Virus Festival 2008 gaat niet door Virus Festival 2008 gaat niet door

Doek valt na 14 edities

Virus Festival 2008 gaat niet door

Doek valt na 14 edities

Het Eindhovens Virus Festival is niet meer. Een tekort aan bestuursleden en dalende bezoekersaantallen zetten een streep door een vijftiende editie.

Doek valt na 14 edities

Naar nu blijkt was het Virus Festival 2007 de laatste in een serie van 14 edities. Stichting Virus ziet zich gedwongen te stoppen met de grootschalige organisatie van het festival en zal zich gaan richten op kleinere projecten, waaronder het studentenkamerfestival StuKaFest.

Lotte Smits van de stichting geeft aan dat een dalend aantal bestuursleden het festival de kop heeft gekost: “Je ziet het bij de meeste verenigingen en stichtingen: mensen maken er geen tijd meer voor.” Volgens Smits zijn er voor studenten tegenwoordig makkelijkere manieren om aan hun CV te werken. Commissies of bestuursposten die geen fulltime inzet vragen en waarvoor de studie dus niet een jaar onderbroken hoeft te worden.

Naast de personele problemen liepen de bezoekersaantallen de laatste jaren ook sterk terug. Afgelopen editie waren er maar 2700 van de verwachte 4000 bezoekers. Volgens de stichting komt dit door de sterke concurrentie in de regio. Daarnaast lukt het Virus niet om het festival gratis te krijgen, wat bij andere festivals wel het geval is. “Andere festivals hebben waarschijnlijk een betere vaste basis.” Smits vervolgt: “Wij kennen nu eenmaal de opzet van een jaarlijks wisselend bestuur.” Daar komt volgens Smits bij dat de festivalwereld is veranderd. Vooral strengere regels, aanvragen en andere organisatorische uitdagingen blijken met een wisselend bestuur moeilijk op te vangen.

Het Virus Festival blijkt nog niet helemaal opgegeven: “Misschien is het in 2009 wel weer mogelijk, maar dan moet het concept wel veranderen. Misschien lukt het ons ook om het gratis te krijgen”, aldus Smits. Voorlopig richt de stichting zich op het studentenkamerfestival StuKaFest, waar in kleine, intieme kring optredens plaatsvinden in studentenkamers. Dit concept dat al eerder plaatsvond in Nijmegen en Maastricht, wordt februari 2008 in Eindhoven gelanceerd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12