3VOOR12 draait (week 50): Bazar Curieux, Steen, Roosbeef 3VOOR12 draait (week 50): Bazar Curieux, Steen, Roosbeef

De favorieten van de redactie

, Erik Zwennes

3VOOR12 draait (week 50): Bazar Curieux, Steen, Roosbeef

De favorieten van de redactie

Erik Zwennes ,

Het gebeurde in Rotjeknor deze week. Met Bazar Curieux en de redding van Watt was de stad hofleverancier van popnieuws. In de Amsterdamse Desmet waren het Steen en Roosbeef die de show stalen. Ook op plaat trouwens. Fijn weekend.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
The Wombats – Is This Christmas? (14th Floor/Rough Trade)          

3VOOR12 Album van de week
Welcome Wagon – Welcome To The Welcome Wagon (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

3FM Megahit
Novastar - Waiting So Long (EMI)


Top 10:

1. Bazar Curieux, 6 december 2008
“Wat moet ik er nog meer over zeggen?” (Fiona Fortuin over TVOTR)
”De ontmoeting tussen Roots Manuva en Micachu was al hilarisch, de sessies die eruit volgden onvergetelijk” (Ron van der Sterren de liftsessies op BC)
“Met krakend vinyl het beton laten scheuren, dat is weinigen gegund!” (Ron van der Sterren over Benga)
“Bazar Curieux is een raar klein festivalletje, maar wel erg leuk” (Atze de Vrieze)

2. Steen live @ 3VOOR12RADIO LIVE 11-12-2008
“Ik was er niet bij, maar vond het op de radio razend spannend” (Atze de Vrieze)
“Hiphop mag verontrusten, irriteren, het randje opzoeken; daar is Steen meester in (Stephan van Peursem)
“Wie had ooit gedacht dat de werkelijke Derde Golf uit vrouwenhaters zou bestaan” (Erik Zwennes)

3. Roosbeef – Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten (Excelsior/V2)
“Lang leve de Nederlandse taal” (Renee Hartog)
 
4. The Wombats – Is This Christmas (cds, Rough Trade)
“et-is-niet-zo-simpel, hoor, zo’n kerstplaat schrijven” (Menno Visser)

 5. Silvah Haze - Hazers (online single, eigen beheer)
“Als een snack uit de automatiek” (Erik Zwennes)

6. Library Tapes - A Summer Beneath The Trees (Make Mine Music/Konkurrent)
“Nee, ik ben niet in een najaarsdepressie geschoten” (Stephan van Peursem)

7. Department Of Eagles , live @ Vondelkerk, 6 december
“Department Of Eagles zorgde voor de hartverwarmende liedjes, die prima passen in het jaar van de Amerikaanse baarden” (Menno Visser)

8. A Made Up Sound – Shortcuts (A Made Up Sound/Baked Goods)
“Zolderkamerelektronica met de druppels op de ramen” (Atze de Vrieze)

9. Hypernova - Fairy Tales
“Hier smullen Amerikanen van: die enge buitenlanders verwesteren, assimileren en marketen” (Erik Zwennes)

10. André Manuel & De Ketterse Fanfare@ Ekko, 7 december 2008
“De teksten van deze 'junkie van de taal', zoals hij zichzelf noemt, zijn soms ronduit hilarisch” (Renee Hartog)


De lijstjes:

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Tv on the Radio op Bazar Curieux, 6 december 2008
Wat moet ik er nog meer over zeggen?

Luciano @ Welcome to the Future, ergens in de zomer 2008

In het kader van beter laat dan nooit: Is tie dan!

Pearl Jam - staat niet op Ten, maar binnenkort wel
Breath
, State of Love and Trust en Brother.
De mooiste nummers van Pearl Jam uit hun Ten tijd krijgen eindelijk de welverdiende plek op het debuut. Want ze komen op de re-issue te staan! Check die Super Deluxe Editie toch eens. En dat voor een kleine 140 dollar. Prachtig. Wat ik alleen wel mis, is een dvd van de fillm Singles bij deze editie. Echt onmisbaar. Een van de beste films aller tijden als je het mij vraagt, maar de band denkt daar wellicht anders over. (topacteurs, ze zouden hun talent vaker op dit vlak moeten inzetten!)


