VNPF start onderzoek naar knelpunten popcircuit VNPF start onderzoek naar knelpunten popcircuit

Berend Schans: “Hoe zit het nu precies? Niemand heeft een idee”

VNPF start onderzoek naar knelpunten popcircuit

Berend Schans: “Hoe zit het nu precies? Niemand heeft een idee”

Hoe is het nu werkelijk gesteld met podia? Dat er problemen zijn, is duidelijk. “Veel podia hebben moeite het hoofd boven water te houden. Maar hoe het nu precies zit? We hebben geen idee”, vertelt VNPF baas Berend Schans. Vandaar: een onderzoek naar podia in Nederland.

Berend Schans: “Hoe zit het nu precies? Niemand heeft een idee”

“Een onderzoek? Het is niet eens een quickscan te noemen. De Volkskrant pikte het op, schreef er een pretentieus artikel over dat vervolgens voor veel commotie zorgde.” Begin vorig jaar deden Paul van Oort van Hedon en onderzoeker Leon Zwaans uitlatingen over de problemen in de podiasector. De ergernis is nu nog terug te horen in de stem van VNPF directeur Berend Schans. De popsector stond op zijn kop en kon rekenen op politieke interventie. “Terwijl helemaal niet zeker was of het allemaal wel klopte wat zei zeiden. Er zijn geen harde cijfers. Dus wat is waar, wat niet?” Om die reden start de vereniging een onderzoek naar podia.

“We hopen door het schetsen van een historische ontwikkeling tot een verklaring van de huidige situatie te komen om zo oplossingen te kunnen bieden”, legt Schans uit. Dat er een probleem is, ontkent het VNPF dus niet. “Podia hebben moeite het hoofd boven water te houden. Maar waar ligt dat nu aan? Er is een rapport nodig om de problemen hard te kunnen maken.”

In 1996 is voor het laatst onderzoek gedaan naar poppodia. Daaruit kwam naar voren dat het publiek veeleisender was geworden en het aantal bezoekers voor concerten terugliep. “Dat laatste is zeker niet meer het geval.”

Met het nieuwe onderzoek, gefinancierd door het VSB fonds, moeten volgens Schans de conclusies voor zich spreken. “De rapportage moet klip en klaar zijn.” Eerst zal er deskonderzoek plaatsvinden, waarna er enquêtes worden verspreid onder de leden. De uitkomsten daarvan worden vervolgens gespiegeld aan diepte interviews.

Noorderslag festivaldirecteur Frans Vreeke voert het onderzoek samen met Thomas van Dalen uit. Botst dat niet? “Vreeke werkt bij een festival, hij is dus niet betrokken bij de podiasector. Toch is hij onmisbaar. We willen het onderzoek uit laten voeren door mensen die feeling hebben met deze wereld. Het kost hen minder tijd om tot de kern te komen.”

Na het onderzoek hoopt de branchevereniging van betekenis te kunnen zijn in het uitvoeren van oplossingen. Schans: “Ik loop een beetje vooruit op de zaken. Maar met de knelpunten willen we als vereniging aan de slag. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een expertisecentrum om podia te ondersteunen.”

Het onderzoek is reeds gestart. In het najaar van 2008 hoopt VNPF de uitkomst te kunnen presenteren.

Luister naar het gehele interview met Berend Schans in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12