Hollandse Nieuwe Mark and the Spies klinkt goed, maar is ook ontzettend knap

Arjan Spies: "Je kunt beter muziek maken dan ruzie"

De gemiddelde leeftijd van Mark and the Spies is 25, maar deze Hollandse Nieuwe klinkt alsof 'ie in de jaren zestig leeft. De oorzaak ligt bij de ouders van de bandleden, verklaart Arjan Spies: "Die hadden een platenkast vol goede muziek, dat doet wonderen."

Arjan Spies: "Je kunt beter muziek maken dan ruzie"

The Beatles zijn weer op tournee. Of is het toch gewoon het Veenendaalse Mark and the Spies? De leden van de Hollandse Nieuwe van deze week zijn blijven hangen in de platenkast van hun ouders, en ze zijn er nog blij mee ook. Arjan Spies legt uit waarom: “Ik luister een hele hoop, maar mijn voorkeur gaat toch echt wel uit naar sixties-dingen. Of we er ook zo uitzien? We staan wel allemaal in dezelfde outfit; zoals ze in die tijd veelvuldig deden. Dat hoort er allemaal een beetje bij. Voor de rest zijn we gewoon hippe Hollandse jongens. We hebben ook geen vetkuif.”

WIE OF WAT IS MARK AND THE SPIES?
”We zijn een door de sixties beïnvloed popbandje uit Veenendaal. Zo erg beïnvloed als Obelix die in een ketel toverdrank is ondergedompeld, ja. Dat is toch de ultieme vorm van invloed? Het komt ook door hoe het is opgenomen. De studio waarin we opnamen ziet er zelfs sixties uit. Met oude bandrecorders, zonder poespas en alles live in één keer ingespeeld. Dan krijg je vanzelf die sound.” 

VANWAAR DE NAAM?
”Het is eigenlijk een flauwe woordgrap. Toen we begonnen hadden we een drummer die Mark heette. De bassist heet ook Mark en mijn achternaam is Spies. Dan krijg je Spies and the Marks, maar we hebben besloten dat om te draaien. Onze huidige drummer heet trouwens Gerrit.”

3VOOR12 OORDEEL: COLLEGA ROBERT LAGENDIJK ZEI OOIT: ‘DIE MENSEN ETEN BROOD VAN GISTEREN, OMDAT DAT DICHTER BIJ DE SIXTIES LIGT’.
”Ja, dat kan ook. Daar herken ik mezelf niet helemaal in, maar ik vind het een mooie uitspraak.”

KEUZES:

HEDEN OF VERLEDEN?
“Ehm, heden. Ja natuurlijk.”

DOWNLOADEN OF KOPEN?
“Kopen, anders zou ik mezelf beroven. Van mijn brood wil ik niet zeggen, maar van die paar tientjes die we extra verdienen. Volgens mij gaat het wel goed met het album. Hij verkoopt ook in het buitenland - Duitsland en Japan - redelijk goed. Het gaat niet slecht en we spelen heel veel live.”

GROOT IN JAPAN OF ELK JAAR HET NEDERLANDSE CLUBCIRCUIT?
“Als we in Japan groot zouden kunnen worden, zou ik dat heel graag doen. Dat is toch te gek?”

WAAROM MAAK JE MUZIEK, WAT WIL JE BEREIKEN?
“Omdat we het te gek vinden. Dit is een heel makkelijke, maar tegelijk ook een heel moeilijke vraag. Je kunt beter muziek maken dan ruzie. Een goede vriend van me speelde op jonge leeftijd al heel goed gitaar. Dat wilde ik ook. Ik ben met mijn pa naar Paul McCartney geweest en toen dacht ik: ‘Dit moet ik gaan doen’.

“Er is altijd wel een hoger doel. We zijn geen band die een route uitstippelt; we zien wel waar het schip strandt. Maar het zou ons wel heel tof lijken om een keer op Lowlands te staan. Ik ben nu al heel erg tevreden, maar dat zou echt te gek zijn. Je moet een doel hebben om naar toe te werken, anders kun je net zo goed in de oefenruimte blijven.”

WAAROM MOETEN MENSEN JE LIVE ZIEN?
“Omdat we niet alleen goed klinken, maar ook ontzettend knap zijn.”