3VOOR12 draait (week 33): Voorbereiden op Lowlands 2008 met Lykke Li, MGMT, No Age 3VOOR12 draait (week 33): Voorbereiden op Lowlands 2008 met Lykke Li, MGMT, No Age

De Lowlandsfavorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 33): Voorbereiden op Lowlands 2008 met Lykke Li, MGMT, No Age

De Lowlandsfavorieten van de redactie

DAMN! Wat hebben wij er zin in. Het terrein staat er volgens onze bronnen geweldig bij, de bands staan te trappelen en de mp3’s en cd’s draaien overuren. Lowlands 2008 kan van start. In deze speciale DRAAIT zijn de optredens te vinden waar wij, als het even kan, vooraan staan. En dan is dit pas het topje van de ijsberg. Wat een poster, wat een festival. Tot morgen!

De Lowlandsfavorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 draait ook op Last.fm

Volg ALLES en DOE MEE met de Lowlands Mashup

Top 10:

1. Lykke Li, zondag 14.00 Lima

“Ik sta vooraan, niet alleen voor Lykke Li, maar vooral ook voor haar band” (Asta Kat)
“Van haar foto foto word ik niet warm of koud, van haar liedjes echter wel” (Bart Snoeren)
“Beetje gek, beetje raar, mijn type vrouw…” (Menno Visser)

2. MGMT, zondag 18:25 India

“Ze tekenden voor het meest originele bandgeluid van het jaar en ze hebben bandana's, dus dat kan niet anders dan een hoogtepunt worden” (Atze de Vrieze)
“De nieuwe Duran Duran” (Robin Geurts)
“De hedonistische nu-hippies van MGMT hebben een album afgeleverd waar je - ook zonder LSD - erg veel plezier aan kan beleven” (Jacinthe Versteeg)

3. No Age, zaterdag 21.00 Charlie

“Ik hoorde dat een van de bandleden in zijn jeugd vooral MC Hammer luisterde” (Asta Kat)
“Geen gelul over anarchie anno 2008, maar twee jongens die met slechts gitaar en drums een geluid weten te produceren dat je steil achterover zal doen slaan” (Fiona Fortuin)
“Bij No Age vind je nog wel het echte undergroundgevoel en punkmentaliteit” (Stephan van Peursem)

4. Fuck Buttons, zondag 14.00 uur X-Ray

“LOWLANDS ZIJN WE WAKKER?!” (Niels Post)
“Laten we de bizar vroege aanvangstijd van Fuck Buttons op Lowlands dan maar zien als een verkapte ochtendmeditatie“ (Stephan van Peursem)

5. Black Kids, zondag 19.20 Charlie

“Als ze het live ook waarmaken, gaat de hype nog wel wat langer duren vermoed ik” (Bart Snoeren)
“En nu maar hopen dat de hype gedijt na dat prima debuutalbum!” (Menno Visser)

6. Holy Fuck, vrijdag 17.45 uur Charlie

“Wie erbij was in Rotown tijdens Motel Mozaique in april, heeft alleen al voor deze band een kaartje willen aanschaffen voor Lowlands” (Niels Post)
“Goede genade wat zijn ze goed live! Het pompt, zuigt, laat je zweten en is heel lekker!” (Stephan van Peursem)

7. Underworld, zaterdag 21:40 uur Alpha

“In het kader van wishfull thinking hou ik nog toch even vast aan dit beeld: nog één keer beestachtig dansen met Leonieke” (Ron van der Sterren)

8. Fucked Up, zondag 14.00 Charlie

“Amper iets te vinden over deze band op het internet, maar wil je de verhalen geloven dan moet dit een moeilijk te overtreffen optreden worden” (Fiona Fortuin)

9. Blood Red Shoes, zaterdag 16.30 India

“Cd = goed, live = geweldig” (Leonieke Daalder)

10. The Gutter Twins, zaterdag 22:00 India

“Nu wil ik deze bromberen eens int eggie zien. Kan namelijk best legendarisch worden… of heel slecht” (Erik Zwennes)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Anouk, vrijdag 22:00 Alpha

Ik heb nookie nog nooit live gezien. Nu is dat bij wel meer artiesten het geval, maar ik heb gevoel dat er een tweede hoofdstuk gaat beginnen. En ik wil het begin daarvan gezien hebben. Natuurlijk ook het (Nederlandse begin) van No Age of Fuckbuttons, maar ook van een nieuw exportproduct waar je steeds trotser op mag zijn. 

