‘Ticketverkoop U2 is oplichting’

Online kaarten te koop voor drie niet-bevestigde optredens

U2 speelt 9 tot en met 11 juli 2009 in de Rotterdamse Kuip. Althans, volgens online ticketbureau Worldticketshop.nl. Organisator Live Nation, waar U2 onder contract staat, ontkent dit. Verkoopt het bureau hier kaarten voor een niet-bestaande tour? “Dit geval is pure oplichting.”

Online kaarten te koop voor drie niet-bevestigde optredens

De verkoop van concerttickets voor drie niet-bevestigde optredens van U2 door online ticketshop Worldticketshop.nl is een geval van oplichting. Advocaat Hans Bousie, juridisch specialist op het gebied van media en entertainment,  bevestigt dit tegenover 3VOOR12. “Het doorverkopen van legale tickets is een strijdpunt waar de bureaus voorlopig gelijk krijgen. Dit geval is pure oplichting.”

Donderdag meldt de NOS dat de internationale entertainmentreus Live Nation ontkent dat U2 in juli van 2009 naar Rotterdamse komt voor drie optredens in De Kuip. Het bedrijf noemt het aanbieden van deze tickets 'puur speculeren op geruchten'. Binnenkort zal de band een nieuw album uitbrengen. De mogelijke tour is dus niet geheel uit de lucht gegrepen. De bewuste data wellicht wel.

Bousie legt uit waarom de bewuste constructie niet klopt: “Ik kan wel de Eiffeltoren verkopen, maar kan hem niet leveren. In dat geval is er sprake van oplichting. Dit optreden wordt niet bevestigd door Live Nation, het is dus speculatie.” De deskundige stelt dat wanneer de bewuste website aan zou geven dat het gaat om een optie op een mogelijk optreden, het juridisch anders in elkaar zit. “Maar dat is hier niet het geval.”

De ticketwebsite zegt tegen de NOS dat het via contacten heeft gehoord dat U2 de shows zal houden, maar dat de concerten niet zijn bevestigd door het management. Volgens een woordvoerder gaat worldticketshop.nl uitzoeken of de tournee wel of niet gehouden zal worden en zal, mocht dat niet het geval zijn, de kaartjes van de site halen. Volgens advocaat Bousie dienen in het geval van oplichting ook de servicekosten te worden teruggegeven aan de koper.