De Popronde is gered

MCN: “We stappen in omdat ze het in Den Haag totaal niet snappen”

Bandfestival De Popronde heeft in het MCN zijn redder gevonden. Vanwege een negatief beoordeelde subsidieaanvraag leek het landelijke initiatief te stranden. MCN wil vanaf volgend jaar met kennis, mankracht en geld de Popronde meer diepgang geven en de continuïteit garanderen.

MCN: “We stappen in omdat ze het in Den Haag totaal niet snappen”

Het rondreizende bandfestival De Popronde zal ook na 2008 doorgaan. Het Muziek Centrum Nederland (MCN) vindt het jammer dat de subsidieaanvraag vanuit Den Haag is afgewezen. Het zal daarom zorgdragen voor de continuering en inhoudelijke groei van het festival. “We stappen er in omdat het niet juist is beoordeeld,” aldus Arjen Davidse, hoofd van de afdeling Pop bij het MCN.

De subsidieaanvraag van de Popronde bij de Raad voor Cultuur is volgens Davidse onterecht afgewezen. “Naar verluidt is de aanvraag van afdeling naar afdeling gegaan omdat niemand wist waar het nu ondergebracht moest worden. Uiteindelijk is de aanvraag onder de kop Amateurkunst en Cultuureducatie beoordeeld. Dat is helemaal de verkeerde commissie. De Popronde heeft echt pech gehad.”

Het MCN is zeer te spreken over de programmering van de Popronde. Het wijst op de vele participerende bands die inmiddels een stuk verder zijn gegroeid. Ook is volgens het MCN belangrijk dat bands dankzij het initiatief buiten de regio kunnen spelen. Tenslotte roemt het een belangrijk neveneffect van de Ronde. “Er is steeds minder livemuziek in cafés en barretjes. Dankzij de Popronde worden honderden horecagelegenheden weer geprikkeld om livemuziek binnen te halen. Men ziet dat een kleine investering veel oplevert,” zo stelt Davidse.

Het Muziekcentrum ziet wel een noodzaak tot verdieping van het programma. Zo moet de Popronde meer dan een showroom voor nieuwe Nederlandse bands worden. “Ik zie mogelijkheden voor een educatieve component, denk aan workshops. Daarnaast moet het, meer dan nu, de functie van talent scout kunnen vervullen.” Davidse wil van De Popronde hét platform voor talentontwikkeling maken. Inmiddels is ook de Grote Prijs van Nederland bij de twee partijen aangeschoven. Het plan is om middels het driehoeksverband het bandjescircuit te professionaliseren en naar een hoger plan te tillen.

Dit jaar is de steun vanuit het MCN nog voornamelijk symbolisch. Wél zal het mensen vrij maken voor bepaalde projecten, werkt het mee aan mailings, is er een beperkt budget en zal er een special verschijnen in het eigen magazine FRET. Vanaf volgend jaar zal ook financiele steun mogelijk worden. Bedragen kan Davidse nog niet noemen. “Ook wij zullen Prinsjesdag af moeten wachten.”