3VOOR12 Draait (week 49): Bazar Curieux, Wolf Parade, Lemonade 3VOOR12 Draait (week 49): Bazar Curieux, Wolf Parade, Lemonade

De favorieten van de redactie

, Fiona Fortuin

3VOOR12 Draait (week 49): Bazar Curieux, Wolf Parade, Lemonade

De favorieten van de redactie

Fiona Fortuin ,

Deze week draait het op de redactie om twee dingen: de dingen die voorbij zijn en nog moeten komen en alles wat daar tussenvalt.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 single van de week
De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man Excelsior

3VOOR12 album van de week
Roosbeef - Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten Excelsior

3FM Mega Hit
Adele - Make You Feel My Love (XL?V2)

TOP 10:

1. Bazar Curieux, zaterdag 6 december in de Maassilo, Rotterdam (luisterpaal sampler!)
“Het meest benieuwd ben ik naar Micachu & the Shapes” (Atze de Vrieze)
“Zin in!” (Fiona Fortuin)

2. Wolf Parade live in Paradiso 2 december 2008
“Wolf Parade hield het kaal en intens. Ik vond het mooi en meeslepend.” (Stephan van Peursum)
“Een onvergetelijke overwinning hing in de lucht.” (Erik Zwennes)

3. Lemonade - Lemonade (album, True Panther Sounds, import UK)
“De sleazy Dr. Pepper?” (Menno Visser)

4. Lily Allen – Naive(live @ Jo Whiley’s Live Lounge)
Misschien een niet zo gewaagde cover van The Kooks, maar wel prachtig uitgevoerd. (Bey Cil)

5. De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man (single/Excelsior)
“Mag ik nu dan eindelijk verliefd worden op Torre Florim?” (Silvy Broeren)

6. The Present - World I See (LOAF/Konkurrent)
“Als je Animal Collective, Black Dice, Fuck Buttons etc goed vind, zou ik zeker even luisteren.” (Stephan van Peursum)

7. Grace Jones - Hurricane (Wall of Sound/Pias)
“Eentje die in ieder geval bij mij een hurricane veroorzaakt.” (Fiona Fortuin)

8. Detroit Grand Pubahs - Nuttin Butt Funk (Det.Ele.Funk)
“Nu paddo's verboden zijn, is er Nuttin Butt Funk om op te trippen. Enjoy!” (Erik Zwennes)

9. Squarepusher live @ Melkweg 28-11-2008
“Gaandeweg kwam de gekte erin, ging het ongezond hard en snel.” (Atze de Vrieze)

10. Nid & Sancy – Kidzz (original dub) (cds DPF)

Het Belgische echtpaar met pure seks onstage heeft eindelijk weer een cool radionummer. (Menno Visser)

 

DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:

Lemonade – Lemonade (album, True Panther Sounds, import UK)
Vreemd soort combinatie tussen MGMT en de Happy Mondays uit de Amerikaanse underground. De sleazy Dr. Pepper?

Nid & Sancy – Kidzz (original dub) (cds DPF)
Het Belgische echtpaar met pure seks onstage heeft eindelijk weer een cool radionummer. Ruig en vuig.

I Blame Coco – I Blame Coco (cds Island promo via iTunes)
De dochter van Sting, maar daarom niet getreurd. Interessante track die naar meer smaakt.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Squarepusher live @ Melkweg 28-11-2008
Ik had hoge verwachtingen van deze show. Niet zo raar: een van de wonderkinderen van het Warp label was voor het eerst in twaalf jaar in het land. Even dacht ik dacht het helemaal mis zou gaan tussen mij en Squarepusher. Die eerste paar tracks, pure progjazzdance. Vreselijke notenneukerij. Die gekke Brit met zijn psychedelische paardenstaart en zijn basgitaar verscholen achter een tafel computer. Maar gaandeweg kwam de gekte erin, ging het ongezond hard en snel en veranderde de 'nee' in een dikke 'ja'. Volstrekt autistisch optreden, maar dat past ook wel weer.

The Dodos live @ Melkweg 02-11-2008
Alle eerdere bezoekjes van The Dodos aan ons land had ik gemist, dus dit was de laatste kans. Die heb ik gelukkig gegrepen, want live komt de kracht van de band nog veel beter naar voren: het ritmische gitaarspel van Meric Long en de manier waarop drummer Logan Kroeber daar op inspeelt. Met de lange jams aan het einde als hoogtepunt.

