Stichting Brein hielp mee in onderzoek OiNK

Mogelijk aanhoudingen 'first uploaders' of excessieve gebruikers

Torrentsite OiNK is niet meer. In Engeland is de beheerder opgepakt en in Amsterdam zijn de servers in beslag genomen. Stichting Brein blijkt mee te hebben geholpen bij het onderzoek naar OiNK. Mogelijk zullen excessieve uploaders worden vervolgd.

Mogelijk aanhoudingen 'first uploaders' of excessieve gebruikers

Gisteren werd bekend dat torrentsite OiNK uit de lucht is gehaald. De vermoedelijke eigenaar is opgepakt en de servers zijn in Amsterdam in beslag genomen en overgedragen aan de Britse politie. Dergelijke acties komen wel vaker voor, maar verrassend genoeg vond het nieuws doorgang in vrijwel alle nationale en internationale media. Volgens Tim Kuik, directeur van stichting Brein betrof het niet de eerste de beste downloadsite, maar een waar zeer veel albums vóór de release op te vinden waren.

Volgens Kuik heeft een uitspraak in de zaak Kazaa (peer-to-peer site die door de Nederlandse rechter niet werd verboden) gezorgd voor een aanzuigende werking van buitenlandse beheerders die hun site in Nederland laten hosten. “Onterecht hebben ze het idee dat ze in Nederland onaantastbaar zijn”, aldus Kuik.

Stichting Brein was van plan een rechtzaak te beginnen tegen de hosting provider van OiNK, NFOrce, toen het hoorde dat de Britse politie en justitie bezig was met een onderzoek. “Wij hebben besloten de site niet te benaderen en onze expertise en informatie aan te bieden voor het onderzoek naar de beheerder van OiNK.” Kuik legt uit dat NFOrce, dat zelf weer wordt gehost door het eveneens Nederlandse Leaseweb, bekend staat als provider voor vele illegale torrentsites. Ook Leaseweb is regelmatig door Brein benaderd vanwege het hosten van illegale sites. Het bedrijf is tot nu toe meestal onder protest overstag gegaan.

Volgens Kuik is de eerste prioriteit van Brein om de sites aan te pakken. Gebruikers blijven vooralsnog buiten schot. Wél zal gekeken worden of zogeheten ‘first uploaders’ (zij die een album als eerste online zetten) en de excessieve uploaders kunnen worden achterhaald.

De informatie die uit het onderzoek naar boven komt, zal ook bij Brein terecht komen. “wij gaan het proces verbaal aanvragen”, legt Kuit uit. “Allereerst zal justitie in Nederland beslissen of er tot vervolging overgegaan wordt. Is dit niet het geval, dan kunnen wij een civielrechtelijke zaak starten om een schadevergoeding van de uploaders te eisen.”

In de praktijk is dit nog niet vaak voorgekomen. Met IP-adressen wordt dan aangeklopt bij access providers (providers die je de toegang tot internet verschaffen) om deze gegevens te koppelen aan namen en adressen. Overigens is met het verdwijnen van OiNK nog lang geen einde gekomen aan torrentsites met albums die vóór de releasedatum worden aangeboden.

NFOrce was niet bereikbaar voor commentaar. Leaseweb zegt geen uitspraken te doen over klanten inzake juridische kwesties.