April 2008: het einde van Caesar, Aux Raus spoelt clip door wc en Salah Edin krijgt zijn zin April 2008: het einde van Caesar, Aux Raus spoelt clip door wc en Salah Edin krijgt zijn zin

3VOOR12 blikt terug

, Fiona Fortuin

April 2008: het einde van Caesar, Aux Raus spoelt clip door wc en Salah Edin krijgt zijn zin

3VOOR12 blikt terug

Fiona Fortuin ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. April 2008 was de maand dat de belastingdienst het voor poppodium Alkmaar makkelijker maakt door de inboedel te verkopen, Caesar afscheid neemt en Bang Bang zijn collega rapper Steen vraagt hoe graag hij eigenlijk wil leven.

3VOOR12 blikt terug

Het meest verdrietige nieuws eerst: het einde van Caesar. Na tien dagen aftellen op het eigen 3VOOR12 Weblog, een laatste sessie en een laatste belletje in Dubbel Check kon het onvermijdelijke niet meer worden uitgesteld. Caesar nam op 3 april afscheid in een overvolle Oude Zaal van de Melkweg. Maar ze stonden er niet alleen. Roald, Marit en Sem hadden enkele vaderlandse groten uitgenodigd voor de laatste veldslag. Elke band gaf een cover cadeau.

En ook voor de Amsterdamse 11 was uitstel van executie niet langer mogelijk. De club had al verlenging gekregen, want eigenlijk zou 11 maar tot vorig jaar zomer bestaan. Dat was nu niet meer mogelijk. Maar, zei programmeur Olaf Boswijk, dat geeft niet. Het was goed zo, zei hij, waarna hij de definitieve sluitingsdatum bekend maakte: 28 juni.

Iets minder helder over zijn sluiting was Atlantis, het poppodium in Alkmaar. Een week lang speelden huurbaas Grolsch en exploitant Bibere est Vivere een welles/nietes spel. Atlantis zou zijn deuren sluiten, zei de exploitant. Atlantis is gered, zei de huurbaas. Uiteindelijk nam de Belastingdienst het laatste woord. Op een vroege morgen in april kwam zij het Atlantis makkelijker maken door de inboedel in beslag te nemen. Snel daarna werd bekendgemaakt dat in september Atlantis nieuw leven in zou worden geblazen.

Iets verderop, in Arnhem, stond ook een poppodium te koop, op een wel heel opmerkelijke plek: Marktplaats. Je komt wel eens vaker vreemde advertenties tegen op Marktplaats. Een heel voetbalelftal dat te koop staat, of een losbandige echtgenoot. Een keer fronzen en dan vat je hem: het is een slechte grap. Dat was ook de eerste gedachte bij het lezen van de advertentie met de naam ‘unieke loftwoning, voormalige Goudvishal’. Maar nee, het is echt waar: het Arnhemse podium dat in december de deuren sloot, staat op internet te koop.

Onder de kop 'Zonde van het geld' kunnen deze maand twee dingen worden geschaard. 1. Aux Raus besloot de door het Tax-clipfonds gesubsidieerde videoclip van Remco Schuurbiers niet te gebruiken. Ze waren niet tevreden met het resultaat. De clip koste 30.000 euro aan subside, 2.500 euro eigen geld van de maker en maanden werk. “Wij gebruiken hem niet omdat we vinden dat de clip niet waarmaakt wat Remco en wij voor ogen hadden toen we aan dit project begonnen”, legde Aux Raus zanger Bastiaan Bosma uit. Voor enkele honderen euro's maakte het duo samen met Maurice Trouwborst een eigen clip.

2. SGP Gelderland liet weten dat wat hun betreft poppodia geen subsidie meer moeten krijgen. Popmuziek heeft volgens de partij geen educatieve meerwaarde, relipop vormt geen uitzondering: "Het woord van God moet op een eerbiedige manier gebracht worden." Update: tot op heden is hier van Hogere hand geen besluit over genomen.

En onder de kop 'niet zonde van het geld' scharen we het volgende nieuws: rapper Salah Edin ontving 3.000 euro schadevergoeding van Geert Wilders. De politicus gebruikte per ongeluk een foto van Salah Edin in zijn film Fitna, in plaats van die van Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh. Hij beloofde de film aan te passen, maar deed dat volgens de rapper niet snel genoeg. Hij spande daarom een kort geding aan. Met resultaat!

Salah Edin was schijnbaar niet te spreken over het gebruik van zijn foto door Wilders, logisch, en stapte naar de rechter. Een andere rapper uitte iets later zijn ongenoegen op een iets andere manier. Bang Bang vroeg zich hardop af: "De grote vraag is: hoe graag wil deze jongen leven?" Met deze jongen bedoelt hij Utrechtse rapper Steen. Hij was pislink op zijn collega rapper. Die wijdde een complete track aan hem, genaamd Kwibus & Tum Tum. En of een bedreiging nog niet genoeg was, vervolgde Bang Bang zijn repliek: “Ik ben ervoor opgeleid om botten te breken”. Maar Steen was niet onder de indruk. “Een beetje sarren, meer is het niet. Ik reageer gewoon op wat hij over mij heeft gezegd op de radio”, zei hij. “Ik vind die shit van hem gewoon niet vet. Nederlandse hiphop moet Nederlandstalig zijn. Hij wil niet eens Nederlands praten. BangBang is gewoon een tweaker die met een slechte LSD trip is gaan zwemmen en in Amsterdam is aangespoeld.”

Een mildere Bang Bang kwam iets later die maand nogmaals langs. Ditmaal om zijn vertrek bij Top-Notch aan te kondigen. De Britse rapper richt zijn eigen label Dog’s Bullocks op en neemt zijn producerende maat Kubus mee. Op het label zullen albums uitkomen van Kubus & BangBang zelf, maar ook van andere artiesten, zoals vrouwelijke mc Lips. Het besluit valt niet toevallig amper een week nadat bekend werd dat Top-Notch zijn sales, distibutie en kantoor verhuist van PIAS naar major label Universal.

Meer partijen besluiten de koppen bij elkaar te steken om de som 1+1=3 te maken. Platenlabels Excelsior, V2 en PIAS beginnen samen boekingskantoor De Harmonie. Het bedrijf zal zich voornamelijk focussen op de onderkant van de markt. “We willen een platform bieden voor beginnende bands, die met moeite een boeker kunnen vinden”

En Lowlands zet de Volkskrant aan de kant om in zee te gaan met NRC Next. Voor de komende drie jaar is de NRC voor de hippe jongere de partner van het festival. De krant zal in de loop naar het festival de Lowlandsbijlage verzorgen en, ook niet onbelangrijk om te weten, de ‘allerlaatste 100 kaarten actie’ organiseren. “Nrc Next is een krant die goed bij Lowlands past, vooral qua inhoud”, vertelt Bente Bollmann van Mojo.

Afsluitend een aankondiging in april die niet garant staat in de toekomst:
Danceorganisatie ID&T, bekend van Sensation en Mysteryland, zegt een eigen evenementenhal op te willen zetten van ongeveer vijfduizend vierkante meter. Dat moet groot genoeg zijn om tussen de 2500 en 3000 man in kwijt te kunnen. Binnen twee jaar moet de tempel gerealiseerd zijn. Inmiddels is er al bijna een jaar voorbij en we wachten nog rustig af op zelfs een eventuele locatie. Update: het plan is op de langere baan geschoven!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12