The Gutter Twins, zaterdag 22:00 India

De dagen vóór Motel Mozaique waren Lanegan en Dulli wat te hard gegaan. De zwakste van de twee moest het ontgelden en daarmee een deel van het publiek in Rotterdam. Lucky Fonz III deed een dappere invalpoging, maar nu wil ik deze bromberen eens int eggie zien. Kan namelijk best legendarisch worden… of heel slecht. Spannend in ieder geval.

The Roots, zondag 22:00 Bravo

Wat mij betreft strijden The Roots met Weezy om het beste hiphaapalbum van het jaar. Op dit moment liggen bij mij de eersten nipt voor in de verkiezingsstrijd. Bijna twee jaar geleden ontplofte Paradiso, nu gaat de Bravo eraan, kan toch niet anders!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

DJ Promo, vrijdag 01:30 X-Ray

"Lowlands durft me niet te boeken", zei Sebastian Hoff een half jaartje geleden op 3VOOR12. "Oh nee?", dachten ze bij Lowlands geprikkeld. Hij mag zich gaan bewijzen. Ik hoop dat ie gaat voor de meest bizar harde hardcore die bestaat.

Sex Pistols, zaterdag 20:50 Grolsch

Alles stinkt aan deze tweede come-back van de meest beruchte band uit de Britse muziekgeschiedenis. Iedereen is het er over eens dat de kracht van de Sex Pistols lag in de perfecte timing en de snelle dood. Als vuurwerk dat sissend dooft. Wat doen die gasten, ze doen dertig jaar na dato gewoon een fucking pensioenrondje! Dit kan alleen maar vreselijk uit de hand lopen. Johnny Rotten staat klaar om fluimen te vangen. Heerlijk.

MGMT, zondag 18:25 India

Ik heb ze nog niet gezien, deze glampophelden uit Brooklyn. Ze tekenden voor het meest originele bandgeluid van het jaar en ze hebben bandana's, dus dat kan niet anders dan een hoogtepunt worden.


NIELS POST DRAAIT:

Holy Fuck, vrijdag 17.45 uur Charlie

Wie erbij was in Rotown tijdens Motel Mozaique in april, heeft alleen al voor deze band een kaartje willen aanschaffen voor Lowlands. Ik vind het eigenlijk nog een beetje vroeg voor ze, had ook om 2.00 uur ’s nachts niet misstaan. http://www.myspace.com/holyfuck

The Opposites & De Jeugd van Tegenwoordig, zaterdag 15.00 uur Bravo

De bijna klassieke Nederlandse hiphop zaterdagmiddag, om het weekend door midden te zagen… Die Bravo gaat eraan ben ik bang.

Fuck Buttons, zondag 14.00 uur X-Ray

LOWLANDS ZIJN WE WAKKER?! Nu wel. Ik vind het op plaat te veel van het goede om langdurig naar te luisteren, maar lijkt me des te spannender live. En die X-Ray is stiekem toch de plek waar het echte Lowlands zich afspeelt. http://www.myspace.com/fuckbuttons


ROBIN GEURTS DRAAIT:

The Flaming Lips, vrijdag 21:15 Grolsch

Als het ook maar half zo leuk is als op Pinkpop twee jaar geleden, dan moet je hier hartstikke vooraan staan.

The Breeders, zaterdag 19:10 Grolsch

De programmering op zaterdag is eigenlijk een heel klein beetje saai en voorspelbaar, maar ik ben wel benieuwd naar The Breeders. Omdat ik veel over ze heb gehoord en gezien, maar eigenlijk alleen Cannonball echt goed ken (en met mij heel Lowlands). Bonustip: meteen hierna No Age, ff checken natuurlijk.

