Goud Graven met Thomas Martojo (Dekmantel): Steve Rachmad, DBX, Coil Goud Graven met Thomas Martojo (Dekmantel): Steve Rachmad, DBX, Coil

“Daniel Bell heeft duizenden mensen geïnspireerd en toch klinkt niemand zoals hem”

Goud Graven met Thomas Martojo (Dekmantel): Steve Rachmad, DBX, Coil

“Daniel Bell heeft duizenden mensen geïnspireerd en toch klinkt niemand zoals hem”

Dekmantel werd een jaar geleden opgericht, aankomend weekeinde staat het collectief met een eigen podium op dancefestival Mysteryland. Kernlid Thomas Martojo graaft naar zijn goud in het 3VOOR12 archief.

“Daniel Bell heeft duizenden mensen geïnspireerd en toch klinkt niemand zoals hem”

Een jaar geleden richtte Thomas Martojo samen met Jan van Kampen en Casper Tielrooij Dekmantel op. Aankomend weekend staat het collectief  met een eigen podium op dancefestival Mysteryland. Thomas Martojo: “Ik kan nu wel zeggen dat het bijzonder is dat de organisatie ons heeft gevraagd, maar het is iets anders gegaan. Isis heeft op het festival haar eigen podium All is One. Zij besloot om ons een eigen podium te geven.” Bescheiden kernlid Thomas Martojo haalt zijn vijf favorieten in het 3VOOR12 archief naar boven.

Steve Rachmad dj set op Awakenings 11-10-2003
“Steve Rachmad heeft mij zonder twijfel het meest beïnvloed. Toen ik een jaar of zestien was, raakte ik met hem aan de praat op een feestje waar hij draaide. Twee uur lang hebben we met elkaar gesproken, daarna hebben we contact gehouden. Ik was in die tijd nog heel erg van de techno, we spraken veel over muziek. Steve heeft me het draaien bijgebracht. Het contact is nu wel minder. Ik ben met mijn muziek een andere kant op gegaan. Aanvankelijk richting deephouse en disco, maar tegenwoordig draai ik alle muziek die ik goed genoeg acht. In techno alleen vind ik geen bevrediging meer. Deze set van Rachmad komt uit de tijd dat we elkaar leerden kennen.”

Antal – dj set op 5 Days Off 2003 – part I
“2003 was voor mij een frustrerende periode. Ik kwam vast te zitten met techno. In deze periode moest het allemaal rustiger aan. Minimal kwam op en iedereen ging daar in mee. Ik niet, ik ben niet zo flexibel. Antal wees mij in die periode de weg naar de oudere dance als wave en disco. Disco is de moeder van de housemuziek. Sta je daar open voor, dan kun je zoveel toelaten in je sets, tot aan Afrikaanse ritmes . Antal draait van alles door elkaar, maar heeft altijd één stabiele factor, kwaliteit.”  

DBX in 3VOOR12Whitenoise 12-7-2008
“Het is onzin dat al die elektronische muziek uit Berlijn de naam minimal draagt. Het gevoel is er uit gehaald, het tempo ligt laag en het zit vol met kliks en klaks. Maar dat heeft niets met minimal te maken. DBX is Daniel Bell. Samen met Robert Hood is hij de grondlegger van het principe minimalisme in de techno. Het is zo simpel: een synth, een kickdrum en hihats. En toch klinkt het rete funky. Daniel Bell heeft duizenden mensen geïnspireerd en toch klinkt niemand zoals hij. De avond voor DBX draaide ik zelf op 5 Days Off. Ik was kapot die zondag en ben toen niet gaan kijken. Daar heb ik enorme spijt van. In Whitenoise hoor je hoe hij zijn platen verwerkt tot nieuwe, eigentijdse arrangementen. Zo goed. De gedachte dat ik dit nooit live zal meemaken, maakt het nog erger. Het was een eenmalige tour.”

Larry Heard – dj set@ 11 8-4-2007
“Larry Heard een boven getalenteerde producer. Zijn muziek is vrij simpel, maar toch weet hij er zoveel gevoel in te leggen. Als dj weet hij dat niveau niet te bereiken, toch behoort zijn set tot mijn favorieten. Ik was erbij, aan het einde van de avond was er een kleine club mensen over. Hij zong toen live een nummer mee, dat deed hij heel emotioneel. Dat zag ik aan de uitdrukking op zijn gezicht. Een bijzonder moment.”

Coil live in Paradiso 1-6-2001
“De lugubere muziek van Coil is een vreemde eend in de bijt. Coil draai ik als ik zin heb in iets wat zwaar op de maag ligt. Ik heb een liefde voor vreemde, niet zo gezellige muziek. Ietwat droevige muziek heeft pas echt de kracht iets bij me te doen. En dat doet Coil.”

Dekmantel gaan zien op Mysteryland? Thomas wijst de weg: “Links van de Mainstage is een stukje bos met in het midden een grasveld. Daar staat Isis met All is One en vijftig meter verderop staan wij.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12