Lowlands weerstaat extreem weer

Organisatie festival gelooft in wonder

Lowlands kan wel tegen een stootje. Ook letterlijk met het weeralarm van vandaag. De meetapperatuur op het festivalterrein zit nog ruim onder de kritieke waarden.

Organisatie festival gelooft in wonder

In Hilversum komt de regen met bakken uit de hemel en waaien de bladeren uit de bomen. “Heel bizar, ik sta hier in de zon.” Bente Bollmann van Lowlands, die al enkele dagen op het terrein bivakkeert, klinkt triomfantelijk, en terecht. Zo lang als het festivalterrein redelijk droog is, blijft het er goed toeven. Ook met een enkele bui als vandaag. “Alles staat nog, we kunnen hier ook een hoop hebben hoor.”

Op verschillende plekken heeft de organisatie van het festival meetapparatuur geplaatst. Op deze manier kan zeer gedetailleerd de windkracht worden bijgehouden. Tot nog toe blijft het ruim onder de kritieke waarden. “In het ergste geval moeten we een tent ontruimen, maar dat zie ik niet gebeuren.” 

Het nieuwe kunstwerk de Prolong torent nog fier over het terrein. Een gebied dat er nu extra bijzonder uitziet. “Alles staat maar er loopt nog niemand. Als je door de zogenaamde hemelpoort rijdt is het toch wel heel bijzonder hoor. Hier lopen straks duizenden mensen.”

Het festival begint te geloven in een klein natuurwonder. “Het lijkt erop dat het Veluwemeer regelmatig stapelwolken en buien weet te breken. Het is geen wet, maar ook gisteren en vandaag hebben we maar één korte bui gehad. Bollmann adviseert wel weer poncho’s en laarzen mee te nemen. Een paraplu is nog steeds verboden.