Bazar Curieux morgen 6 december in Rotterdam
We zijn al de hele dag in Bazar Curieux stemming op de redactie. De Californische valszingers van Abe Vigoda staan nu op, net al twee albums van Roots Manuva weggetikt en een stukje van elektronica-neuroot Tim Exile. Natuurlijk kijk ik uit naar dubstep-dj Benga, die hopelijk zijn bassen net zo hard laat klappen als op Lowlands. Het meest benieuwd ben ik naar Micachu & the Shapes, een jong Brits grietje dat heel pakkende elektronische popliedjes maakt. Zou zomaar een van de hits van 2009 kunnen worden. We gaan het zien in de Maassilo.


BEY CIL DRAAIT:

Lily Allen – Naive(live @ Jo Whiley’s Live Lounge)
Misschien een niet zo gewaagde cover van The Kooks, maar wel prachtig uitgevoerd. Chris Martin heeft ooit geroepen dat hij een crush op deze schone Britse zangeres heeft (dus als Gwyneth niet in de weg stond waren we een opmerkelijk showbizz koppel rijker). Ik snap Chris wel een beetje. Met dit soort covers verovert Lily Allen stiekem ook mijn hart.

Hooverphonic – Eden
Geike heeft ons verlaten! En met ons bedoel ik iedereen die Hooverphonic een warm hart toedraagt. Met nostalgie, weemoed en een traan luister ik terug naar het nummer dat een start maakte aan 10 jaar Geike Arneart bij Hooverhonic.

3. Stereo MC's - Black Gold
In één woord: geweldig! Ik ken ze verder niet, maar mijn redelijk commerciële oren lusten hier wel meer van.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Detroit Grand Pubahs - Nuttin Butt Funk (Det.Ele.Funk)
Dit is een rare plaat. Een hele rare plaat. Techno, funk, rock 'n roll en meligheden. Acht jaar geleden scoorden ze er een bescheiden hit mee en sindsdien zijn ze alleen maar beter geworden. Nu paddo's verboden zijn, is er Nuttin Butt Funk om op te trippen. Enjoy!

Wolf Parade live in Paradiso 2 december 2008
Wat zat er een hoop tegen. Een ongelukkige dubbeling met The Dodo's in de Melkweg, een bandlid minder, verplicht drie kwartier later beginnen en een natte sneeuwstorm op de weg naar huis. Niet iedereen zal genoten hebben, ik wel. Wat is dit een unieke band. California Dreamer was op plaat al goed, maar live bleek pas echt wat een ongelofelijk slim nummer dit is. Laten we al die bijzaken snel vergeten en de heren in de lente terugvragen. Want een onvergetelijke overwinning hing in de lucht.

Verse vette hiphaaap smulsnacks
Busta introduceert de Arabische auto-tune. Kenkahhard natuurlijk, zeker met wat vriendjes erbij. Jay-Z en Santogold zetten B.I.G. in het zonnetje en Eminem doet met zijn mixtape een glimmend nieuwe duit in het zakje.


FIONA FORTUIN DRAAIT

Bazar Curieux sampler op de luisterpaal
En nu weer Tv on the Radio! En dan hebben we ze allemaal gehad hier op de redactie. Het kan niet anders dan een hele fijne avond worden, morgen in de maassilo tijdens Bazar Curieux. Luister op de sampler alleen al naar Abe Vigoda, of naar Yacht. En denk daarbij dat Benga de avond afsluit. Zin in!


Grace Jones - Hurricane (Wall of Sound/Pias)
Ze komt naar Nederland toe! Schijnbaar ergens in januari, maar verdere details zijn nog niet bekend. Behalve dan bij Bol.com (echt! http://www.bol.com/nl/p/muziek/hurricane/1000004006301676/index.html). De androgyne diva van de discovloer grijpt op zestigjarige leeftijd nog altijd zonder gene een journaliste bij de tiet (echt gebeurd! Waarschijnlijk zat haar eigen nummer Corporate Cannibal in haar hoofd: 'you meet is sweet to me') en maakt doodleuk twintig jaar na haar laatste weer een nieuw album. Eentje die in ieder geval bij mij een hurricane veroorzaakt (dat is idd een cliché uitspraak van jewelste, maar de cd is dat niet. Donker, dubby, maar ook discoinvloeden.)

