Het is zover: In Rainbows is uit Het is zover: In Rainbows is uit

Maar wat vind jij er eigenlijk van?

Het is zover: In Rainbows is uit

Maar wat vind jij er eigenlijk van?

Vanmorgen vroeg druppelden de nieuwe Radiohead nummers de verschillende Last.fm lijsten binnen. Ná twaalven leek het zowaar een collectieve luistersessie. Wij vroegen luisteraars wat de eerste indruk was en welk nummer nu al favoriet is.

Maar wat vind jij er eigenlijk van?

Het is zover: R-day has arrived. De link naar ‘In Rainbows’ is naar iedereen verstuurd en langzaam maar zeer zeker begint Nederland de eerste meningen te vormen. Nu kunnen we alle Radiohead-logen, peuten en deskundigen om hun mening vragen, maar we moeten natuurlijk wel in de stijl van Thom Yorke en co. blijven. Daarom vandaag een staaltje community journalistiek. Hiervoor hebben we de muziekcommunity van Last.fm geraadpleegd. Wie luistert de plaat, wat vind je er van en welk nummer graaft zich meteen naar een mooi plekje in je hart?

Onze Last.fm vrienden zijn er nog niet uit. Is het nu een echte Radiohead-plaat of niet. ‘Balans’ lijkt het toverwoord. Tussen gitaren en bass. Tussen elektronica en het liedje of tussen zang en orkest. Iedereen is het er over eens: de productie is geweldig, misschien wat gepolijst. “Waar is de noise gebleven?”, vraagt Wieke Seekles zich af. Nieuwe invloeden: dub, krautrock, drum-n-bass en zelfs minimal werden genoemd. Is In Rainbows dé combinatie van de drie Radiohead richtingen: OK Computer, Kid A en Hail To The Thief. Eigenlijk waren er weinig negatieve geluiden, maar wat wil je óp de dag van de release. De nieuwe Radiohead is gevarieerd en rustig, daar is vrijwel iedereen het over eens.

De nummers:

15 Step - Machina82 a.k.a. Melvin Wevers (25),

“Dit nummer begint meteen lekker krachtig. Super sterke baslijnen. De toon voor de plaat is meteen gezet.”

Bodysnatchers

Nude - Nanne2 a.k.a. Anne Smallenbroek (23)

“Dit is het nummer waarna je weet dat het ze weer is gelukt. Een live-ouwetje, dat zonder rare fratsen je toch nog weet te verrassen. Op het eerste gehoor een gewoon liedje, liedje, maar het heeft toch iets magisch.”

Weird Fishes/Arpeggi – Hetdronkenschip a.k.a. Gerard de Jong (28)

”Dit is een zorgvuldig opgebouwd nummer. Bizarre belletjes en een zwoele bas die bijna achteloos naar een creapy climax toewerken.”

All I Need – maartjebertens a.k.a. Maartje Bertens

“Een duister nummer. Vooral de baslijn vind ik origineel: het doet me om een of andere reden aan jaren 80 bands a la joy division denken. Het einde van het nummer is erg sterk, lekker veel noise.”

Faust Arp - GDHM a.k.a. Sander Klijn (28) (“Oh, en kun je er bij zetten dat mijn bandje Good Dog Happy Man, in de finale van de Grote Prijs staat?”)

“Een echt liedje, eenvoudig. Radiohead laat zien dat het naast alle gekke bliepjes uit de Kid A tijd, nog steeds een prachtig liedje kan schrijven.”

Reckoner - Por a.k.a. Tim Bormans (23) (“Ja, ik ben een Vlaming, maar werk op de Last.Fm Headquarters”)

”Ik denk dat dit een echte groeiplaat is, dit nummer bleef meteen hangen. Live klonk het heel rauw. Op plaat is het veel zachter en melodieuzer.”

House Of Cards – Zonnewijzer a.k.a. Wieke Seekles (29)

“Dit nummer bewijst hoe muzikaal Radiohead is. Uitgebalanceerd: electronica, liedje, stem en melodie.”

Jigsaw Falling Into Place

Videotape - Pienfeith a.k.a. Pien Feith (25)

“Een geweldige albumafsluiter. Goede piano, goede melodie, heel erg mooi. Ik moest bijna een traantje wegpinken.”


Zijn Bodysnatchers en Jigsaw Falling Into Place eigenlijk omhooggevallen B-kantjes of typische groeinummers die live gaan knallen?! Laat het weten en plaats een reactie. Geef meteen ook je mening over de rest van de nummers.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12