Kubus & BangBang vertrekken bij Top-Notch Kubus & BangBang vertrekken bij Top-Notch

Britse rapper start eigen label Dog’s Bullocks

Kubus & BangBang vertrekken bij Top-Notch

Britse rapper start eigen label Dog’s Bullocks

Kubus & BangBang gaan weg bij Top-Notch. De Britse rapper richt zijn eigen label Dog’s Bullocks op en neemt zijn Kubus mee. Het besluit amper een week nadat bekend werd dat Top-Notch zijn sales, distibutie en kantoor verhuist van PIAS naar major label Universal. "Top-Notch is een major label company geworden."

Britse rapper start eigen label Dog’s Bullocks

Kubus & BangBang gaan weg bij Top-Notch. De Britse rapper richt zijn eigen label Dog’s Bullocks op en neemt zijn producerende maat mee. Op het label zullen albums uitkomen van Kubus & BangBang zelf, maar ook van andere artiesten, zoals vrouwelijke mc Lips. Het besluit valt niet toevallig amper een week nadat bekend werd dat Top-Notch zijn sales, distibutie en kantoor verhuist van PIAS naar major label Universal. “Het is een grote verandering”, zegt Bart van der Werken alias Kubus. "Top-Notch is een major label company geworden." De publishing van Kubus was al ondergebracht bij Universal. “Ik vind het geen goede zaak als mijn publishing en label onder een dak zitten”, zegt hij. “Nu ben ik helemaal vrij.”

Volgens John Reilly alias BangBang is de stap naar onafhankelijkheid logisch. Hij stond nooit onder contract bij Top-Notch, vertelt hij. Hij zag de recente ontwikkelingen bij het label met lede ogen aan. “Toen ik net met Top-Notch in aanraking kwam, was het label fris, inmiddels is het mainstream geworden”, zegt hij. “Ik wil niet op hetzelfde label als popact The Opposites.” BangBang is niet bang de goede naam en het uitstekende netwerk van Top-Notch achter zich te laten. “Alle publiciteit die we de laatste maanden hebben gehad, hebben we zelf gegenereerd”, zegt hij. “Dus kunnen we het net zo goed zelf doen.”

“Heb je ooit wel eens een hond aan zijn eigen ballen zien likken”, zegt hij over de naam van zijn label. “Het ziet eruit alsof dat het lekkerste ter wereld is. Zo moet je de artiesten op het label ook zien.” BangBang heeft een onafhankelijk en creatief label in gedachten, in de geest van bijvoorbeeld Factory (Joy Division, Happy Mondays) of Stones Throw (Madlib, Peanut Butter Wolf). Hij is in gesprek met PIAS – het label dat Top-Notch juist achter zich heeft gelaten – voor de distributie van zijn platen. Op zijn label hoopt hij artiesten uit te brengen die mensen aan het denken zetten. Op de korte termijn staan een solo-album van hem zelf en een instrumentale plaat van Kubus op de agenda.

Ondanks dat Kubus er vier albums uitbracht laat Kubus Top-Notch niet met een rotgevoel achter, zegt hij. Hij heeft ook niet het gevoel een bijzondere band te verbreken. “Ik heb in al die jaren maar een paar keer contact met Kees de Koning gehad, dus ik heb niet heel erg het gevoel dat ik loyaal moet zijn aan zijn label. Met Pie & Mash heeft hij zich nauwelijks bemoeid. Misschien hoeft dat ook niet, maar ik had het persoonlijk wel prettig gevonden. John (BangBang, red.) is een vriend van me, ik vind het prettig om met hem te werken. Er komen allemaal nieuwe kansen.”

Ook BangBang ziet het als een nieuw avontuur. “Of ik een goede zakenman ben? Dat is een goede vraag. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat Kubus niets verdiende toen ik met hem begon te werken, nu verdient hij veel geld.” De kern van zijn onderneming is volgens hem kwaliteit. “Ik hoorde Don Diablo laatst zeggen: van credibility kun je de rekeningen niet betalen. Ik ben dat niet met hem eens. Als het product goed genoeg is, komt het geld vanzelf. En weet je, als het lukt, lukt het. Als het niet lukt is het ook niet erg.”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12