Women live in Paradiso 4 december 2008
Ten eerste was het veels te kort. Het concert duurde volgens mij nog geen half uur. Daarnaast was er voldoende om aan te ergeren, denkend aan de bierpiemels die hossend van een dEUS concert net daarvoor in de grote zaal kwamen. Niet voor niets kwam de rock 'n roll schoonmaker direct na het optreden met zijn zwabber de vloer moppen. Maar ondanks die buitenergerlijke factoren, was het een prachtoptreden: vals en melodieus tegelijk. Het zijn een stelletje topmuzikanten, waar je veel langer naar zou willen kijken. Maar goed.


STEPHAN VAN PEURSUM DRAAIT:

Le Guess Who @ Tivoli zaterdag 29 november
Helaas had ik volgens velen het hoogtepunt (Elfin Saddle) gemist, maar had toch nog een hele leuke avond. Bij Think About Life maakte een overenthousiaste nerdy zanger, die me veel deed denken aan Webster http://en.wikipedia.org/wiki/Webster_(TV_series) dat ik er gelijk helemaal in zat.

Wolf Parade live @ Paradiso 2 december

Met het snot voor ogen toch nog even de band gaan kijken die ik al jaren wilde zien. Apollogies To Queen Mary is een van de beste platen van dit decennium. At Mount Zoomer was misschien iets minder, maar ook erg goed. Live een man minder. Werd soms gemist, maar vaak ook niet. Wolf Parade hield het kaal en intens. Ik vond het mooi en meeslepend.

The Present - World I See (LOAF/Konkurrent)

Animal Collective en Panda Bear producer Rusty Santos heeft een nieuw project samen met onder ander Gang Gang Dance leden. Kon niet fout gaan, en dat doet het dus ook niet. Prachtige klanken en geluidsgolven nemen je even helemaal mee naar een ander wereld. Omschrijven is moeilijk, probeer ik ook niet. Maar dat je het moet gaan luisteren als je Animal Collective, Black Dice, Fuck Buttons etc goed vind, zou ik zeker even luisteren.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Triggerfinger live in de Melkweg, 29-11-2008
Een band waarvan de zanger zo uit een Coen Brothers film lijkt te zijn weggelopen, de drummer die eruit ziet als een kakker maar eigenlijk een beest is en de bassist enorm knuffelbaar, ze daarbij ook nog eens twee keer reclame maken voor 3VOOR12. Nou, dan ben je mijn helden van de week!

dEUS live in Paradiso, 3 december 2008
Me afvragend of ik nou beland tussen een stelletje mongolen, christenen, zatte fans of een mix van die drie, was één ding me direct duidelijk: de Godenzonen op het podium bleven moeiteloos overeind staan.

De single van de Week van volgende week: De Staat met The Fantastic Journey Of The Underground Man
Mag ik nu dan eindelijk verliefd worden op Torre Florim?


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Herman van Veen live in Carré, 29-11-2008
Vooraf probeerde ik me nog te verschuilen achter woorden als 'vroeger' en 'nostalgie'. Maar Herman, ik zal je niet meer verloochenen. Je cabaret is bij vlagen bijna grappig, maar als je zingt - zelfs met die rrrrare R - word je groter dan de grootste troubadour van ons land.

Dio - Rock & Roll (album, Spitfire / PIAS)
Jaja, als Voicst erbij betrokken is, vind ik het al snel goed, dat is waar. Maar Dio is meer dan dat. Dio is - kom, laat ik eens een genre verzinnen - NL nu-hiphop: humor, skills en straat. Maar dan wel een gewone Nederlandse, met rijtjeshuizen en coniferen.

Psapp - The Camel's Back (album, Domino)
Kun je te veel knippen en plakken? Ja! En als je dat doet en dan na die ene knip teveel en het besef van je fout de tijd terug zou kunnen draaien, zou je uitkomen waar Psapp zich bevindt. Propvol zonder over te lopen en daardoor een mooie emmer vol helder overzichtelijk water met letterlijk geen druppel te veel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12