Case Closed: BangBang’s platenwinkel sluit binnenkort Case Closed: BangBang’s platenwinkel sluit binnenkort

Kubus & BangBang gaan komend jaar de strijd met elkaar aan

, Atze de Vrieze

Case Closed: BangBang’s platenwinkel sluit binnenkort

Kubus & BangBang gaan komend jaar de strijd met elkaar aan

Atze de Vrieze ,

Afgelopen jaar vielen de alternatieve platenwinkels een voor een om, maar dat weerhield de rapper BangBang er niet van om er juist een te openen. Eind juni begon hij Dog’s Bollocks in Amsterdam. Een ambitieus plan, maar een half jaar later hangt de vlag er niet meer zo florissant bij. “De winkel zal binnenkort gesloten worden.”

Kubus & BangBang gaan komend jaar de strijd met elkaar aan

Afgelopen jaar vielen de alternatieve platenwinkels een voor een om, maar dat weerhield de rapper BangBang er niet van om er juist een te openen. Eind juni begon hij Dog’s Bollocks aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. Het was niet zomaar een winkel: undergroundtalent kon er zelf zijn muziek komen brengen. En van elke verkochte cd zou een euro naar het goede doel gaan. Een ambitieus plan, maar een half jaar later hangt de vlag er niet meer zo florissant bij. “De winkel zal binnenkort gesloten worden”, zegt BangBang. “Ik was er gisteren nog. De jongen die de tent runt heeft al zijn enthousiasme zo langzamerhand wel verloren. Kids hebben heel enthousiast hun muziek bij de winkel gebracht, maar hun fans zijn iets minder enthousiast geweest en hebben het niet gekocht.”

Waar veel platenzaken stuk lopen op teruglopende cd-markt en stijgende huurprijzen, is het volgens BangBang meer een principekwestie. “Nederlandse muziekliefhebbers steunen hun artiesten niet”, zegt hij. “Ze klagen heel wat af dat platenzaken geen goede Nederlandse hiphop verkopen, maar als je ze de mogelijkheid biedt om de goede cd’s te vinden, geven ze niet thuis. Vergelijk het met Engeland, waar een underground genre als dubstep goed kan bestaan, zonder al te veel promotie. De enige muziek waar Nederlanders trots op zijn, is gabber.”

Niet alleen in de muzikale principes van de Nederlanders is BangBang teleurgesteld. Hij had ook gehoopt met zijn bijdragen aan het goede doel sympathie te winnen. “Maar het kan Nederlandse jongeren gewoon geen ruk schelen dat kinderen doodgaan aan kanker. Freddy, van de Jeugd van Tegenwoordig, zegt altijd: ‘BangBang, jij stelt Nederland op de proef.’ Zo zie ik het ook.” Maar de Brit geeft niet op. “Begin volgend jaar ga ik voor State TV een free fight wedstrijd doen voor Simavi. We hopen er geld mee op te halen om waterputten te maken in Afrika.”

De winkel Dog’s Bollocks is binnenkort verleden tijd, dat geldt niet voor het gelijknamige label. “In de eerste week van januari brengen Kubus en ik allebei een album uit”, zegt hij. “Op dezelfde dag. We gaan de strijd met elkaar aan. En in maart komt het nieuwe Kubus & BangBang album.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12