3VOOR12 draait (week 34): Bloc Party, Late of the Pier, Sigur Ros 3VOOR12 draait (week 34): Bloc Party, Late of the Pier, Sigur Ros

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 34): Bloc Party, Late of the Pier, Sigur Ros

De favorieten van de redactie

De 3VOOR12 redactie heeft nog steeds stijve spieren van de laatste dansnacht op Lowlands. Het was weer zwaar weekend, maar ook een mooi weekend. Sigur Ros, Elbow, Lucky Fonz en DJ Promo behoren tot de favorieten. En dan is er ook nog een nieuw album van Bloc Party, zomaar vanuit het niets.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op
Last.fm

Single van de week:
The Steets - Everything Is Borrowed (679 Records/Warner)

Album van de week:
Bloc Party - Intimacy (blocparty.com)

3FM Megahit:
Robin Thicke - Magic (Interscope/Universal)


Top 10

1. Bloc Party - Intimacy (album, blocparty.com)
"Erg 2008: de manier van release, de sound." (Menno Visser)
"Rauw, vuig, vernijnig. Goed." (Leonieke Daalder)
"Dit is een compleet nieuwe definitie van het begrip hoekig." (Atze de Vrieze)
"Ook van het nieuwe album ga ik gewoon weer om." (Ron van der Sterren)

2. Late of the Pier – Fantasy Black Channel (Parlophone/EMI)
“Heel sterke plaat. Nee, dat is niet waar. Heel sterke nummers." (Erik Zwennes)
"Alt.dance for life!" (Ron van der Sterren)

3. Sigur Ros - Live op Lowlands 2008
"Opeens viel het bij mij weer allemaal op zijn plaats." (Stephan van Peursem)

4. De Lowlands sessies
"Check ze allemaal!" (Leonieke Daalder)

5. De X-Ray tent op Lowlands
"Hét hoogtepunt van het festival: tandem Bong-Ra – DJ Promo op de vrijdagavond." (Atze de Vrieze)

6. TV on the Radio – Golden Age (single van album Dear Science, V2)
"In de race voor de Song van het Jaar." (Atze de Vrieze)

7. Metallica – The Day That Never Comes (Universal)
"Ze hebben weer eens nagedacht over de muziek." (Erik Zwennes)

8. Lucky Fonz III (Lowlands, 17 augustus)
"Een lach, een traan, precies de goede balans." (Menno Visser) 

9. Tussle - Cream Cuts (Jagjaguwar/Konkurrent)
"De mannen van Tussle zijn meesters van de groove." (Stephan van Peursem)

10. Crucifix - Threnody Of The Crucifix (album, Aural Offerings)
"Enorm strak gespeeld, met veel afwisselende riffs, goeie brul en uitstekende ritmesectie." (Jona Rovers)

De lijstjes

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Dizzee Rascal - That's Not My Name (Ting Tings Cover) op BBC 1, Jo Whiley Live Lounge
“Big-up to them Ting Ting’s” Nee, deze track gaat helemaal nergens over. Ook deze alternatieve versie van Dizzee niet. Maar wat is het een hit! 

Metallica – The Day That Never Comes (Universal)
http://www.myspace.com/metallica
De eerste track van het nieuwe album is los. Dit klinkt heel goed. Ze hebben weer eens nagedacht over de muziek in plaats over… ja weet ik veel waar ze mee bezig waren. 

Late of the Pier – Fantasy Black Channel (Parlophone/EMI)
Heel sterke plaat. Nee, dat is niet waar. Heel sterke nummers. Ze vormen nog niet zo’n eenheid die van een goede plaat een briljante plaat had kunnen maken. Maar deze jongens bezitten veel creativiteit en vernieuwingsdrang waar we de komende jaren hopelijk nog veel moois van kunnen verwachten. Voor nu gewoon als een waar onderdeel van de shuffle-generatie genieten van de losse nummers.


JONA ROVERS DRAAIT:

Blaze Inside - Pure Potenciality (album, Dan's Crypt Records)
Nieuw Colombiaans geweld. Alles op moordend tempo gespeeld, met geen enkel rustpunt of zelfs ook maar minieme bres in de muur van geluid. Gestructureerde chaos op z’n best, en binnen een extreem beperkte stijl opvallend creatief.

Bleeding Corpse - Resurrection Of Murder (album, Pieces Records)
Jaaaa! Niets meer aan doen... dít is death metal zoals ik ‘m het liefst heb. Heerlijk om bij tot rust te komen, door de voortdurende nadruk op groove ondanks het muzikale geweld. Beetje jammer dat de band €40 verzendkosten voor hun CD vraagt (dan wel vanuit Indonesië, maar toch).

Crucifix - Threnody Of The Crucifix (album, Aural Offerings)
De CD is er al een paar maanden maar had ik niet eerder gehoord; wat een aangename nieuwkomer! De Deense band bestaat weliswaar al twaalf jaar, maar dit is het eerste studioalbum en het is te horen dat de mannen inmiddels al heel wat jaren spelervaring hebben. Enorm strak gespeeld, met veel afwisselende riffs, goeie brul en uitstekende ritmesectie. Een zeer geslaagde combinatie van Hate Eternal, Malevolent Creation en Exmortem.


MENNO VISSER DRAAIT:

Bloc Party - Intimacy (album, blocparty.com)
Erg 2008: de manier van release, de sound. Opwindend.

