Iedereen wil een discohit maken met Róisín Murphy Iedereen wil een discohit maken met Róisín Murphy

"Het leven is een grote verkleedkist"

Iedereen wil een discohit maken met Róisín Murphy

"Het leven is een grote verkleedkist"

Róisín Murphy danst, zwiert en verleidt haar publiek én haar bandleden. Op haar nieuwe album Overpowered geeft ze zich meer dan ooit over aan de disco queen die diep in haar zit. "Als ik op een feestje ben, wil ik de hele nacht dansen. Van het moment dat ik binnen kom, tot ik naar huis ga."

"Het leven is een grote verkleedkist"

“Als ik op een feestje ben, wil ik de hele nacht dansen. Van het moment dat ik binnen kom, tot ik naar huis ga. Daar draait het om.” Róisín Murphy spreekt het uit als haar levensmotto. En wie haar wel eens op het podium heeft gezien – solo of tot een paar jaar geleden als frontvrouw van Moloko – weet dat daar geen woord van gelogen is. Róisín Murphy danst, zwiert en verleidt haar publiek én haar bandleden. Op haar nieuwe album Overpowered geeft ze zich meer dan ooit over aan de disco queen die diep in haar zit.

Twee jaar terug debuteerde de Ierse zangeres met haar soloalbum Ruby Blue. Ze maakte het met geluidskunstenaar Matthew Herbert, die haar liet experimenteren met doodnormale gebruiksvoorwerpen uit haar leven. Het werd een gewaagde, maar voor het grote publiek te moeilijke plaat. Het album werd bejubeld door de critici, maar Murphy werd er niet de grote ster mee die velen in haar zien. Overpowered is een radicaal ander album. Het is doordrenkt met New Yorkse disco en staat vol hits. “Ik luisterde veel naar disco uit de jaren zeventig, begin jaren tachtig”, vertelt ze. “En naar house.”

Róisín Murphy groeit op aan de Ierse Oostkust, maar verhuist in haar tienerjaren met haar ouders mee naar Sheffield. Het zijn bands als Sonic Youth, Butthole Surfers en Jesus & Mary Chain die haar bekeren tot de muziek. “De dag dat ik Sonic Youth zag, heeft mijn leven veranderd”, zegt ze. De muziek was belangrijk, maar meer nog de beleving. “Ik herinner me dat Sonic Youth en Mudhoney samen aan het eind van de show I Wanne Be Your Dog speelden. Ze pakten Kim Gordon op en gooiden haar het publiek in. Kim klauterde het podium weer op en dan gooiden ze haar opnieuw de zaal in. Ik zat aan de zijkant van het podium en dacht: zo wil ik ook zijn.”

Eenzelfde beleving vindt ze later in Sheffield, waar ze met haar vrienden samen eigen feestjes organiseert. “Die dj’s gaven echt om de muziek die ze draaiden. Er was een dialoog tussen dj en publiek. In Londen ben ik die beleving nergens tegengekomen. Eigenlijk alleen in New York.” De cirkel is rond. New York, bakermat van disco en elektronische dansmuziek, met uitbundige feesten en een flamboyante gayscene. Het is dansmuziek met een extrovert karakter en een zwart hart. Precies zoals Róisín Murphy zelf.

Ze is dan ook niet zomaar meegewaaid met de eerste de beste nieuwe wind. Murphy weet waar ze het over heeft. Zo ontmoette ze in New York de legendarische disco dj Danny Krivit, die haar een hele stapel mixtapes meegaf. “Hij maakte vroeger extra lange versies, die dj’s dan konden draaien in de clubs. Mensen als Danny Krivit hebben het fenomeen remix uitgevonden.” Een andere discolegende – dj Francois K – speelt een belangrijke rol bij Sing It Back, de bekendste hit van Moloko. “Francois was dj in de Body & Soul club in New York. Hij draaide nu en dan de vocalen weg uit de mix en het hele publiek zong dan de tekst naar hem terug.”

Overpowered is licht, warm en dansbaar. Het album staat bovendien vol met singles. Twee zijn er al verschenen, het titelnummer en Let Me Know, maar nummers als Cry Baby, Footprints, Movie Star en You Know Me Better staan te popelen. “Tot nu toe werkte ik steeds met één muzikale partner, maar voor deze plaat heb ik met meer dan 25 mensen gewerkt. Ieder voor een ander onderdeel. Productie, arrangementen, mix. En iedereen wil op zo’n moment betrokken zijn bij een single. Niemand wil alleen een albumtrack maken. Natuurlijk heb ik geprobeerd een afgerond album te maken, maar disco draait natuurlijk ook niet om albumtracks. Het gaat om één nummer dat werkt in een bepaalde omgeving.”

Zou Murphy met haar meest toegankelijke plaat tot nu toe dan eindelijk een grote ster worden die ze al jaren speelt? “De laatste tien jaar van mijn leven heb ik geflirt met beroemdheid. Maar hoe ik er daadwerkelijk mee om zou gaan, is moeilijk te voorspellen. Ik kan nog altijd over straat lopen of uit gaan zonder dat iedereen om mijn handtekening vraagt. De paparazzi liggen nog niet in mijn tuin. Gelukkig. Jammer genoeg misschien in de ogen van mijn management en mijn platenmaatschappij. Maar dat geflirt met beroemdheid is uiteindelijk vooral een excuus om mezelf op te doffen. Het leven is een grote verkleedkist.”

Overpowered verschijnt bij EMI. Róisín Murphy speelt op 22 november in Paradiso in Amsterdam en op 23 november op het STRP Festival in Eindhoven.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12