MENNO VISSER DRAAIT:

Maskinen – Alla Som Inte Dansar (p.o.p.e, import Zweden)
Merkwaardige ontdekking: heeft Bas Bron soms een Zweeds alterego? Zou zomaar de Jeugd Van Tegenwoordig kunnen zijn op z’n Zweeds.
Zou zo maar hier ook kunnen, en beken: De Jeugd versta je toch ook niet helemaal…

The Wombats – Is This Christmas (cds, Rough Trade)
Kerstplaat van het jaar. Ennet-is-niet-zo-simpel, hoor, zo’n kerstplaat schrijven. Nog uptempo ook!

Department Of Eagles , live @ Vondelkerk, 6 december
Bijzondere plek voor een bijzonder optreden. Had een trui meegenomen, maar bleek niert nodig, want de prachtige locatie was prima verwarmd.
Department Of Eagles zorgde voor de hartverwarmende liedjes, die prima passen in het jaar van de Amerikaanse baarden.


RON VAN DER STERREN:

Micachu & The Shapes & Roots Manuva - live in de lift tijdens Bazar Curieux, 6-12-2008
De ontmoeting tussen Roots Manuva en Micachu was al hilarisch, de sessies die eruit volgden onvergetelijk. Eerst Micachu, emotioneel, rauw, ruig en ingetogen tegelijk. Kan dat? Ja, check t zelf hier. Daarna Roots Manuva, die er weinig zin in had, maar zich liet overhalen door zijn gevolg. En er gaandeweg toch inkomt, om quasi grinnikend de lift te verlaten. Ook online!

Benga live op Bazar Curieux, 6-12-2008
Met krakend vinyl het beton laten scheuren, dat is weinigen gegund!

Kohfie Konnect - Het is zover (Noah’s Ark/PIAS)
Wordt soft g rap dan toch een trend?


RENEE HARTOG DRAAIT:

André Manuel & De Ketterse Fanfare@ Ekko, 7 december 2008
Ik verwachtte een stelletje soort van oude mannen met mooie rammelmuziek en leuke teksten. Maar het was meer! André Manuel's, fanfare, of nee, symfonisch rockorkestje, vloog  met gemak maar ook met beleid van genre naar genre, en hoe... De teksten van deze 'junkie van de taal', zoals hij zichzelf noemt, zijn soms ronduit hilarisch. Ik heb me in ieder geval niet verveeld.

Roosbeef – Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten (Excelsior/V2)
Lang leve de Nederlandse taal. Ook Roosbeef weet daar wel raad mee, in de vorm van ontroerend grappige luisterliedjes. Vooral de teksten, de manier waarop ze woorden uitzoekt, interpreteert en schijnbaar achteloos achter elkaar plakt, vind ik best geniaal.

The Strokes- Zo'n Beetje Het Hele Repertoire
The Strokes zelf doen al een tijdje even niets, helaasss. Althans, niet als band. Afzonderlijk zijn de bandleden de laatste tijd bezig met sideprojecten (zo is drummer Fabrizio Moretti druk met 'Little Joy' en houdt 'Nickel Eye' bassist Nikolai Fraiture van de straat). Ik weet niet of dat de reden was, maar ik had er ineens behoefte aan om zo'n beetje het hele repertoire van The Strokes weer eens 'uit de kast te trekken'. Daarom was het deze week gedeeltelijk overwegend The Strokes, op de fiets (in de regen), in de trein, in de supermarkt, onderweg, kortom heel fijn.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bazar Curieux 6-12-2008
Basbeest Benga maakte het wat mij betreft helemaal waar. En daar hoefde hij bijna niks voor te doen: gewoon die diep, loeizware dubstep waar je op kunt springen. Ander hoogtepunt: Micachu and the Shapes met haar piepkleine gitaartje en haar stofzuiger. Kwam ik de volgende ochtend nog bij de balie van mijn hotel tegen. Was nog vriendelijk ook. Bazar Curieux is een raar klein festivalletje, maar wel erg leuk.

