groningse festival: “We begeven ons in een luxepositie.”

“Ieder jaar worden er meer en meer boekingen gedaan”

Crisis? Misschien in de rest van de wereld. Maar Eurosonic/Noorderslag heeft nergens last van. Hebben andere zalen en clubs misschien moeite met de kaartverkoop, het Groningse festival verkocht in rap tempo uit. “We sloegen er steil van achterover” zegt Eurosonic/Noorderslag programmeur Joey Ruchtie. “Het is een luxepositie waarin we ons begeven. Het is een bevestiging van wat we afgelopen jaren hebben opgebouwd als organisatie.”

Het festival moet natuurlijk nog plaatsvinden, maar Ruchtie is er eigenlijk al zeker van dat het een geslaagd feest wordt. “Op papier klopt het in ieder geval. Alle ingrediënten zijn aanwezig en uit alle uithoeken komen acts. Er is veel opkomend talent uit Europa geselecteerd en Noorderslag geeft een prachtig overzicht van wat Nederland te bieden heeft.”

Eurosonic is het festival waar programmeurs op afkomen om nieuwe geluiden te ontdekken. Spelen op Eurosonic kan ervoor zorgen dat je de rest van het jaar warm zit. Bands als The Ting Tings en Blood Red Shoes speelden dit jaar Lowlands en Pinkop plat. Maar de meesten weten niet dat ze begin dit jaar ook in Groningen stonden. Joey Ruchtie: “Die bands hebben misschien wel het meest profijt van Eurosonic gehad. Programmeurs doen bij ons goede business. Ieder jaar worden er tijdens het festival meer boekingen gedaan. Het is het moment voor festivals om te scouten.”

Dit jaar staat België iets meer dan andere landen in de schijnwerpers. Ruchtie licht de keuze toe: “Voor ons is België dichtbij, wij kunnen goed volgen wat daar allemaal gebeurt. Maar voor een professional uit Polen of Italie is Belgie best een exotisch land.”

Voor begin volgend jaar is Eurosonic/Noorderslag wederom gereserveerd voor drie dagen: 15, 16 en 17 januari. De komende editie dus nog geen dag erbij? Ruchtie: “De komende jaren blijven we nog de gewone drie dagen doen. Maar we kijken altijd hoe het anders kan. Vier dagen zou op den duur kunnen, we sluiten niets uit.”

Luister naar het gehele interview met Joey Ruchtie in Dubbel Check hier!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12