The Kooks pakt vrouwen in met respect The Kooks pakt vrouwen in met respect

“Naïviteit is lelijk en obsceen”

The Kooks pakt vrouwen in met respect

“Naïviteit is lelijk en obsceen”

Het nieuwe album van The Kooks is haast irritant aanstekelijk. Net als het vorige album, waarvan alweer twee miljoen exemplaren over de toonbank vlogen. In twee jaar tijd is The Kooks uitgegroeid tot een band die fans letterlijk in een handomdraai tot het kookpunt brengt.

“Naïviteit is lelijk en obsceen”

“Wil je een verhaal horen?”, lacht Kooks-gitarist Hugh Harris. “Luke en ik moesten een keer met de Eurostar naar Parijs. We waren de avond ervoor uit geweest en hadden ’s ochtends afgesproken in de lobby van het hotel. Hij was al een kwartier te laat, dus ik ben naar zijn kamer gegaan. Hij deed niet open, hoe hard ik ook op de deur bonsde. Uiteindelijk heb ik de conciërge maar gevraagd de deur open te maken. Daar lag hij dan, met een ontzettend vette meid bovenop hem. Dat heeft mijn brein voor altijd aangetast. Ja, je ziet elkaar ineens op een hele andere manier!” 

Zanger Luke Pritchard van The Kooks is een ladykiller, en hij weet het. Tijdens het concert in de Melkweg 14 april liet hij regelmatig zijn arm nonchalant naar beneden hangen, tien centimeter boven de handen van tientallen meisjes, die hem als hongerige krokodillen proberen te grijpen. Van een doodnormaal bandje is The Kooks in twee jaar tijd uitgegroeid tot een act die fans letterlijk in een handomdraai tot het kookpunt brengt. Bijna twee miljoen exemplaren gingen over de toonbank van Inside In/Inside Out, het debuutalbum van de band uit Brighton. Vorige week kwam het tweede album Konk uit, vernoemd naar de vaste studio. De band wordt gehaat door de Britse pers, maar in de armen gesloten door vele jonge fans, onder wie een aanzienlijk deel meisjes.

Volgens Hugh Harris is die ontwikkeling geleidelijk gegaan. “Ons debuut werd overschaduwd door dat van Arctic Monkeys. Geen probleem, want dat is een goede plaat. Maar het duurde veel langer voor wij op gang kwamen. We hebben veel getourd en pas aan het eind van de rit scoorden we onze eerste top 10 hit met Naive.” De titel van die eerste hit zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn voor de muziek van The Kooks. Na afloop van hun optreden op Pinkpop vorig jaar stonden Harris en Pritchard als twee schooljongens naast de meisjeskleedkamer naar binnen te turen bij de studio van de VPRO. Op het scherm zagen ze hun eigen optreden. “Ik kijk niet graag naar mezelf op tv”, zegt Harris. “Luke ook niet. Maar het was mooi om te zien hoe enthousiast het publiek was. Dat zie je niet zo goed vanaf het podium.” Is het belangrijk om naïef te blijven? “Haha, nee, naïviteit is lelijk en obsceen. Je moet wel blij zijn met waar je nu mee bezig bent, maar nog belangrijker is vooruit te denken. Ik wil niet nu allemaal gouden platen aan de muur hangen en vervolgens zeggen: ‘Goed gedaan jongens, afgelopen jaar was uitstekend.’” 

Naïef mogen we het niet noemen, maar direct misschien wel? Niet denken maar doen? “We denken niet, we voelen”, beaamt Harris. “We’re human beings, not human doings! Sorry, dat was een slechte grap. Als je liedjes schrijft, komt het denkproces al snel in de weg te staan van je gevoel. En daar draait het uiteindelijk toch om.” Er zijn nog wel wat gevaren. Zo ging bassist Max Rafferty kopje onder in het wilde rock ’n roll leven. Hij werd vlak voor de release van de nieuwe plaat ontslagen. Hoewel Konk een lichtvoetige plaat is, die voornamelijk over de liefde gaat, is die spanning volgens Harris wel degelijk voelbaar. “Je kunt niet negeren hoe je je voelt”, zegt hij. Het sterkst ziet hij de situatie terugkomen in Sway. “Daar heeft Luke zijn hart uitgestort”, zegt hij. “We zagen het wel aankomen. Daarom hebben we Max ook gevraagd te vertrekken. Hij zat op een compleet ander pad dan wij. Als we het niet nu hadden gedaan, was het later dit jaar heel erg mis gegaan."

Zonder bassist Max kan The Kooks weer relatief onbezorgd klinken. Hun perfecte popliedjes zijn haast irritant aanstekelijk. “The Kooks zijn populair. Vooral bij het vrouwelijke geslacht. Ik zou ze moeten haten, maar het lukt niet”, schrijft iemand op zijn weblog. Is het leuk om guilty pleasure te zijn? “Zolang we maar plezier brengen is het goed”, zegt Harris. “Wat betreft muziek voor meisjes: je gevoelens blootgeven is een stuk mannelijker dan veel mannen kunnen. Meisjes vinden onze muziek leuk omdat het over meisjes gaat, jongens houden ervan omdat ze dezelfde gevoelens voor die meisjes hebben. Bovendien: wat is er mis met muziek voor meisjes? Ik vind meisjes leuk!”

Wat is het meest spectaculaire dat Harris zelf ooit gedaan heeft om indruk te maken op een dame? “Ik heb haar mijn respect gegeven”, zegt hij. “Haha, grapje”, lacht hij, om zich vervolgens te realiseren dat die opmerking eigenlijk nóg grappiger is. “Ik koop heel vaak cadeautjes voor mijn vriendin”, zegt hij. Ah, een vaste vriendin. Hij kan dus geen ladykiller zijn, of het op zijn minst niet op band vast laten leggen. “Ik ben geen ladykiller”, zegt hij. “Ik ben een ladylover!” 

Het album Konk van The Kooks verscheen 14 april op Virgin/EMI. Het optreden in de Melkweg is vanaf zaterdag 26 april als Concert van de Week te zien op 3VOOR12TV/CENTRAL. The Kooks spelen later dit jaar op Lowlands.

 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12