"Bands verkopen liever uit" "Bands verkopen liever uit"

The Alternative boekt Pete Philly een maatje te klein

"Bands verkopen liever uit"

The Alternative boekt Pete Philly een maatje te klein

Komend weekeinde spelen Pete Philly & Perquisite op zaterdag in een uitverkocht Waterfront. Gevolg: een extra show in dezelfde zaal op zondag,. Een unicum voor het Rotterdamse podium. Maar voor boeker Willem Venema van The Alternative is het niets nieuws: "De hele grote buitenlandse bands werken al jaren zo. Het is een kwestie van vraag en aanbod." Het boekingskantoor nam in januari al opties bij de zalen voor extra shows.

The Alternative boekt Pete Philly een maatje te klein

Pete Philly & Perquisite spelen op zaterdag 29 september in een uitverkocht Waterfront in Rotterdam. Het gaat zo goed met de hiphopband dat er meteen een tweede show aan vast is geplakt, de volgende dag. En zo introduceert boekingskantoor The Alternative in het Nederlandse clubcircuit wat al jaren gebeurt bij de grote bands in de grote zalen. Eerder speelde de band twee avonden achtereen in een uitverkocht Doornroosje. In Tilburg gaat het zelfs zo goed hun show van de kleine zaal in 013 verplaatst naar de grote. Boeker Rense van Kessel: “In januari hebben we dit al bedacht en al die extra opties op de zalen genomen.”

De strategie van The Alternative komt uit de koker van Van Kessels baas Willem Venema: “Je ziet dat het slimmer is om een band twee keer in een kleinere zaal te laten spelen. Het is de beste manier om een grote act te promoten.” Wie denkt dat de band of de boeker door deze manier van boeken financieel binnenlopen, heeft het mis. Venema: “Zoiets doe je in goed overleg met de band. Aan de eerste twee tours van een band wordt nooit verdiend; dat betekent dat zo’n band en de boeker op een houtje moet bijten. Daar stuur ik niet eens een nota voor. Dit is de derde tour door Nederland van Pete Philly & Perquisite. We verdienen er nu nog geen kloot aan.”

Liefdewerk oud papier dus. Venema: “Wij geloven in een goede boekingspolitiek. We werken voor de band, niet voor de club. Het is niet de bedoeling om een act zovaak mogelijk te laten spelen. Niets is zo erg als spelen in een te grote zaal. Artiesten spelen veel beter als een zaal is uitverkocht: uitverkopen staat op numero uno. En dus boeken we zuinig.” Van Kessel beaamt dat de gekozen strategie al in januari op tafel kwam: “We waren heel vroeg met het boeken van de Pete Philly-shows en namen overal een optie op een extra dag ervoor of erna. Zowel in Rotterdam, als in Nijmegen en Tilburg bleek twee weken voor de show dat we de optie moesten inlossen.”

Venema benadrukt dat het uitverkopen van Pete Philly & Perquisite in Waterfront niet alleen zijn verdienste is. “Op nummer één staat natuurlijk het talent van de band. Dan komt er een hele tijd niets en dan komt hun uitstekende platenmaatschappij die dagelijks met ze bezig is. Wij hobbelen daar ook ergens rond.” Daarnaast heeft Rotterdam op het ogenblik door het wegvallen van Nighttown weinig andere opties. “Ahoy is te groot en in De Doelen, waar stoelen in de zaal staan, zou het een slecht concert worden. Vandaar.”

Dat The Alternative een nieuwe strategie voor Pete Philly & Perquisite in het Nederlandse clubcircuit introduceert wil niet zeggen dat voortaan alle shows van Nederlandse acts op die wijze geboekt zullen worden. “Sommige bands moet je zo snel mogelijk uit het clubcircuit halen, hun publiek zit liever in een stadion of theaterzaal. Andere acts staan liever twee keer in Paradiso dan in Vredenburg. Zij vinden het imago van de Amsterdamse popzaal beter. Het komt er op neer dat je voor iedere band een nieuw verhaal moet maken.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12