Lucky Fonz III (Lowlands, 17 augustus)
Wat een entertainer. Een lach, een traan, precies de goede balans.

Elbow (Lowlands, 17 augustus)
Letterlijk de rillingen op mijn rug bij New Born...


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

De Lowlands sessies
Je hebt van die jaren dat we keer op keer een man met gitaar in ons sessiehok krijgen. Zodat na drie dagen de mannen met gitaar allemaal op elkaar beginnen te lijken. 2008 was een goed jaar: veel variatie (Asakusa Jinta), spanning (De Jeugd), sensatie (the Hoosiers, The Opposites), ontroering (Elbow, Lucky Fonz III, Laura Marling) en veel meer. Zelfs de incidentele man met gitaar (The Rascals) kon ons bekoren. Check ze allemaal!

Eboman op Lowlands 
Kort samengevat: Eboman staat in een soort ruimtepak op Lowlands en maakt muziek met het publiek. Het klinkt lulliger dan het is. Wat zeg ik: het is een kleine sensatie. Je weet niet hoe het precies werkt, maar het werkt wel. Aanstekelijk.

Bloc Party – Ares (eerste nummer van het nieuwe album Intimacy)
Het eerste nummer komt direct binnen. Rauw, vuig, vernijnig. Goed.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

X-Ray op Lowlands
Mijn favoriete tent by far. Alles wat ik in die kleine loods in de hoek van het veld zag was goed. Het snoeiharde duo Fuck Buttons, de filmsterrenelectro van Le Le, de electrowaanzin van Crystal Castles, de extatische dubstep van Benga. En dan hét hoogtepunt van het festival: tandem Bong-Ra – DJ Promo op de vrijdagavond. Eerst meer dan twee uur beukende breakcore van de magiër uit Utrecht, vervolgens  anderhalf uur niet te ontwijken hardcore kicks van Promo (http://3voor12.vpro.nl/speler/ondemand/39936250). Legendarisch.

Bloc Party – Ares (eerste nummer van het nieuwe album Intimacy)
Het meest overtuigende openingsnummer van het jaar. Ritmisch spannend, met angstaanjagend scherpe vocalen en gierende gitaren. Dit is een compleet nieuwe definitie van het begrip hoekig.

TV on the Radio – Golden Age (internetsingle van album Dear Science, V2)
Het nieuwe album van TV on the Radio is verreweg hun meest toegankelijke tot nu toe. Dat is niet per se een diskwalificatie. Luister maar naar Golden Age, de single die al in zijn geheel te horen is op de website van de band. Met die dikke discolick en dat onweerstaanbare Bowiesque refrein zijn ze wat mij betreft in de race voor de Song van het Jaar.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Late Of The Pier - Fantasy Black Channel (album, Parlophone/EMI)
Ja, je kunt de "Ik hoor... " quiz doen met Late Of The Pier. Maar waarom, als je muziek hoort die huppelt zonder je een huppelkut gevoel te geven. Alt.dance for life!

Bloc Party - Ares (album: Intimacy, Blocparty.com/V2)
Ja, toch weer wel. Live heb ik het nog nooit goed gevonden, maar ook van het nieuwe album ga ik gewoon weer om, al meteen bij dat sirene-achtige riffje in opener Ares. 

dEUS - live op Lowlands 2008
Ik ging voor Editors. Emotioneel beladen enzo. Maar dEUS stal de show net daarvoor en maakt Editors volledig overbodig. Wat waren ze goed! En hoe cool is Mauro! Vorig jaar op Pinkpop was de band al terug: arrogant en hard: "Don't fuck with us!" Indrukwekkend overrompelend. Nu een jaar later is het af: de rauwheid is gebleven, de warme charme mag weer bovenborrelen, waarmee dEUS weer is wat ze was: klaar om de wereld te veroveren.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Oneida - Preteen Weaponry (Jagjaguwar/Konkurrent)
Toen ik deze cd twee weken geleden niet in mijn draait had gezet, kreeg ik spijt. Deze plaat moet gehoord worden. Oneida is niet zo groot als ik ze in mijn hoofd heb gemaakt. Een unieke band die steeds weer weet te verrassen. In drie lange jam-achtige tracks verkennen ze de uithoeken van de pop. Drones die over gaan in grooves en andersom. Soms rockt het, dan weer is het ambient om vervolgens bij een bijna dance-achtige groove uit te komen. Een lange trip op hoog niveau die het beste op hoog volume beluisterd kan worden.

Tussle - Cream Cuts (Jagjaguwar/Konkurrent)
De mannen van Tussle zijn meesters van de groove. Ergens tussen ouderwetse krautrock en de DFA sound. Dansbaar, muzikaal en vooral erg goed. Vanaf vandaag ook op de luisterpaal. 

Sigur Ros - Live op Lowlands 2008
Natuurlijk was Fuck Buttons fantastich, Holy Fuck weer heel erg goed en was No Age de beste gitaarherrie van het festival. Toch werd ik het meest omver geblazen door Sigur Ros. Waarschijnlijk omdat ik niet had verwacht dat ze zo goed zouden zijn. Na hun eerste album geloofde ik het allemaal wel met Sigur Ros. Het sacrale, serieuze geluid begon me tegen te staan. Hun nieuwe album Með suð í eyrum við spilum endalaust was al een fijne verrassing; het optreden op Lowlands sloeg in als een bom. Opeens viel het bij mij weer allemaal op zijn plaats.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12