MGMT, zondag 18:25 India

Ik zou nog honderd andere bands willen aanraden (metal-liefhebbers MOETEN naar Textures!) maar uiteindelijk moet je natuurlijk vooral naar de acts die niet zo snel meer spelen in Nederland. Hier ga ik jammer genoeg sowieso niet bij zijn omdat het achter de schermen druk wordt, dus ik hoop dat iemand anders voor me gaat kijken. De nieuwe Duran Duran (en dat bedoel ik als een groot compliment) voor het eerst op een groot Nederlands festival, dat wordt legendarisch.


ASTA KAT DRAAIT:

Lykke Li, zondag 14.00 Lima

Ik sta vooraan, niet alleen voor Lykke Li, maar vooral ook voor haar band. Ten eerste zien ze er erg goed uit (alle mannen uit het hoge noorden trouwens!) en ten tweede heeft mijn vriend ze in Stockholm tijdens een optreden gefilmd en zelfs in super slechte kwaliteit was ik nog zeer onder de indruk.

No Age, zaterdag 21.00 Charlie

Deze ex-punkers ((Ashes Of) Wives) hebben al het goede daaruit bewaard en daar een goeie scheut pop bijgedaan. Ik hoorde dat een van de bandleden in zijn jeugd vooral MC Hammer luisterde. Ben heel benieuwd of ik daar nog wat van terug kan horen.

Loladamusica docu over de Breeders, afgelopen week op 3VOOR12TV/Central

En niet alleen omdat ze breien en zo gek zijn als een deur. Op Lowlands ga ik ook zeker even gaan kijken. Draai Cannonball nog best vaak...Hmmm, jeugdsentiment.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Fucked Up, zondag 14.00 Charlie

Amper iets te vinden over deze band op het internet, maar wil je de verhalen geloven (Bokito op orgelpunk?!), dan moet dit een moeilijk te overtreffen optreden worden. In ieder geval goed om de laatste dag mee te beginnen.

No Age, zaterdag Charlie 20.55

Voor wie geen boodschap heeft aan oude Rotten, moet op hetzelfde tijdstip naar de Charlie tent om No Age te gaan zien. Geen gelul over anarchie anno 2008, maar twee jongens die met slechts gitaar en drums een geluid, te omschrijven als punknoisepop, weten te produceren dat je steil achterover zal slaan.

De L's op Lowlands: Late of the Pier (Charlie, vrijdag 21.15), Lykke Li (Lima, zondag, 14.00) en Ellen Allien (India, zondag, 01.00).

Op de laatste editie van London Calling presenteerden de stront eigenwijze jongens van Late of The Pier zich aan het Nederlands publiek: eigengereid, rebels, puberaal. Lykke Li is een Zweedse zangeres. Net even iets anders dan LOTP, maar net zo eigenzinnig. Ellen Allien zette, zoals wel vaker, op 5 Days Off zo'n goede, afwisselende, set neer, dat -oke ik garandeer niets- de keuze om de laatste avond Lowlands in de India te besteden geen verkeerde zal zijn.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Santogold, vrijdag 20.15 India

De act waar ik het meest benieuwd naar ben. Perfecte pop met een randje. Dansbaar, catchy, goeie stem. Ik hoop dat ze live boven zichzelf uitstijgt. Zou zomaar kunnen.

Blood Red Shoes, zaterdag 16.30 India

Grijsgedraaid heb ik de cd van The Blood Red Shoes deze zomer. En uit eigen ervaring kan ik melden dat dit energieke duo live nog veel beter is dan op de cd. Cd goed, live geweldig.

Lucky Fonz III, zondag 12.15 India

Iedereen heeft Lucky Fonz natuurlijk al gezien. Het gaat dan ook niet om de verassing, maar om de warme deken. Derde dag Lowlands: moe, katerig, langzamerhand een beetje vies, een beginnend gevoel van weemoed omdat het straks allemaal weer afgelopen zal zijn. En dan naar Fonz: glimlach van oor tot oor verzekerd en je kunt er weer een etmaal tegenaan.


BART SNOEREN DRAAIT:

Lykke Li, zondag 14.00 Lima

Van haar foto foto word ik niet warm of koud, van haar liedjes echter wel. I think i’m a little bit in love with you.

