Lowlands stelt last minute 500 kaarten beschikbaar Lowlands stelt last minute 500 kaarten beschikbaar

Festival probeert zwarthandel te dwarsbomen

Lowlands stelt last minute 500 kaarten beschikbaar

Festival probeert zwarthandel te dwarsbomen

Op het laatste moment zijn nog 500 kaarten voor Lowlands vrijgekomen. Het festival is al weken uitverkocht, maar de organisatie heeft nog een paar kaarten achter de hand gehouden om zo de zwarthandel te dwarsbomen.

Festival probeert zwarthandel te dwarsbomen

Op het laatste moment zijn nog 500 kaarten voor Lowlands vrijgekomen. Het festival is al weken uitverkocht, maar de organisatie heeft nog een paar kaarten achter de hand gehouden om zo de zwarthandel te dwarsbomen. De kaarten zijn gewoon via Ticket Service te koop. Per persoon kunnen twee tickets aangeschaft worden. Handelaren die concertkaarten verkopen voor woekerprijzen zijn MOJO al jaren een doorn in het oog. “Er is inmiddels een wetsvoorstel om zwarthandel te verbieden”, zegt woordvoerder Bente Bollmann, “maar een wet is er nog niet. Wij waarschuwen het hele jaar al dat mensen geen kaarten moeten kopen bij onofficiële ticketadressen of via Marktplaats. Die kaarten zijn duur en soms nog vals ook.”

Het is de eerste keer dat Lowlands kaarten achter houdt voor dit doel. Veel mensen besluiten op het laatste moment toch maar de spaarpot om te keren en via Marktplaats een kaartje te kopen. Daar worden kaarten op dit moment aangeboden voor ongeveer 180 euro, maar op de handelsite staat nu ook een speciale advertentie om bezoekers te wijzen op de officiële kaarten. Niet alle bezoekers zijn blij met de actie. Mensen noemen de actie flauw of zuur voor mensen die net 250 euro hebben neergelegd voor een kaartje. “Die reactie begrijp ik wel”, zegt Bollmann, “, maar wij kunnen geen verantwoording nemen voor mensen die veel geld neerleggen voor hun kaartje.”

Aan elke strategie kleven voor- en nadelen. Zo zou de waarschuwing die Lowlands afgaf toen er nog maar 5.000 kaarten waren de zwarthandel juist aangewakkerd hebben. “Misschien”, zegt Bollmann. “Maar als we geen waarschuwing hadden gegeven, hadden mensen ook geklaagd. Tegelijk met de ticket alert is het maximaal aantal kaarten dat je kunt kopen terug gebracht van 10 naar 2. Ook dit om het handelaren moeilijk te maken.”

Ook over de eigen handelsite van MOJO, Live Nation Ticket Trade, wordt gemopperd. Op die site kunnen mensen hun eigen kaarten verkopen, net zoals op Marktplaats. “Die site zou volgens mensen ook zwarthandel tegen woekerprijzen stimuleren. Maar de gedachte erachter is simpel: als dat niet zou kunnen zou iedere verkoper alsnog naar Marktplaats gaan. Voor de koper heeft de site een voordeel boven andere ticketsites: MOJO biedt de garantie dat de kaarten echt zijn. De originele kaarten worden ongeldig gemaakt, de koper krijgt van MOJO nieuwe. Bovendien verdient MOJO niet meer als een verkoper meer geld vraagt voor zijn ticket.” Klinkt als een sympathieke service, maar een belangrijk nadeel is er ook: een verkoper kan zijn ongeldig gemaakte kaartje best nog een keer verkopen via een andere site. En zo kun je bij de kassa van Lowlands met een volstrekt authentiek kaartje alsnog naar huis gestuurd worden. “Dat is een nadeel ja, maar dat is dan ook precies de reden dat we waarschuwen niet bij onofficiële sites te kopen.”

Het blijft natuurlijk een lastig probleem en iedereen tevreden stellen zal wel nooit lukken. Eigenlijk is er maar één remedie om al het gedonder te voorkomen: volgend jaar een kaartje kopen zodra de voorverkoop ingaat.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12