Hollandse Nieuwe Joyfalds is flink genaaid Hollandse Nieuwe Joyfalds is flink genaaid

"Het Leidse popklimaat heeft een boost nodig"

Hollandse Nieuwe Joyfalds is flink genaaid

"Het Leidse popklimaat heeft een boost nodig"

De drukker werkte niet mee en het popklimaat in hun woonplaats Leiden is volgens Hollandse Nieuwe Joyfalds ook niet denderend. Goed nieuws is dat debuutplaat Rails er nu eindelijk is en de band eindelijk een tour kan gaan regelen. Bassist Mart van Hamersveld: "We willen naast Nederland ook in Engeland en Duitsland spelen."

"Het Leidse popklimaat heeft een boost nodig"

Het Leidse popklimaat heeft volgens bassist Mart van Hamersveld van Hollandse Nieuwe Joyfalds uit de Sleutelstad een flinke boost nodig: “Er wordt nog niet zoveel met popmuziek gedaan, terwijl er wel veel bands zijn.” Of het debuut Rails dat duwtje in de rug gaat opleveren, zullen we snel genoeg merken nu de cd eindelijk is gedrukt. “We zijn genaaid door de drukker. Het duurde allemaal veel te lang en we konden dus nog niets opsturen naar programmeurs, maar dat gaat nu allemaal gebeuren.”

WIE OF WAT IS JOYFALDS?
“Een driemansband uit Leiden die alternatieve rock maakt en daarbij hypnotiserend en bezinnend probeert te zijn.” Bij bezinning denken de Leidenaren absoluut niet aan de kerk. “Daar hebben we niets mee te maken.” 

VANWAAR DE NAAM?
”Joyfalds zijn eigenlijk plezierige fouten, waarbij ‘faults’ dan fout is geschreven. Fouten in opnames horen daar niet bij. We houden wel van jammen, en naar aanleiding daarvan komen soms wel hele mooie arrangementen naar boven.”

3VOOR12 OORDEEL: JOYFALDS KLINKT HEFTIG EN DESOLAAT, EN RAILS IS EEN MOOIE OUDERWETSE SOUNDTRACK VOOR EENZAAMHEID.
“Dat is wel apart. Leuk dat je eenzaamheid zegt; we hebben er wel voor gekozen om er een luisterplaat van te maken. Je moet er voor gaan zitten. Normaal zijn we inderdaad traditioneel ingesteld, maar we wilden nu ook wat nieuwere invloeden verwerken. We zijn gestart met het gebruiken van synthesizers en samplers en daar willen we ook mee verder.”

KEUZES:

ENGELAND OF AMERIKA?
“Engeland, want het popklimaat is daar gaver. Op onze site staan invloeden genoemd, waarvan meer dan de helft uit Amerika komt en Joyfalds zelf klinkt toch ook behoorlijk Amerikaans, maar dan heb je het wel echt over de underground van Amerika. Niet alle hip geproduceerde dingen die nu in de top40 staan.”

THUIS OPNEMEN OF ALLES UIT HANDEN GEVEN?
”Thuis opnemen. Het is absoluut niet slecht bevallen om met een producer te werken. Ik studeer zelf voor audio engineer en ga ook werken in de studio waar we Rails hebben opgenomen. Ik wil dus wel een vinger in de pap blijven houden bij onze opnames.”

RITME OF MELODIE?
“Melodie, omdat we juist hebben geprobeerd het poppy-gehalte wat terug te brengen en de liedjes wat korter en krachtiger te maken, zodat het meer in je hoofd blijft hangen. Daarom is het ritme meer naar achter geschoven.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK, WAT WIL JE BEREIKEN?
“Omdat ik het onwijs gaaf vind om te doen, hoe cliché dat ook klinkt. Het doel is dat we gaan optreden in Nederland en hopelijk in Engeland en Duitsland.”

WAAROM MOETEN MENSEN JE LIVE ZIEN?
“Omdat we iets nieuws brengen binnen de popmuziek in Nederland.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12