Nederlandse bands op Popkomm door de ratten besnuffeld Nederlandse bands op Popkomm door de ratten besnuffeld

Verslag van een hectisch, maar indrukwekkend avondje subcultuur in Berlijn

Nederlandse bands op Popkomm door de ratten besnuffeld

Verslag van een hectisch, maar indrukwekkend avondje subcultuur in Berlijn

Zeven bands verrasten Berlijn met een avond New Sound Of The Dutch Underground. Het publiek ging los, maar of er veel concreet resultaat is geboekt, blijft moeilijk te zeggen. In ieder geval maakt het menig vaderlands muziekliefhebber zo trots als een pauw.

Verslag van een hectisch, maar indrukwekkend avondje subcultuur in Berlijn

Het is deze dagen onmogelijk om op straat in Berlijn een taxi aan te houden. De stad blijkt geheel overgenomen door de driedaagse Duitse muziekconferentie: Popkomm. Elke taxi rijdt op en neer van het beursterrein bij de Messe, aan de rand van de stad, naar de overal volgeboekte hotels. Daarna naar de vele clubs, barretjes en zalen waar de nachten terrein zijn voor de ruim 400 bands die de stad onveilig maken. Op de Oranienburgerstrasse vormen de barretjes Studio 54 en Zapata het podium voor een Hollandse invasie. De Subbacultcha! muziekavond vormt samen met een Excelsior Recordings-trein en enkele ‘losse’ bands, de Hollandse afvaardiging.

De Oranienburgerstrasse is dé plek voor hip en happening Berlijn. Op locatie blijkt Zapata een gekraakt pand, dat dienst doet als illegale coffeeshop voor voornamelijk Portugese studenten. De gekunstelde vlammenwerper boven de bar doet vermoeden dat het podium normaal wordt bezet door locale in-the-red-bandjes. De gigantische ratten in de tuin wijzen de weg naar het aangelegen Studio 54, waar een ‘soort van fancy’ bar de andere helft van de zeven optredens huisvest.

Het is aan The Moi Non Plus om de half lege zaal op te warmen. Gezien de muziek misschien niet de meest voor de hand liggende keuze. Aangezien drummer Leon Caren ook de avond heeft georganiseerd, geeft dit de mogelijkheid om na het optreden zenuwachtig op en neer te rennen tussen de verschillende zalen. Achtereenvolgens spelen de Suicidal Birds, Adept, About, Check 1-2, Aux Raus en E.T. Explore Me de steeds vollere zalen plat. Het meedogenloze The Moi Non Plus, vervreemdende Adept, knettergekke Aux Raus en experimenterende About blijken, zeker ook na vanavond, de beste papieren in huis te hebben voor het internationale avontuur. Een Marcel Vanthilt (die Vlaamse Tien voor Taal presentator) look-a-like maakt druk aantekeningen en vraagt zo nu en dan naar de naam van een band. Aan het einde van de avond blijkt deze vreemde Australische vogel geen platenbobo, popzaaleigenaar of producer: “I’m a vocal artist, looking for idea’s”, okay.

Het gevoel bekruipt je dat deze avond geen directe deals, contacten of boekingen oplevert. De vraag is of dit erg is. Subbacultcha! zet pas haar eerste stapjes op het buitenlandse terrein, andere Europese landen zullen volgen. De bands doen weer meer ervaring op en misschien nog wel het allerbelangrijkste: stapje voor stapje krijgt het thuisland door dat het simpelweg heel erg goed gaat met de bandjesscène. Wat deze trip in ieder geval heeft opgeleverd is een flinke dosis trots. Okay, en een Duitse griep.

Geluid, beeld en beeldverslag zijn binnenkort te zien op digitale tv en op de site van 3VOOR12.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12