TAX-videoclipfonds na evaluatie weer twee jaar door

Subsidieloket sluit en gaat pro-actief subsidiëren

Ook in 2009 en 2010 kunnen platenbazen, artiesten, clipmakers en kunstenaars aankloppen bij het TAX-videoclipfonds. Zonder geld van OC&W, maar met middelen van twee stimuleringsfondsen, wil TAX naar een hoger niveau van clips toe. “Tussen de gemaakte clips zit een aantal dat gewoon niet goed is.”

Subsidieloket sluit en gaat pro-actief subsidiëren

Het TAX-videoclipfonds zal ook na 2008 blijven bestaan. Het destijds ongevraagde cadeau van oud-staatsecretaris van OC&W Medy van der Laan kan ondanks de snelle terugtrekking van de Haagse gelden twee jaar langer door. Na een evaluatie hebben het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB) en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (STIFO) besloten door te gaan met de regeling. Wel sluit het loket vier maanden zijn deuren voor aanvragen. Het gaat pro-actief kunstenaars en artiesten met elkaar in contact brengen om duidelijk te maken wat het wil. “Niet alles is gelukt. We willen de komende tijd wel naar een hoger niveau klimmen,” aldus Arjen Davidse, lid van de adviescommissie van het fonds. Dit jaar denkt het fonds de 50e aanvraag toe te kennen.

De commissieleden zullen volgend jaar gefaseerd worden vervangen. Davidse is trots op het behaalde resultaat, maar ziet ook dat er nog veel anders moet. “Wij krijgen veel eenzijdige aanvragen binnen. Een platenmaatschappij wil een clipje bij een nummer, zoekt er een videoboer bij en dient een clichématig verhaaltje in. Er moeten meer bijzondere ideeën mogelijk zijn.” Met de actieve benadering wil het fonds dit stimuleren. “Je zult ambitieus moeten blijven. Vanuit de twee participerende fondsen is dit ook een logische verwachting. We willen ook beeldend kunstenaars of speelfilmregisseurs warm krijgen voor het maken van videoclips.” Davidse weet niet waarom de twee fondsen hun achterban maar incidenteel enthousiast weet te krijgen voor een aanvraag.

De afgelopen twee jaar heeft het fonds al enkele malen actief bemiddeld tussen artiesten en kunstaars. In april van dit jaar werd duidelijk dat een ruim gesubsidieerde samenwerking tussen videokunstenaar Remco Schuurbiers en de Amsterdamse band Aux Raus op een fiasco was uitgelopen. Het videoclipfonds had deze partijen bij elkaar gebracht en was achteraf tevreden over de clip, maar ongelukkig met de affaire. “Je kunt niet verwachten dat elke samenwerking op een succes uitloopt. Tussen de gemaakte clips zitten een aantal clips die gewoon niet goed zijn.” Adviseur Davidse wijst op kruisbestuivingen die wel werkten. Zo is het fonds erg blij met clips van Lucky Fonz III, Racoon en het internationaal bekroonde Grip; een samenwerking tussen rockers zZz en clipmaker Roel Wouters.