Lowlands 2008: tips van onze cultureel attaché

Even een weekendje geen muziek

Ochtendgymnastiek en sauna, film en literatuur, dans en theater, wetenschap en humor – Lowlands is het ideale festival voor als je even een weekendje geen muziek aan je hoofd wilt. Ook dit programma is overladen, maar hier zijn een handvol tips van cultureel attaché Fred Hermsen.

Even een weekendje geen muziek

Ochtendgymnastiek en sauna, film en literatuur, dans en theater, wetenschap en humor – Lowlands is het ideale festival voor als je even een weekendje geen muziek aan je hoofd wilt. Ook dit programma is overladen, maar hier zijn een handvol tips van cultureel attaché Fred Hermsen.

Op vrijdag is het lekker binnenkomen op het festival met de sprekende spierbundel Henry Rollins. Tot kwart voor twee is hij de enige act, dus je kunt gerust spreken van een openingstoespraak. Dit weekend dichter bij rock-‘n- roll komen dan dit is uw cultureel attaché niet van plan (vrijdag, 13.00, India).

De Lowlands University opent met politicoloog André Krouwel, van onder meer het Kieskompas (vrijdag, 13.45, Echo I), en vervolgt met de intrigerende Eduard Bomhoff, ooit vicepremier en minister voor de LPF. Zijn kinderachtige ruzies met LPF-collega (en patser) Herman Heinsbroek leiden uiteindelijk tot de val van Balkenende-I. Als overleg hem te lang duurde ging Bomhoff naar verluidt in zijn handen klappen of met een belletje rinkelen. Benieuwd hoe de huidige economieprofessor met de Lowlands-collegezaal zal omgaan (vrijdag 15.00, Echo I).

Dans en theater zijn goddank weer terug op Lowlands. De dansvoorstelling Lareigne van Dance Works Rotterdam begint met het No More Heroes van The Stranglers en vervolgt op een constant kookpunt met onverbiddelijke electronica van David Linton. Jammer dat je The National moet missen (ook om vier uur, in Grolsch), maar Lareigne gaat je gerandereerd keihard raken (vrijdag, 16.00, Juliet).

Het filmprogramma biedt je de kans om de twee beste films van vorig jaar nog even mee te pakken: No country for old men (zaterdag, 22.40, Echo I) en There Will Be Blood (zondag, 20.00, Echo I). Verder kun je terecht voor de psychologische spookthriller El Orfanato (onverklaarbare gebeurtenissen in een behekst weeshuis, vrijdag, 20.40, Echo 1) en skatersdrama Paranoid Park. Beklemmend onderzoek naar een skateboardmoord, met veel prachtige skills. Wel even schrikken van die man die halverwege de film zonder onderlijf over het treinspoor kruipt. Zeker in tweeën gereden (vrijdag, 18.30, Echo II).

Het Scapino Ballet van Ed Wubbe en Marco Goecke zorgt op Lowlands altijd voor sensatie en ontroering. Het gezelschap danst een combinatie van moderne en klassieke stukken (vrijdag, 19.45, Juliet).

Lowlands gaat gebukt onder een overdosis stand-up en andere comedy, waarvan het merendeel tussen de VARA-schuifdeuren thuis hoort, dus uw cultureel attaché doet het qua lachen eens rustig aan dit jaar. Maar Op Sterk Water mag je niet missen, de olympisch kampioenen improvisatiecabaret (vrijdag, 21.00, Juliet).

Zo mooi synchroon als bij de opening van de Olympische Spelen zal wel niet lukken, maar je hebt nu tenminste gezien wat er kan. Tai Chi, Chinese ochtendgymnastiek zonder piano (zaterdag, 11.00, Lima).

Toch een beetje muziek meepikken: een moppie Liszt is ideaal om de laatste restjes kater te verdrijven. Pianist Christiaan Kuyvenhoven speelt Franz Liszt (zaterdag, 12.00, Echo II).

Dag twee van Lowlands University opent met DNA-expert Peter de Knijff, die spreekt over de genetische code van de mens, en hopelijk ook zal uitleggen waarom hij persoonlijk nóóit zou meewerken aan een DNA-onderzoek (zaterdag, 12.15, Echo I).

Macht en veerkracht: in de voorstelling Rebound van Conny Janssen Danst stuiteren de dansers op een trampoline in een gesloten theaterbox. Ze maken met contactmicrofoons live muziek. Een beklemmende en krachtige voorstelling (zaterdag, 15.00, Juliet).

Toonaangevend gezelschap Toneelgroep Amsterdam zapt in De toneelbibliotheek door komende producties heen. Zonder make-up, decors of kostuums – zeg maar de akoestische versie. Topacteurs en tekst, meer niet (zaterdag, 17.00, Juliet).

Carver Special Edition is de kweekvijver van Carver. Tucht is een voorstelling (ontstaan vanuit improvisatie) over een school waar de meester banger is voor de kinderen dan andersom. De terreur van de leerlingen wordt steeds verder opgevoerd (zaterdag, 19.30, Juliet).

Zondagochtend helaas geen tijd voor Tai Chi, want dan gaan we lekker Shakespeare kijken. De Wetten van Kepler heeft de tragedie Othello opgeleukt met zang, dans, dj en videoscherm, én er wordt nog geacteerd ook. Reken ook op jaloezie, verraad en ware liefde – in videocliptempo (zondag, 11.00, Juliet).

Theatergroep Max, is dat ook iets voor ouderen? Integendeel, Max is een bekroonde jeugdtheatergroep, ze maken naar eigen zeggen ‘bloedstollend saai theater voor iedereen vanaf 8 jaar’. Ze spelen Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt. Zo heet de voorstelling: Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt. Benieuwd of ze dat waar kunnen maken (zondag, 13.30, Juliet).

Arnold Heertje is de vader van grapsnuit Raoul, en zelf ook niet op zijn mondje gevallen. De populaire en gewiekste econoom gaat de Lowlanders voor eens en altijd piekfijn uitleggen hoe het zit. Met alles (zondag, 12.15, Echo I).

Susies Haarlok is een rockgroep die theatergroep werd. Sind vorig jaar werken ze onder de vleugels van muziektheatergezelschap Orkater, dan weet je een beetje in welke richting je moet denken. In De saaiheid is te snijden brengt Susies Haarlok een ‘absurdistische ode aan de saaie kant van het leven’ (zondag, 18.00, Juliet).

Dansgroep Krisztina de Châtel, ook een regelmatige gast op Lowlands, speelt Pulse: zes dansers en pianomuziek van Ligeti. Meeslepend en tumultueus (zondag, 19.45, Juliet).

Met de lach de nacht in: als je dan toch één stand-upper wilt zien, ga dan naar de bijtend-sympathieke Jan Jaap van der Wal. Zijn quasi-achteloze act met goed gedoseerde dolkstoten en denkmomenten behoort tot het beste wat er in Nederland stand-upt (zondag, 21.00, Juliet).

En, mens sana in corpore sano: vergeet niet om je tenminste één maal daags per veerboot over Lake Lowlands te laten zetten naar de saunatent, waar je stomend opfrist en als herboren uitkomt.