Harry Merry op nieuw album minder vals dankzij sisgeluid Harry Merry op nieuw album minder vals dankzij sisgeluid

“Ik word minder snel professioneel dan ik zou willen”

Harry Merry op nieuw album minder vals dankzij sisgeluid

“Ik word minder snel professioneel dan ik zou willen”

Singer-songwriter Harry Merry is niet meer alleen, maar heeft tegenwoordig een hele band om zich heen. Een gesprek in Dubbel Check met de Rotterdammer over Tol Hanze, Dorus en het sisgeluid.

“Ik word minder snel professioneel dan ik zou willen”

Singer-songwriter Harry Merry is niet meer alleen, maar heeft tegenwoordig een hele band om zich heen. “Dat is wel gezellig, vooral in de bus”, vertelt hij in Dubbel Check. “Op het podium ook. Het is weer eens wat anders dan ik gewend ben. Het klinkt completer en voller.”

Harry Merry is een curieus persoon, vaak onnavolgbaar. Het gesprek is nog maar net begonnen en hij springt alweer over op Tol Hanze en Dorus. “Dorus is een groot voorbeeld voor mij. Die van Twee Motten en Er Zit Een Vogelnestje In Mijn Kop. Er Zit Een Vogelnestje In Mijn Kop is misschien iets minder bekend, maar je komt het wel tegen voor 1 euro op de rommelmarkt.”
Zijn band heeft ook een bijdrage geleverd aan het nieuwe album dat begin juni uitkomt. Harry gaf een demo met instrumentale nummers aan de bandleden. “Thuis hebben zij er naar geluisterd en er wat bij verzonnen. Arrangementen. Ze spelen mijn akkoordenschema’s. Hoe ze het spelen hebben ze zelf uitgewerkt. Ze zijn heel professioneel.”

Die samenwerking verloopt heel soepel, vertelt hij. “Ik heb in mijn hoofd hoe ik het wil hebben en zeg tegen mijzelf doe dit en doe dat. Maar ik zeg dat niet tegen andere mensen, want zij zeggen dat weer tegen zichzelf.” Maar iemand moet toch aanvoerder zijn? “Ja, dat is Leen Steen (van zijn label Tocado Records, red). Hij heeft alleen geen rijbewijs, dat is een nadeel. Ik heb het ook niet. Drummer Wouter wel, hij rijdt. Dat is dan wel het voordeel van een band.”

Hij wordt professioneler merkt hij. “Dat is wel de bedoeling. Elk jaar wat meer. Eigenlijk gaat het minder snel dan ik wil. Artiesten die ik bewonder en waar ik graag naar luister zijn professioneel, daarom wil ik het ook zijn.” Maar wat dat dan is? “Dat zou ik ook wel willen weten. Ik denk dat dat overal op tijd zijn is. En dat ben ik niet. Dat zou ik wel willen doen.”

In september gaat de Rotterdammer op tournee door Amerika. Dat is niet voor de eerste keer. “Hoeveel mensen daarop af komen, hangt af van hoeveel reclame ervoor gemaakt wordt. Het vreemde is dat een hoop mensen in Argentinië mij kennen. En dat is wel gek want het is een land ver weg he. Ik ben er ook nog nooit geweest. Toch schijnen ze mij te kennen. Er komen vaak berichten binnen van mensen uit Argentinië die willen dat ik daar naartoe kom.”

 Tegenwoordig zit Harry Merry op zangles. “Ja, dat is Julia.” Eens in de week gaat hij daar naartoe. “Ja, eens in de week, wanneer ik daar tijd voor heb. Dat is meestal eens in de twee weken. Maar het is er nu al een paar maanden niet van gekomen.” Wat hij daar doet heeft hij op een papiertje staan. “Ik leer er op een bepaalde manier ademhalen, hoe ik mijn stem moet opwarmen in de kleedkamer en ik moet er het geluid maken.” Waarna hij een geluid maakt dat hij omschrijft als sisgeluid. De zanglessen hebben baat. “Ik zing wat minder vals.”


6 juni releasefeestje in de Exit in Rotterdam. Kijk voor meer informatie op de site van Tocado Records

Luister naar het gehele interview met Harry Merry in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12