Goud graven met The Madd: The Hives, The Outsiders en Kula Shaker

Dansen doet Dave Von Raven op The Eagles of Death Metal

Het debuut, Ongeneeslijk Beat, van Rotterdamse beatband The Madd komt deze week uit via Excelsior. Zanger/gitarist Dave Mellaart, beter bekent als Dave von Raven, graaft deze week naar goud in het 3VOOR12 archief.

Dansen doet Dave Von Raven op The Eagles of Death Metal

The Madd laat de Nederlandse beatmuziek uit de jaren zestig herleven. Het debuutalbum Ongeneeslijk Beat van de Rotterdamse band komt deze week uit. Zanger/gitarist Dave Mellaart, alias Dave von Raven, is door de komst van het album maar druk met de band: overdag werken en veel optredens om zaterdag tot een climax te komen tijdens de cd-presentatie in Waterfront. Een releaseparty “vol verassingen” en aansluitend gratis neuken, zo is op hun site te lezen. En dat voor maar vijf euro, dat belooft dus wat. Voor die tijd graaft Von Raven naar zijn favorieten in het 3VOOR12 archief.

The Hives - Walk Idiot Walk live @ Lowlands 2004

“The Hives zijn een retegoed voorbeeld van hoe 'beatmuziek' anno 2007, of in dit geval 2004, moet klinken. Oprechte rock 'n roll van de vuigste soort met ook nog eens commercieel succes. Het optreden op Lowlands 2004 heb ik destijds vanuit de coulissen kunnen meemaken. Hun neuzen waren nog witter dan de jasjes met messcherpe snit, maar wat maakt het uit. Bij The Hives niks geen overdreven scheursoli, opgepompte gitaarsounds of galmbakken, maar gewoon enthousiasme in het kwadraat uit de grond van hun Zweedse harten. Hulde!”

The Outsiders - Lying All The Time

“Als je het hebt over goud graven, dan zijn The Outsiders een goudmijn. Ik wist niet wat ik hoorde toen ik hun eerste LP Outsiders uit 1967 kocht; punk ontstond wel degelijk in de sixties en nog in Nederland ook! Het lijkt wel alsof zanger Wally Tax en gitarist Ronnie Splinter destijds niet eens wisten wat ze nou eigenlijk aan het sjouwen waren, maar feit is dat bijna hun hele oeuvre oneindig en fier overeind blijft staan. Liever nog had ik een punkknaller van het Amsterdamse vijftal laten horen, maar Lying All The Time is ook heel goed. Ondanks de folky, duidelijk door de Byrds geïnspireerde inslag heeft het een ongedwongen, primitieve en eerlijke sfeer. Vorig jaar raakte ik op een feestje in de Winston in Amsterdam met Ronnie Splinter aan de praat. Van het één kwam het ander: enkele maanden later stond Ronnie op zijn veertig jaar oude Guild gitaar een solo in te knallen voor onze ep The Madd Are Left Behind.”

Kula Shaker - (Behind) Closed Doors in Paradiso Amsterdam, 6-8-2007
“Het is alweer 11 jaar geleden dat ik hun debuut K kocht. Die avond ervoor had ik de videoclip van Tattva gezien in MTV's Alternative Nation en was meteen verkocht. K is het beste wat Kula Shaker tot nu toe heeft gemaakt. De opvolger Peasants, Pigs and Astronauts vond ik een stuk minder interessant, maar hun nieuwe plaat Strangefolk vind ik, in tegenstelling tot de misplaatste slechte kritieken, erg leuk. Bijna stonden we afgelopen week met The Madd in hun voorprogramma, maar helaas ging dat feest uiteindelijk niet door.”

The Eagles Of Death Metal - I Only Want You
“Dit nummer hoorde ik vorig jaar voor het eerst in de Atomic Club in München, waar we die avond speelden. Op het feestje daarna werd er voornamelijk 60's garage gedraaid. Maar opeens kwam de dj met dit plaatje. Goeie energie, een hoop geilheid, knallend en smerig. Dansen, dansen, dansen met The Eagles Of Death Metal!”

The Nederbietels - Kejje Nagaan
“Waren The Outsiders de opa's van The Madd, dan zouden The Nederbietels zeker onze vaders zijn. Kicken dat dit clipje op 3voor12 staat. Dave Andriese van de band is ook organisator van het Primitive festival in Waterfront. Toen we net met The Madd begonnen, heb ik hem een keer een heel verhaal gemaild, met aansluitend de vraag of er misschien een plekje voor ons was op het festival. Foto's of een demo hadden we toen nog niet, alleen een bandlogo. Het enige wat ik als antwoord terugkreeg van Dave was: "je heb in ieder geval een leuk logootje in elkaar geflanst". Tegenwoordig zijn we goede vrienden. The Nederbietels is helaas uit elkaar, maar Dave, John, Sietse en Maurice hebben bezworen voor misselijkmakend veel geld best nog eens een keertje bij elkaar te willen komen.”