A Made Up Sound – Shortcuts (A Made Up Sound/Baked Goods)
Toen Dave Huismans (2562) vier jaar terug een paar maanden in een deprimerende vinexwijk zat, stelde hij zichzelf ten doel elke dag een track te maken. Gewoon om een beetje bezig te blijven. Die tracks – of beter, schetsen – zijn nu uitgekomen onder de naam Shortcuts. Geen volwaardige plaat dus, maar het geeft mooi aan hoe hij zich ontwikkelde tot de 2562 die dit jaar debuteerde. Zolderkamerelektronica met de druppels op de ramen.
 
Steen live @ 3VOOR12RADIO LIVE 11-12-2008
Ik was er niet bij, maar vond het op de radio razend spannend. Zou iemand hem van het podium schoppen bij de twintigste ‘kanker’? Zou de hele Desmet meezingen: ssssss zet die gaskranen maar open? Wat Steen doet gaat te ver, maar het is zo goed gedaan en zo grappig. Ik begin zo langzamerhand fan te worden.


STEPHAN VAN PEURSEM:

Library Tapes - A Summer Beneath The Trees (Make Mine Music/Konkurrent)
Nee, ik ben niet in een najaarsdepressie geschoten. Soms hou ik gewoon van rustige, minimale muziek. Library Tapes is een band rond Peter Broderick (ook o.a. Efterklang). Die Peter is sowieso goed op dreef dit jaar, met onder andere zijn solo platen. Ook dit album is weer raak. Onthaastende intieme pianoklanken met een haast klassiek aandoende gelaagdheid.
 
Steen @ 3VOOR12/Radio Live 11-12-2008
Nee, ik ben het niet eens met zijn uitspraken en ben er geen voorstander van om dodelijke ziektes met een K het meest gebruikte woord in je teksten te laten zijn. Waarom draai ik het dan toch? Omdat Steen de gemoederen flink bezig houdt bij 3VOOR12. Gaat hij over het randje? Is hij te grof? Meent hij het serieus? Parental Advisory Explicit Lyrics zou voor hem in het Nederlands een goede vertaling moeten krijgen. Hiphop (en muziek in het algemeen) mag verontrusten, irriteren, het randje opzoeken; daar is Steen meester in. 
 
Bohren & Der Club Of Gore, Benga, en Burial
Ik heb een nieuwe (grote) hoofdtelefoon waarbij ik eindelijk ook in mijn eentje van de lekkere diepe bassen van deze favoriete artiesten met een B kan genieten!  Waarschijnlijk volgende week acts met diepe bassen die beginnen met een C...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Steen @ 3VOOR12RADIO Live 11-12-2008
Wat is dit goed! Het zijn mooie tijden voor de vaderlandsche hiphop. Nu de rook van de grote namen (even) is opgetrokken, staan er toch een paar goede artiesten op. Wie had ooit gedacht dat de werkelijke Derde Golf uit vrouwenhaters zou bestaan ;-) Damn wat heb ik een zin in Noorderslag. Steen en de kadavers zullen opnieuw alle hoop slopen.

Hypernova - Fairy Tales
Uit Iran, via de VS de wereld in. Een prachtig verhaal natuurlijk. Hier smullen Amerikanen van: die enge buitenlanders verwesteren, assimileren en marketen. Maar als je dat allemaal wegdenkt en gewoon het nummer Fairy Tales checkt, dan kun je niet om de hit heen! Ik zie ze al zitten in DWDD of meer van dat...

Silvah Haze - Hazers (online single, eigen beheer)
De nieuwe Jeugd van Tegenwoordig volgelingen. Ja, want laten we eerlijk zijn: ook deze boys hebben goed geluisterd naar 3VOOR12 Award winnaars. Maar wat geeft het. Al blijft het bij dit nummer, het is smullen. Als snacks uit de automatiek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12