Piratenpolitie haalt downloadcommunity Oink offline

Samenwerking Britse en Nederlandse politie betekent het einde van populaire torrentsite

De illegale downloadsite Oink is vandaag een halt toegeroepen. Op deze community waren wereldwijd de meeste gelekte albums te vinden. Een samenwerking van Nederlandse en Britse politie resulteerde in het opdoeken van enkele servers in Amsterdam en de arrestatie van een 24-jarige man in de omgeving van Middlesbrough.

Samenwerking Britse en Nederlandse politie betekent het einde van populaire torrentsite

Onder liefhebbers stond de illegale downloadsite Oink bekend als een betrouwbare, snelle site waarop vrijwel elk album wel te vinden was. In veel gevallen nog voor de releasedatum. De pret is voorbij; Oink is offline. Vandaag nam de Nederlandse politie de servers, die zich in Amsterdam bevonden, in beslag en werd in Engeland de vermoedelijke eigenaar gearresteerd.

Alleen dit jaar al stonden er 60 albums van grote artiesten voor de releasedatum online bij Oink. De site, met wereldwijd ongeveer 180.000 gebruikers, was hiermee de grootste aanbieder van illegale muziekdownloads voor de releasedatum. De beheerder van de website - vermoedelijk de 24-jarige man die in Middlesbrough is gearresteerd - verdiende geld met donaties die hij via de website en PayPal binnenkreeg.

Mensen konden alleen lid worden wanneer zij een uitnodiging kregen. Om lid te kunnen blijven, moest de gebruiker albums blijven uploaden om aan een ratio te voldoen. Wanneer een album eenmaal op Oink te vinden was, werden de torrents in razendsnel tempo verspreid over andere sites.

De acties van vandaag werden ondersteund door Interpol en zijn onderdeel van een tweejarig onderzoek dat wordt geleid door de Internationale Federatie van Muziekproducenten (IFPI) en het Britse BPI.