Concerto op Lowlands: “Elbow wordt de Editors van 2008” Concerto op Lowlands: “Elbow wordt de Editors van 2008”

Amsterdamse platenwinkel hoopt op verrassingen op kleine podia

Concerto op Lowlands: “Elbow wordt de Editors van 2008”

Amsterdamse platenwinkel hoopt op verrassingen op kleine podia

Jarenlang verkocht Boudisque cd's op Lowlands, dit jaar neemt Concerto het stokje over. De inkoop is zo'n beetje rond. "Er gaat veel mee, heel veel."

Amsterdamse platenwinkel hoopt op verrassingen op kleine podia

Het blijft een gok: een plak prachtig vinyl drie dagen in je tentje leggen. Toch zijn er mensen die het doen. Want op zondagavond is ie er misschien niet meer, en niet iedereen woont in een grote stad. Dus vereren ze meteen op vrijdagmiddag de platenzaak op het Lowlandsterrein met een bezoekje. Even op en neer naar de tent en dan kan het festival echt beginnen. Concerto, dat voor het eerst in jaren de muziekwinkel op het festivalterrein verzorgt, is overal op voorbereid. “Er gaat veel mee”, zegt inkoper Jorn van der Linde, “Heel veel.”

Met nog een week te gaan is de inkoop wel zo’n beetje geregeld. Waar mogelijk moet straks van elke Lowlands-act een plaat in de schappen liggen, plus nog wat goedkope oudjes, leuk voor de heb. En dus kan het speculeren beginnen: voor welke bands rennen de mensen straks naar de toonbank? Van de headliners moet Concerto het niet per se hebben, verwacht Van der Linde. “Daar zal weinig verrassing zijn. Wie Editors de afgelopen jaren nog niet gezien heeft, is ergens anders geweest. De meeste afsluiters hebben ook niet net deze maand een nieuwe plaat.”
 
Zijn geld zet hij liever op bands die net onder het hoogste podium acteren. “Het album van Sigur Ros is nog niet zo lang uit. Het is een Lowlands-band bij uitstek en ze staan op een groot podium. Ik verwacht ook heel wat van Elbow. Dat wordt echt de Editors van 2008. Veel mensen hebben het over die band. Ze zijn al jaren bezig, dus er ligt een stevige basis, maar ze hebben ook nog een hoop te winnen. In het Lowlands-weekend komt ook Monkey, het nieuwe album van Damon Albarn uit. Die speelt weliswaar niet op Lowlands, maar het Lowlandspubliek zit wel op die plaat te wachten.” Maar waar gaan nu de allermeeste doosjes voorraad van mee? “Sex Pistols. Mensen zijn toch nieuwsgierig. En de cd kost maar 7 euro.”
 
Het leukst zijn de smaakmakers van dit jaar, waarvan sommigen op het punt staan door te breken naar een groot publiek. “Bij Santogold zal de tent uitpuilen. We denken heel veel MGMT te verkopen. Als de Gutter Twins niet te veel drank en drugs gebruiken zou dat wel eens een verrassing kunnen worden. Wij verwachten veel van 2562, een Nederlandse producer die een mooie dubstepplaat heeft gemaakt. Ik kijk zelf uit naar No Age, maar dat zal nooit echt groot worden. En dan zijn er nog echt onbekende dingen, zoals funkband The Budos Band. Als zo’n band goed speelt, verkoop je daar heel veel van.” Eén genre blijft achter, hoe goed het optreden ook was. “Dance. Maar ja, ik weet om drie uur ’s nachts ook niet meer waarop ik dans.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12