Voltt Loves Summer grijpt zijn kans op de zaterdag

“Het is het ideale Amsterdamse stadsfestival”

Voor veel mensen was het de afgelopen twee jaar de ideale afterparty van Mystery Land. Eén podium, een mooie locatie (de Amsterdamse NDSM-werf) en een ontspannen programmering met subtiele en techno. Maar dit jaar bleef het stil op de zondag na Mystery Land. Niet getreurd: Voltt Loves Summer is een weekje opgeschoven en vindt dit jaar plaats op zaterdag.

“Het is het ideale Amsterdamse stadsfestival”

Voor veel mensen was het de afgelopen twee jaar de ideale afterparty van Mystery Land. Na een dagje beuken tussen 60.000 mensen rond meer dan 15 podia was Voltt Loves Summer een verademing. Eén podium, een mooie locatie (de Amsterdamse NDSM-werf) en een ontspannen programmering met subtiele en techno. Maar dit jaar bleef het stil op de zondag na Mystery Land. Niet getreurd: Voltt Loves Summer is een weekje opgeschoven en vindt dit jaar plaats op zaterdag. “Augustus heeft dit jaar vijf zaterdagen”, legt organisator en geestelijk vader van Voltt Bart Skils uit. “Volgend jaar ook. De afspraken daarvoor zijn al gemaakt.”

Skils is ontspannen, zegt hij, en dat hoort bij zijn feestje. Zo is er altijd ruimte voor minder voor de hand liggende namen, die niet direct op de dansvloer mikken. Vorig jaar stond Claro Intelecto op het programma, dit jaar onder meer Andy Stott en Pole. “Ik ben al jaren fan van Pole”, zegt Skils. “Ik programmeer het festival op basis van mijn eigen smaak en ben dus niet afhankelijk van mediahypes. Hij is een van de grondleggers van de dubby soundscape variant op techno. Juist door die breedte vind ik techno interessant.” Ook op de NDSM-werf zaterdag staan Carl Craig, Alex Under en Polder. De avond wordt stevig afgesloten door Adam Beyer. Nog een reden om niet te stressen: dit jaar raakt Skils voor het eerst al zijn 5.000 kaarten kwijt. “Waarschijnlijk verkopen we woensdag of donderdag uit. We hebben nooit agressief campagne gevoerd in de media of met posters in de stad, maar vertrouwd op een natuurlijke groei.”

Het festival heeft er dit jaar een podium bij gekregen, de zogeheten Huiskamer-stage. Op dat low profile podium staan lokale namen als Melon, Rauwkost en Boris Werner. “De sfeer moet er losjes zijn”, zegt Skils. “Er staat een kleine PA waar je omheen kunt lopen, naast restaurant Het Noorderlicht op het grasveld. Een van de lessen die we van vorig jaar geleerd hebben is dat er iets meer ruimte mag zijn om te relaxen. De andere les: meer diversiteit aan eten.” Veel meer uitbreiding hoeven we de komende jaren niet te verwachten. “We willen het graag gemoedelijk houden. Er is misschien nog ruimte voor één extra podium, voor meer dubachtige optredens.” Met twee edities ervaring op zak moet Voltt Loves Summer drie Skils’ perfecte festival worden. “Het is het ideale Amsterdamse stadsfestival.”

Voltt Loves Summer vindt zaterdag 30 augustus plaats op de NDSM-werf in Amsterdam. 3VOOR12 doet verslag en maakt opnames. Warm hier vast op met oude Voltt-opnames.