José González covert uit artistieke noodzaak José González covert uit artistieke noodzaak

"De schoonheid van mijn muziek ligt in de foutjes"

José González covert uit artistieke noodzaak

"De schoonheid van mijn muziek ligt in de foutjes"

De commercial voor lcd-tv's met talloze stuiterballen heeft de Zweedse singer-songwriter José González geen windeieren gelegd. Het was voor velen eerder een reclame voor zijn ingetogen cover van de dancetrack Heartbeats. Op zijn tweede album In Our Nature covert González wederom: nu Teardrops van Massive Attack. Waarom covert González zo graag?

"De schoonheid van mijn muziek ligt in de foutjes"

Thuis heeft José González inderdaad een lcd-tv en een spelcomputer aan de stuiterballencommercial overgehouden. En het onuitwisbare stempel van roem op zijn voorhoofd: 'José González is degene die Heartbeats van The Knife coverde voor de stuiterballenreclame voor lcd-tv's.' Beetje tragisch, want de Argentijnse Zweed maakte in zijn thuisland al voor dat tv-spotje naam op muzikale gronden, via andere tracks van zijn debuutalbum Veneer.

Heeft hij zijn nieuwe album In Our Nature soms op apparatuur van dezelfde elektronicafabrikant opgenomen? "Nee, mijn nieuwe album heb ik weer in mijn eigen kleine studio opgenomen", vertelt de zachtpratende Zweed. Opvallend is dat je hem aan het eind van de plaat de bandrecorder zelf uit hoort zetten - na een lachje. "Waarom ik moest lachen weet ik niet meer, maar dat lachje heb ik er maar opgehouden, omdat het wat lucht schept."

Geen talloze overdubs voor González trouwens. Ook op zijn nieuwe album zijn alle nummers in een keer op de band gezet. "Het zou meteen opvallen wanneer ik met computers in de weer ging om alles mooi op te schonen. Een gedeelte van de schoonheid van mijn muziek ligt namelijk juist in de menselijke foutjes."

Zijn karakteristieke sound bereikt González door gebruik te maken van een gitaar met nylon snaren: weinig gebruikt in Europa, maar in Zuid-Amerika des te meer. Ook zingt González zacht, in navolging van de zangstijl van de Braziliaanse zanger Joao Gilberto en de jazzmuzikant Chet Baker. In het verleden gruntte González in hardcore bands, maar hij kan het helaas niet op afroep demonstreren om het te bewijzen: "Daar moet ik me eerst voor inzingen en me op mijn gemak voelen."

Opvallend is dat zijn nieuwe album opnieuw een dancecover bevat, namelijk Teardrop, een hit voor triphopband Massive Attack eind jaren negentig. Die keuze is des te opvallender omdat het nummer gedragen werd door de karakteristieke zang van Cocteau Twin Elizabeth Fraser. Je zou haast denken dat Gonzalez gedwongen werd door zijn platenmaatschappij om maar weer een cover op te nemen als je niet zou weten dat hij juist voor het respectabele kleine label Peacefrog opneemt.

"Tijdens mijn optredens merkte ik dat Teardrop een publieksfavoriet was", legt González uit, die ook Smalltown Boy van Bronski Beat op zijn repetoire heeft staan - een nummer dat nu als b-kantje verschijnt. "Ik wil niet dat ik alleen bekend ben door mijn covers, want dat is niet het belangrijkste. Maar wanneer ik niet genoeg eigen nummers heb, is het soms noodzakelijk." De Zweedse acts Ace Of Bass, Dr. Alban of Europe wachten dan met smart op een Jose González uitvoering? "Nee, ik wil geen ironische covers spelen - ik ben geen clown..."

Luister naar het interview van Menno Visser met Jose Gonzalez.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12