Het Lowlandsgevoel van…Vjièze Fur

“Wat er zo mooi is aan de camping? De schraalheid!”

De komende dagen zoekt 3VOOR12 het Lowlandsgevoel van verschillende artiesten, betrokkenen en die hards. Vandaag Vjièze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig die zaterdagmiddag de Bravo voor de tweede keer vol zal proberen te krijgen.

“Wat er zo mooi is aan de camping? De schraalheid!”

Al tien jaar is hij als werknemer of bezoeker op het festival te vinden. Toen Vjièze nog gewoon Freddy Tratlehner heette, schepte hij enkele edities shoarma op Lowlands. “Dan kwam er zo’n leipo op je afstappen. Zegt ie: ‘broodje shoarma, wa is da?’, Ik heb daar veel meegemaakt. Neem bijvoorbeeld die campings. Op de werknemerscamping ben ik een keer compleet weggeregend. Een vriend had een kindertentje bij de Blokker gehaald, maar ook dat is wel weer goed gekomen.”

Vjièze Fur wijst op de Lowlandsmentaliteit. Volgens de kunstenaar en artiest moet je vooral geen vastomlijnd plan hebben. “Ik was achttien of negentien en op weg naar Underworld. Toen kwam ik vrienden tegen en ben ik bij een geweldig concert van Speedy J beland. Zo werkt Lowlands. Ik ga ook dit jaar niet kijken bij Underworld. God wil dat blijkbaar niet, dan kun je maar beter luisteren.”

Dit jaar staat Vjièze voor de tweede keer met De Jeugd van Tegenwoordig op Lowlands. Volgens hem het beste festival in Nederland. “Feel the love and the energy. Lowlands heeft altijd een geweldige line-up. Daarnaast ziet het er altijd vet uit.” Dit jaar zal hij niet alle dagen aanwezig zijn. “Sowieso moet ik ook een dag op de camping hangen. Wat er zo mooi aan is? De schraalheid; onderuitgezakt met een biertje in een tuinstoel.”

Op dit moment is Freddy bezig met de visuals voor bij het festivaloptreden van De Jeugd. Een primeur, maar hij wil er niet al te veel ruchtbaarheid aan geven. “Voor je het weet ben je die kunstenaar waar men van alles van verwacht. Ik doe rustig mijn ding, maar probeer toch regelmatig mijn atelier in te duiken.”

Het programma van de rapper is zoals gezegd nogal losjes ingevuld. MGMT en N*E*R*D zullen wellicht worden bezocht maar verder staat er weinig vast. “Sjonnie Rotten hoeft van mij niet, maar ik ga hier niet op ‘m haten hoor. LeLe? Fock hun. Verder wil ik nog even alle respect geven aan de echte Hollandse helden Voicst, Moke, Leaf en hoe heten die anderen… Ja, GEM!” Tot slot eist Freddy dat er in dit artikel een waarschuwing wordt gegeven voor vervuilde coke. “Er is weer atropine in omloop jongens. Dj Wix is trouwens een cokedealer. Waarom ziet niemand het verband? Jongens: Make whoopie not war!”