Booka Shade, zaterdag 22.00 Bravo

Wat mij betreft staat een van de meest spannende Dance-releases van dit jaar op naam van Booka Shade. Ik ben dan ook bijzonder benieuwd hoe dit live gaat uitpakken in de grote Bravo. Wordt het saai knopjes draaien of gaat hier iets bijzonders gebeuren?

Black Kids, zondag 19.20 Charlie

Indiehype van het moment. Als ze het live ook waarmaken, gaat de hype nog wel wat langer duren vermoed ik.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

MGMT, zondag 18:25 India

De hedonistische nu-hippies van MGMT hebben een album afgeleverd waar je - ook zonder LSD - erg veel plezier aan kan beleven. Heel veel gedraaid in de afgelopen maanden, wat een hits! Vooral Electric Feel natuurlijk.

Yeasayer, zondag 16:40 India

De eerste keer dat ik Yeasayer hoorde vond ik het niets. Te moeilijk en indie-schmindie, dacht ik. Totdat ik merkte dat er liedjes in mijn hoofd zaten die ik niet thuis kon brengen. Je raadt het al...  Schijnt live een sensatie te zijn.

Ellen Allien, zondag 01:00 India

Ben benieuwd wat deze dame gaat doen: hard beuken of stads en mysterieus knisperen zoals ze doet op haar laatste plaat. Hoe dan ook een aanrader.


MENNO VISSER DRAAIT:

Lykke Li, zondag 14.00 Lima

Beetje gek, beetje raar, mijn type vrouw…

Franz Ferdinand, zaterdag 19:55 Alpha

Reikhalzen naar de nieuwe nummers!

Black Kids, zondag 19.20 Charlie

En nu maar hopen dat de hype gedijt na dat prima debuutalbum!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Holy Fuck vijdag 17:45 Charlie

Goede genade wat zijn ze goed live! Het pompt, zuigt, laat je zweten en is heel lekker!

No Age zaterdag 20:55 Charlie

Staan geprogrammeerd tegenover mensen met net iets teveel Age (Sex Pistols). Bij No Age vind je echter wel nog het echte undergroundgevoel en punkmentaliteit.

Fuck Buttons zondag 14:00 X-Ray

Ze maakten de plaat van het jaar (tot nu toe). Ook live erg goed (heb ik een tijdje geleden in de Ekko mogen ervaren). New age voor adhd'ers las ik ergens. Laten we de bizar vroege aanvangstijd van Fuck Buttons op Lowlands dan maar zien als een verkapte ochtendmeditatie.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:


Scapino Ballet, vrijdag 19:45 uur Juliet
Schilderijen kunnen het niet, beelden eigenlijk ook niet, boeken slechts ten dele. Ook foto's komen nooit verder dan: gaaf! Nee, dat je iets ziet, hoort, dat je iets meemaakt en er kippenvel van krijgt zo mooi, dat krijgt alleen muziek voor elkaar. En dans, ontdekte ik jaren geleden bij toeval. Misschien heb jij die ene gen ook en weet je het nog niet. Ga dan hier heen!

Underworld, zaterdag 21:40 uur Alpha

Zelf tipt ze Santogold, Blood Red Shoes en natuurlijk Lucky Fonz III. In het kader van wishfull thinking hou ik nog toch even vast aan dit beeld: nog één keer beestachtig dansen met Leonieke.

Editors, zondag 22:00 Alpha
In de Melkweg met camera, op Pinkpop zonder haar, nu nog een keer Editors, met haar en zonder camera.


SILVY BROEREN DRAAIT:


Zo op de vooravond van drie dagen knallen aan de achterkant van het fantastische Lowlands, fantaseer ik graag de volgende 3V12 zweethoksessies combi's bij elkaar:

Sessiedag 1:
N*E*R*D met Extince, The Roots met Triggerfinger, Santogold met Perquisite

Sessiedag 2:
Elbow met The Flaming Lips, Blood Red Shoes met Digitalism, The Rascals met Sex Pistols

Sessiedag 3:
Tricky met dEUS, Black Kids met MGMT, Tai Chi les op Underworld

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12